Kwaśnica góralska

Opublikowano: 11.09.2022 r., 12:37 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kwaśnica góralska
Kwaśnica góralska
Poznaj przepis na tradycyjną kwaśnicę góralską.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
455 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Wędzone żeberka wieprzowe (500 g)
  • Kapusta kiszona (800 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Ziemniaki późne 6 sztuk (450 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na kwaśnicę góralską krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj, żeberka podziel na mniejsze kawałki, kapustę poszatkuj.

Na dno garnka wrzuć cebulę i chwilę podsmażaj, dodaj żeberka, kapustę razem z sokiem i zalej wodą do ok. 3/4 wysokości garnka.

Zagotuj i dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 1 h.

Ziemniaki obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki i ugotuj.

Ugotowane ziemniaki razem z wodą dodaj do garnka z zupą.

Wymieszaj i dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na kwaśnicę góralską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat kwaśnicy góralskiej

Kwaśnica góralska to tradycyjne, staropolskie danie przygotowywane z kapusty kiszone i mięsa, najczęściej z ziemniakami lub pieczywem. To pomysł na pyszną, sycącą, rozgrzewającą zupę, która idealnie sprawdzi się podczas chłodnych, zimowych dni, a także podczas górskich wycieczek. Dobra kwaśnica góralska powinna być przygotowana na żeberkach, z ziemniakami i być bardzo kwaśna w smaku. To, co odróżnia ją od kapuśniaku, z którym często jest mylona to brak dodatku warzyw z włoszczyzny, takich jak marchew, czy pietruszka. Dodatkowo, ziemniaki do kwaśnicy gotowane są osobno, w oddzielnym garnku i dodawane do niej na samym końcu, na ostatnim etapie gotowania. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kwaśnicę góralską, aby była pyszna, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prawdziwy, tatrzański przepis, który na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania tej wyjątkowej zupy potrzebujesz wędzonych żeberek wieprzowych, kiszonej kapusty oraz jej soków, cebuli i ziemniaków. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane – wszystkie składniki z wyjątkiem ziemniaków wystarczy gotować z dodatkiem przypraw, przez około godzinę, a następnie dodać obrane, pokrojone, ugotowane w oddzielnym garnku ziemniaki. Jak widzisz, przepis na góralską kwaśnicę nie jest skomplikowany, czas gotowania jest jednak stosunkowo długi, dlatego pamiętaj, że nie jest to danie, które przygotujesz na ostatnią chwilę. Ze względu na dużą zawartość stosunkowo tłustego mięsa, cebuli oraz kapusty kiszonej jest to zupa dość ciężkostrawna, dlatego miej to na uwadze, jeśli dokuczają Ci problemy żołądkowo jelitowe. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz pomysł na kwaśnicę góralską na żeberkach.

Alergeny w kwaśnicy góralskiej

Lista alergenów dla kwaśnicy góralskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kwaśnicę góralską

Wartości odżywcze kwaśnicy góralskiej

na 100g gotowej potrawy

Kwaśnica góralska to zupa dość ciężkostrawna, dlatego osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi powinny uważać na jej zbyt duże ilości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
91.00
455.00
Białko (g)
5.58
27.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
9.89
49.47
Węglowodany przyswajalne (g)
8.04
40.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
9.28
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
3.37
16.84
Tłuszcze nasycone (g)
3.32
16.61
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.23
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.02
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.21
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
1.16
5.80
Cholesterol (mg)
16.49
82.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
0.43
2.16
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.68
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.55
57.74
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.00
0.02
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.15
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.32
1.62
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.05
75.27
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.76
18.78
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
478.59
2392.97
Potas (mg)
184.78
923.92
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.97
124.86
Fosfor (mg)
24.08
120.41
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.76
58.78
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
5.96
Cynk (mg)
0.16
0.82
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.17
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kwaśnicy góralskiej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kwaśnicy góralskiej

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wędzone żeberka wieprzowe
500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Kapusta kiszona
800 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 800 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
450 g
6 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Koszt składników
40.00