Comber

comber

Comber pochodzi z górnej, grzbietowej części tuszy zwierzęcej. Jest to wykwintne, delikatne i pyszne mięso, cenione w sztuce kulinarnej. Pochodzi z dziczyzny, jagnięciny, baraniny lub z królika. Z combra najczęściej robi się pieczeń, którą kroimy na małe kotleciki. W sprzedaży możemy dostać comber z królika lub z jagnięciny z kością lub bez. Przed pieczeniem warto go zamarynować lub przyprawić czosnkiem, rozmarynem i solą. Szczególnym powodzeniem cieszy się comber jagnięcy, z którego robimy pieczeń, kotlety w sosie, kotlety panierowane lub mielone. Comber podajemy z ziemniakami i sałatką.

Comber - polecane przepisy

Comber - pozostałe przepisy

Comber - zbiór przepisów na przyrządzenie combra

Obecnie mało kto wie co to jest comber. Z uwagi na wysoką cenę ten rodzaj mięsa nie należy do popularnych i łatwo dostępnych. Kosztowna jest także dziczyzna, z której comber pochodzi. Dlatego też dostępny jest głównie comber jagnięcy lub barani. Co ciekawe, comber jest bardziej znany jako pyszne ciasto czekoladowe. Wyjaśniamy jakie dania można przygotować z combra. Doradzamy jak upiec i przyprawić comber.

Co to jest comber

Jak przygotować comber

Comber kojarzy się zwykle z wykwintną, szlachecką kuchnią staropolską. Przepisy na comber wywodzą się z czasów, kiedy robiono pieczeń z dziczyzny. We współczesnej kuchni polskiej przepis na comber stosuje się rzadko. Pieczeń z combra lub dziczyzna występuje raczej w karcie dań wykwintnych restauracji, niż w codziennym menu przeciętnego domu. Warto jednak poznać przepis na comber jagnięcy, aby stworzyć wspaniałe, wykwintne danie na niedzielny obiad lub na imprezę.

Comber stanowi mięso z półtuszy zwierzęcej znajdujące się w części grzbietowej. Inaczej nazywany jest krzyżówką lub częścią krzyżową. Mięso combra pozyskiwane jest najczęściej z dziczyzny, królika, jagnięciny czy też z baraniny. Dziczyzna nie jest obecnie popularna w kuchni polskiej. Najczęściej przygotowuje się comber jagnięcy, barani lub z królika.

Comber nie jest mięsem łatwo dostępnym w przeciętnych sklepach. Odstrasza także jego wysoka cena. Za comber jagnięcy z kością o wadze 750 g zapłacimy około 80 zł. Bardzo droga jest dziczyzna. Za kilogram combra z sarny zapłacimy około 200 zł.

Comber kojarzy się również z świętem zapustnym, które niegdyś obchodzono w tłusty czwartek, a obecnie pozostał już tylko jako zwyczaj tradycyjnych zabaw w kobiecym gronie. Co ciekawe, comber znany jest bardziej jako pyszne ciasto czekoladowe w kształcie przeciętego walca.

Jakie dania przygotowujemy z combra

Comber uważany jest za mięso bardzo wartościowe w sztuce kulinarnej. Mięso to wykorzystuje się do pieczenia, smażenia lub duszenia. W sprzedaży dostępny jest głównie comber jagnięcy lub z królika, z kością lub bez. Najbardziej popularny jest comber jagnięcy.

Z combra przygotowujemy takie dania jak:

  • pieczeń,
  • żeberka jagnięce z kością,
  • kotleciki z kością,
  • kotleciki panierowane,
  • nadziewane kotlety mielone z combra.

Comber z reguły podaje się z ziemniakami. Ważne jest, aby mięso dobrze przyprawić. Stosuje się głównie takie przyprawy, jak: czosnek, pieprz, rozmaryn i chilli. Pieczony comber jagnięcy świetnie smakuje polany sosem balsamicznym.

Najlepszy przepis na comber

Jak przygotować comber jagnięcy

Comber jagnięcy obsmażamy i pieczemy w całości. Najpierw krótko obsmażamy kostkami do góry a potem z drugiej strony. Najlepiej do obsmażania combra wybrać patelnię, którą można używać w piekarniku. Na obsmażony comber kładziemy kawałek masła i wkładamy razem z patelnią do piekarnika.

Comber pieczemy około 30 minut. Dopiero po upieczeniu i ostudzeniu, kroimy na kotlety. Podajemy z ziemniakami i sosem balsamicznym. Sos balsamiczny robimy na bazie octu balsamicznego z miodem i sokiem z cytryny.

Kotleciki z combra możemy zrobić na wiele sposobów. Pyszne kotleciki z pieczonego combra świetnie smakują także w panierce lub nadziewane. Fajnym pomysłem są kotleciki mielone nadziewane serem. Robimy je z mielonego combra, podobnie jak tradycyjne kotlety mielone. Do środka wkładamy ser lub inne nadzienie.

Doskonale smakuje mięso zamarynowane przed upieczeniem. Robimy marynatę na bazie oleju, miodu, musztardy z przyprawami. Nacieramy nią mięso i zostawiamy na noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki i odstawiamy, aby nabrało temperatury pokojowej. Pieczemy w rękawie do pieczenia 30 minut. Warto rozciąć rękaw i jeszcze podpiec 10 minut, aby mięso się przyrumieniło.

Przepis na comber z królika

Comber z królika zawiera pełnowartościowe białko zwierzęce oraz cenne witaminy A i B. Comber przygotowujemy podobnie jak jagnięcinę, choć przygotowanie królika jest znacznie trudniejsze. Królika należy przyprawić solą, rozmarynem, tymiankiem. Następnie mięso szybko obsmażamy z każdej ze stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy. Pieczony comber oddzielamy od kości i wrzucamy do rondelka z przyprawami i owocami jagodowymi, aby go poddusić. Comber podajemy z gotowanymi warzywami, polany sosem z jagód i borówek.

Fajnym pomysłem jest upieczenie zamarynowanego combra z warzywami. Warzywa gotujemy al dente. W połowie pieczenia combra dodajemy warzywa. Ciekawym pomysłem na danie imprezowe są roladki z combra z królika zawinięte w plastry boczku i polane sosem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto