Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną

Opublikowano: 14.04.2021 r., 17:56 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
Pieczone mięso z combra jagnięcego w pysznej marynacie. Mięso soczyste i kruche. Dodatek pieczonych ziemniaczków oraz smacznej sałatki to idealna propozycja obiadowa.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
802 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Olej rzepakowy (70 ml)
  • Miód (60 g)
  • Musztarda (60 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Ziemniaki młode (800 g)
  • Ogórek (300 g)
  • Rzodkiewka (300 g)
  • Olej lniany (20 ml)
  • Sałata lodowa (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Comber jagnięcy (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, sok z cytryny, przyprawa do ziemniaków
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rękaw do pieczenia

Przepis na pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną krok po kroku

Wykonaj marynatę. 50 g oleju rzepakowego wymieszaj z czosnkiem drobno posiekanym. Dodaj miód (30 g), musztardę (30 g), pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę cząbru oraz łyżeczkę majeranku. Te składniki dokładnie wymieszaj.

Mięso w kawałku razem z kośćmi umyj, osusz i ewentualnie usuń nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane mięso wymieszaj dokładnie w zrobionej wcześniej marynacie. Mięso zostaw w marynacie na całą noc i przetrzymuj w lodówce.

Zamarynowane mięso po nocy w lodówce wyjmij na godzinę przed pieczeniem by się lekko ociepliło. Włóż mięso do rękawa do pieczenia. Zamknij szczelnie i włóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw mięso do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz 30 minut. Po tym czasie rozepnij rękaw i piecz w 220 stopniach Celsjusza przez 10 minut by całość lekko się zarumieniła. Od czasu do czasu polewaj po wierzchu sokami, które są w rękawie.

Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój na niewielkie kawałki. Wymieszaj z 20 g oleju oraz przyprawą do ziemniaków i solą. Wyłóż na blachę razem z combrem. Ziemniaki powinny mieć chrupiącą skórkę, ale też powinny być miękkie.

Zrób sałatkę. Umyte warzywa pokrój. Sałatę podrzyj na kawałki. Olej lniany wymieszaj z 30 g miodu i 30 g musztardy. Dodaj sok z połowy cytryny, sól oraz pieprz do smaku. Dodaj do warzyw kukurydzę i polej sosem. Bardzo dokładnie wymieszaj.

Upieczone mięso pokrój i podawaj kawałki mięsa. Za pomocą kości łatwiej jest kroić. Dodaj również pieczone ziemniaki oraz sałatkę.

Jak oceniasz przepis na pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat pieczonego combra jagnięcego w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną

Przepyszne, rozpływające się w ustach mięso w idealnej miodowej marynacie. Sekret tego przepisu tkwi w długim marynowaniu. Odpowiednie składniki marynaty sprawiają, że mięso jest bardzo soczyste. Jest to wspaniała propozycja na pyszny obiad.

Jako dodatki pasować idealnie będą ziemniaki pieczone w ziołach oraz sałatka z wiosennymi warzywami i sosem vinegret. Jeżeli wolisz wersję bez ziemniaków możesz śmiało podawać z ulubionym pieczywem czy też ryżem albo kaszą.

Alergeny w pieczonym combrze jagnięcym w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną

Lista alergenów dla pieczonego combra jagnięcego w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze pieczonego combra jagnięcego w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
133.72
802.35
Białko (g)
4.60
27.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
10.01
60.07
Węglowodany przyswajalne (g)
8.78
52.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
7.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
8.69
52.14
Tłuszcze nasycone (g)
3.68
22.05
Tłuszcze nienasycone (g)
5.01
30.09
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.45
20.67
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.57
9.41
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.25
1.50
Brak danych dla: musztarda, olej lniany, sałata lodowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.38
86.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
5.93
35.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
1.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.42
56.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.13
Witamina E (mg)
0.13
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.12
18.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.43
8.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.98
77.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, comber jagnięcy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
33.60
201.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
56.44
338.62
Potas (mg)
273.20
1639.17
Wapń (mg)
15.23
91.40
Fosfor (mg)
63.92
383.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.98
101.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
4.34
Cynk (mg)
0.65
3.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonego combra jagnięcego w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną 74
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonego combra jagnięcego w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną

Koszt składników
161.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Miód
60 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 60 g
Musztarda
60 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 60 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Ziemniaki młode
800 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 800 g
Ogórek
300 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Rzodkiewka
300 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 300 g
Olej lniany
20 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sałata lodowa
200 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Comber jagnięcy
500 g
100.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 1
66.67
Za 500 g
Koszt składników
161.50