Comber
-
Comber z sarny
Comber z sarny to nic innego jak część lędźwiowa, która jest niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku. Dziczyzna należy do …
60 + 60 min łatwy 3 -
Comber z jelenia
Comber z jelenia to część lędźwiowa, która jest niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku. Dziczyzna należy do mięsa, które zawiera …
60 + 60 min łatwy 3 -
Comber z dzika
Comber z dzika będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników wykwintnych dań. Całość jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Mięso tak …
20 + 90 min łatwy 6 130 kcal
Comber - przepisy
-
Comber jagnięcy pieczony
Comber jagnięcy pieczony to doskonały wybór na naprawdę wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się zwłaszcza dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. …
20 + 70 min łatwy 4 501 kcal -
Comber barani
Comber barani to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny lub potrawę, którą możemy podać na święta. Pyszny comber barani …
30 + 120 min łatwy 5 -
Comber cielęcy
Comber cielęcy to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przyprawy do mięsa dobrać możesz wedle własnego gustu, …
15 + 20 min łatwy 6 582 kcal -
Comber wieprzowy
Comber wieprzowy to bardzo dobry pomysł na najlepszy obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na comber jest idealny na bardziej …
10 + 30 min łatwy 6 475 kcal -
Comber z królika
Comber z królika to wspaniała opcja na lekkie danie, które będzie idealną opcją na pyszny i lekkostrawny obiad dla całej …
30 + 60 min łatwy 4 -
Potrawka z królika
Potrawka z królika to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników delikatnych dań. Całość jest niezwykle smaczna i bardzo lekkostrawna. Smakuje świetnie …
25 + 40 min łatwy 4 701 kcal
-
Comber jagnięcy bez kości
Comber jagnięcy bez kości to doskonała opcja na naprawdę wykwintny obiad dla całej rodziny. To przepis łatwy, a pozwala na …
20 + 75 min łatwy 6 353 kcal -
Comber jagnięcy z grilla
Comber jagnięcy z grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso jagnięce jest aromatyczne i dość …
10 + 10 min łatwy 5 858 kcal -
Comber jagnięcy duszony
Comber jagnięcy duszony to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Comber można przygotować na wiele różnych sposobów, …
10 + 60 min łatwy 5 924 kcal -
Kotlety jagnięce z combra
Kotlety jagnięce z combra to dobra opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Całość jest prosta, a przy okazji naprawdę …
30 + 30 min łatwy 4 447 kcal -
Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
Klasyczne kotleciki już się znudziły? Spróbuj takich zapiekanych kotlecików w lekko zmodyfikowanej panierce. Całe danie wygląda zjawiskowo i jeszcze lepiej …
20 + 30 min łatwy 4 1359 kcal
-
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
Przepyszne, rozpływające się w ustach mięso w idealnej miodowej marynacie. Sekret tego przepisu tkwi w długim marynowaniu. Odpowiednie składniki marynaty …
30 + 40 min łatwy 4 802 kcal -
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
Smaczny przepis na przepyszne, rozpływające się w ustach mięso w formie kotlecików mielonych. Kotleciki są nadziewane serem mozzarella. Ser mozzarella …
25 + 30 min łatwy 4 830 kcal -
Comber ciasto
Comber ciasto to doskonały pomysł na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto z alkoholem. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy …
30 + 45 min łatwy 10 462 kcal
-
Comber czekoladowy
Comber czekoladowy z orzechami to doskonały pomysł na ciasto z ponczem na bazie herbaty oraz spirytusu. Placek doskonale smakuje z …
30 + 45 min łatwy 10 445 kcal
Comber - co to jest?
Comber pochodzi z górnej, grzbietowej części tuszy zwierzęcej. Jest to wykwintne, delikatne i pyszne mięso, cenione w sztuce kulinarnej. Pochodzi z dziczyzny, jagnięciny, baraniny lub z królika. Z combra najczęściej robi się pieczeń, którą kroimy na małe kotleciki. W sprzedaży możemy dostać comber z królika lub z jagnięciny z kością lub bez. Przed pieczeniem warto go zamarynować lub przyprawić czosnkiem, rozmarynem i solą. Szczególnym powodzeniem cieszy się comber jagnięcy, z którego robimy pieczeń, kotlety w sosie, kotlety panierowane lub mielone. Comber podajemy z ziemniakami i sałatką.
Comber - zbiór przepisów na przyrządzenie combra
Obecnie mało kto wie co to jest comber. Z uwagi na wysoką cenę ten rodzaj mięsa nie należy do popularnych i łatwo dostępnych. Kosztowna jest także dziczyzna, z której comber pochodzi. Dlatego też dostępny jest głównie comber jagnięcy lub barani. Co ciekawe, comber jest bardziej znany jako pyszne ciasto czekoladowe. Wyjaśniamy jakie dania można przygotować z combra. Doradzamy jak upiec i przyprawić comber.
Co to jest comber
Jak przygotować comber
Comber kojarzy się zwykle z wykwintną, szlachecką kuchnią staropolską. Przepisy na comber wywodzą się z czasów, kiedy robiono pieczeń z dziczyzny. We współczesnej kuchni polskiej przepis na comber stosuje się rzadko. Pieczeń z combra lub dziczyzna występuje raczej w karcie dań wykwintnych restauracji, niż w codziennym menu przeciętnego domu. Warto jednak poznać przepis na comber jagnięcy, aby stworzyć wspaniałe, wykwintne danie na niedzielny obiad lub na imprezę.
Comber stanowi mięso z półtuszy zwierzęcej znajdujące się w części grzbietowej. Inaczej nazywany jest krzyżówką lub częścią krzyżową. Mięso combra pozyskiwane jest najczęściej z dziczyzny, królika, jagnięciny czy też z baraniny. Dziczyzna nie jest obecnie popularna w kuchni polskiej. Najczęściej przygotowuje się comber jagnięcy, barani lub z królika.
Comber nie jest mięsem łatwo dostępnym w przeciętnych sklepach. Odstrasza także jego wysoka cena. Za comber jagnięcy z kością o wadze 750 g zapłacimy około 80 zł. Bardzo droga jest dziczyzna. Za kilogram combra z sarny zapłacimy około 200 zł.
Comber kojarzy się również z świętem zapustnym, które niegdyś obchodzono w tłusty czwartek, a obecnie pozostał już tylko jako zwyczaj tradycyjnych zabaw w kobiecym gronie. Co ciekawe, comber znany jest bardziej jako pyszne ciasto czekoladowe w kształcie przeciętego walca.
Jakie dania przygotowujemy z combra
Comber uważany jest za mięso bardzo wartościowe w sztuce kulinarnej. Mięso to wykorzystuje się do pieczenia, smażenia lub duszenia. W sprzedaży dostępny jest głównie comber jagnięcy lub z królika, z kością lub bez. Najbardziej popularny jest comber jagnięcy.
Z combra przygotowujemy takie dania jak:
- pieczeń,
- żeberka jagnięce z kością,
- kotleciki z kością,
- kotleciki panierowane,
- nadziewane kotlety mielone z combra.
Comber z reguły podaje się z ziemniakami. Ważne jest, aby mięso dobrze przyprawić. Stosuje się głównie takie przyprawy, jak: czosnek, pieprz, rozmaryn i chilli. Pieczony comber jagnięcy świetnie smakuje polany sosem balsamicznym.
Najlepszy przepis na comber
Jak przygotować comber jagnięcy
Comber jagnięcy obsmażamy i pieczemy w całości. Najpierw krótko obsmażamy kostkami do góry a potem z drugiej strony. Najlepiej do obsmażania combra wybrać patelnię, którą można używać w piekarniku. Na obsmażony comber kładziemy kawałek masła i wkładamy razem z patelnią do piekarnika.
Comber pieczemy około 30 minut. Dopiero po upieczeniu i ostudzeniu, kroimy na kotlety. Podajemy z ziemniakami i sosem balsamicznym. Sos balsamiczny robimy na bazie octu balsamicznego z miodem i sokiem z cytryny.
Kotleciki z combra możemy zrobić na wiele sposobów. Pyszne kotleciki z pieczonego combra świetnie smakują także w panierce lub nadziewane. Fajnym pomysłem są kotleciki mielone nadziewane serem. Robimy je z mielonego combra, podobnie jak tradycyjne kotlety mielone. Do środka wkładamy ser lub inne nadzienie.
Doskonale smakuje mięso zamarynowane przed upieczeniem. Robimy marynatę na bazie oleju, miodu, musztardy z przyprawami. Nacieramy nią mięso i zostawiamy na noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki i odstawiamy, aby nabrało temperatury pokojowej. Pieczemy w rękawie do pieczenia 30 minut. Warto rozciąć rękaw i jeszcze podpiec 10 minut, aby mięso się przyrumieniło.
Przepis na comber z królika
Comber z królika zawiera pełnowartościowe białko zwierzęce oraz cenne witaminy A i B. Comber przygotowujemy podobnie jak jagnięcinę, choć przygotowanie królika jest znacznie trudniejsze. Królika należy przyprawić solą, rozmarynem, tymiankiem. Następnie mięso szybko obsmażamy z każdej ze stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy. Pieczony comber oddzielamy od kości i wrzucamy do rondelka z przyprawami i owocami jagodowymi, aby go poddusić. Comber podajemy z gotowanymi warzywami, polany sosem z jagód i borówek.
Fajnym pomysłem jest upieczenie zamarynowanego combra z warzywami. Warzywa gotujemy al dente. W połowie pieczenia combra dodajemy warzywa. Ciekawym pomysłem na danie imprezowe są roladki z combra z królika zawinięte w plastry boczku i polane sosem.