Żeberka pieczone

Opublikowano: 16.04.2021 r., 17:26 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żeberka pieczone podane na drewnianej tacy z ziemniakami.
Żeberka pieczone
Żeberka pieczone w piekarniku a aromatycznej marynacie to raj dla wszystkich miłośników mięsa. Przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach mięso.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 90 min
1115 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Żeberka wieprzowe (400 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (40 ml)
  • Musztarda 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, folia aluminiowa

Przepis na żeberka pieczone krok po kroku

W misce wymieszaj oliwę z musztardą i wszystkimi przyprawami.

Obtocz mięso w marynacie.

Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej kilkoma łyżkami wody.

Przykryj mięso folią aluminiową.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 60 min.

Odkryj mięso i dopiekaj z każdej strony ok. 15 min.

Jak oceniasz przepis na żeberka pieczone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat żeberek pieczonych

Żeberka pieczone to danie, któremu nie oprze się żaden miłośnik mięsa. Choć są klasycznym elementem tradycyjnej kuchni amerykańskiej zyskały popularność już na całym świecie, również w Polsce. Aromatyczna marynata, pyszne, doprawione, delikatne i łatwo odchodzące od kości mięso podane z domowymi frytkami i sałatką coleslaw to raj dla wszystkich mięsożerców. Nie wiesz jeszcze jak zrobić żeberka w piekarniku? Wypróbuj nasz prosty przepis jako pomysł na rodzinny obiad, czy imprezę ze znajomymi i danie to z pewnością zostanie w Twojej kuchni na stałe.

Jak przygotować żeberka do pieczenia? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne jak mogłoby się wydawać. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata. Idealne składniki do przygotowania marynaty do pieczonych żeberek to musztarda (najlepiej sarepska lub dijon), dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek oraz rozmaryn. Możesz dodać także niewielką ilość prawdziwego, płynnego miodu i/lub dużo świeżo mielonego pieprzu czarnego lub ziołowego, w zależności od tego jakie smaki lubisz najbardziej. Wszystkie składniki marynaty wystarczy wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej mięso z każdej strony. Tak przygotowane żeberka najlepiej odstawić do lodówki na kilka godzin, aby mięso przeszło smakiem i zapachem marynaty i stało się jeszcze smaczniejsze. Ostatnim etapem przygotowań jest oczywiście pieczenie żeberek - zamarynowane mięso wystarczy przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać niewielką ilością wody, szczelnie przykryć folią aluminiową i piec w 180 stopniach około godziny. Po upływie godziny, mięso należy odkryć i podpiekać około 10 min z obu stron, aby skórka się zarumieniła i stała chrupiąca.

Znasz już przepis na żeberka pieczone w piekarniku, czas więc pomyśleć o dodatkach. Świetnie sprawdzą do pieczone ziemniaczki lub domowe frytki oraz sałatka coleslaw z białej kapusty z sosem jogurtowo-majonezowym. Mięso wyśmienicie pasuje także z wieloma sosami, na przykład ketchupem, sosem barbecue lub dipem jogurtowo-czosnkowym.

Alergeny w żeberkach pieczonych

Lista alergenów dla żeberek pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze żeberek pieczonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
247.93
1115.70
Białko (g)
17.25
77.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
0.12
0.53
Węglowodany przyswajalne (g)
0.02
0.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
19.45
87.54
Tłuszcze nasycone (g)
8.72
39.22
Cholesterol (mg)
65.78
296.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
1.87
8.40
Witamina B6 (mg)
0.48
2.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.89
4.00
Witamina C (mg)
0.01
0.04
Witamina D (µg (mcg))
0.62
2.80
Witamina E (mg)
1.29
5.80
Retinol (µg (mcg))
1.78
8.00
Tiamina (mg)
0.34
1.54
Ryboflawina (mg)
0.22
1.01
Niacyna (mg)
2.75
12.38
Foliany (µg (mcg))
0.16
0.70
Beta karoten (µg (mcg))
0.69
3.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
80.62
362.80
Potas (mg)
286.09
1287.40
Wapń (mg)
21.04
94.70
Fosfor (mg)
173.96
782.80
Magnez (mg)
19.73
88.80
Żelazo (mg)
0.84
3.78
Cynk (mg)
2.49
11.18
Miedź (mg)
0.07
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek pieczonych brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek pieczonych

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
400 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
42.00