Żeberka w sosie

Opublikowano: 06.04.2021 r., 3:03 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żeberka w sosie znajdują się w ciemnym naczyniu.
Żeberka w sosie
Żeberka w sosie można przygotować na patelni. Wieprzowe żeberka z cebulą i śmietaną to idealny pomysł na obiad. Sprawdź, jak wygląda przepis na żeberka w sosie!
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 80 min
698 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Żeberka wieprzowe (800 g)
  • Cebula 1 duża cebula (150 g)
  • Śmietana 12% 1/2 szklanki (110 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 i 1/2 łyżki (22 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska, miseczka

Przepis na żeberka w sosie krok po kroku

Do miseczki nasyp: 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego i 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.

Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w mieszance przypraw. Żeberka przełóż do miski i odstaw do lodówki na 2 h.

Wlej olej na patelnię i mocno go rozgrzej. Następnie wrzuć schłodzone żeberka i obsmażaj je z każdej strony przez kilka min.

Żeberka zalej wodą (ok. 2 szklanki) i zagotuj.

Cebulę obierz, opłucz i pokrój w piórka.

Zmniejsz moc kuchenki i dodaj cebulę do mięsa. Całość wymieszaj. Duś pod przykryciem ok. 80 min.

Do miseczki przełóż śmietanę i dodaj mąkę, a następnie dobrze wymieszaj. Wlej 3 łyżki gorącego wywaru z żeberek (aby zahartować śmietanę) i wymieszaj.

Całość dodaj do mięsa, ciągle mieszając.

Gotuj jeszcze przez 2-3 min.

Jak oceniasz przepis na żeberka w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat żeberek w sosie

Żeberka w sosie nadają się na obiad lub wczesną kolację. Możesz je także przygotować na spotkanie ze znajomymi. Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, warto przygotować więcej żeberek, bo możesz być pewien, że twoi goście będą nimi zachwyceni i poproszą o dokładkę. Można je podawać z różnymi dodatkami.

Jak się robi żeberka w sosie? Ich przygotowanie (zwłaszcza z dodatkami) zawsze pochłania nieco czasu. Można je przyrządzić na dwa sposoby: na patelni lub w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Żeberka należy najpierw zamarynować, ponieważ w ten sposób zmieni się ich struktura i będzie można je krócej obrabiać. Do tego będą miały wyrazistszy smak. Żeberka warto zostawić w marynacie na całą noc, jeśli ma się taką możliwość. W tym przepisie są gotowane, a następnie duszone pod przykryciem na patelni.

Jak zrobić marynatę do żeberek? Może to być sama mieszanka ziół, którą po prostu natrze się mięso, ale można też dodać do przypraw oliwę z oliwek lub olej rzepakowy i tym natrzeć żeberka. Do marynaty często dodawany jest czosnek (zarówno granulowany, jak i świeży przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce), miód pszczeli (akacjowy, wielokwiatowy, lipowy), musztarda oraz ketchup. Żeberka można marynować w bulinie, piwie lub czerwonym winie. Pyszne wyjdą również żeberka duszone w sosie własnym z cebulą i czosnkiem.

Żeberka wieprzowe przygotowuje się w różny sposób. Mogą być wstępnie smażone, a dopiero potem gotowane, duszone lub pieczone. Żeberka marynowane w sosie BBQ to jedne z głównych dań przygotowywanych na grilla. Opcji na pyszne żeberka jest naprawdę bardzo wiele. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jaki smak żeberek chcemy ostatecznie uzyskać.

Ten przepis na żeberka w sosie to idealny pomysł na obiad lub kolację w gronie najbliższych. Żeberka wychodzą bardzo apetyczne, a mięso samo odchodzi od kości. Można je podawać z kluskami śląskimi, pieczonymi ziemniakami lub frytkami, ale bardzo dobrze będą smakować też ze świeżym pieczywem. Idealnym dodatkiem do żeberek będzie surówka.

Alergeny w żeberkach w sosie

Lista alergenów dla żeberek w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze żeberek w sosie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
186.28
698.56
Białko (g)
14.66
54.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
3.40
12.76
Węglowodany przyswajalne (g)
3.17
11.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
12.28
46.06
Tłuszcze nasycone (g)
6.74
25.27
Tłuszcze nienasycone (g)
5.54
20.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.07
15.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.47
5.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.70
212.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina B6 (mg)
0.41
1.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.52
1.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.37
8.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.52
24.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
54.13
203.00
Potas (mg)
271.96
1019.83
Wapń (mg)
33.25
124.70
Fosfor (mg)
152.24
570.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.05
71.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
2.84
Cynk (mg)
2.09
7.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek w sosie 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek w sosie

Koszt składników
35.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
800 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 800 g
Cebula
150 g
1 duża cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Śmietana 12%
110 g
1/2 szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.21
Za 110 g
Mąka pszenna typ 500
22 g
1 i 1/2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 22 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
35.20