Żeberka z grilla

Opublikowano: 24.03.2021 r., 4:45 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żeberka z grilla grillowane na mocno rozgrzanym grillu. Żeberka są podzielone na kawałki i obtoczone w marynacie.
Żeberka z grilla
Żeberka z grilla mogą być zamarynowane w miodzie z musztardą. Sprawdź, ile piec i jak przyprawić mięso oraz czy żeberka z grilla elektrycznego będą soczyste!
Przygotowanie 45 min
696 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Żeberka wieprzowe (1500 g)
  • Miód 4 łyżki jasnego płynnego miodu (64 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek (50 ml)
  • Musztarda 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, kolendra nasiona mielone, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
duża miska, folia aluminiowa, grill

Przepis na żeberka z grilla krok po kroku

Płat żeberek umyj i podziel na mniejsze części. W jednym kawałku powinna znajdować się jedna kość.

W misce połącz miód, musztardę i olej. Do tej mieszanki dodaj łyżeczkę soli, dwie łyżki słodkiej papryki, łyżkę wędzonej papryk, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę kolendry, łyżkę czosnku. Całość wymieszaj.

Żeberka natrzyj marynatą i przełóż do pojemnika (może to być duża miska). Jeżeli pozostanie ci jeszcze trochę marynaty, polej ją po żeberkach. Pojemnik szczelnie zakryj folą aluminiową. Żeberka umieść w lodówce na całą noc (ok. 10-12 h).

Dobrze rozgrzej grilla. Cienkie kawałki wystarczy grillować ok. 15-20 min, ale w przypadku grubszych żeberek będzie to 25-30 min. Stale doglądaj grillowanych żeberek i obracaj je co kilka minut.

Jak oceniasz przepis na żeberka z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,7% osób

Więcej informacji na temat żeberek z grilla

Żeberka z grilla to obowiązkowe danie w sezonie letnim miłośników grillowania. Mogą to być zarówno żeberka wieprzowe, jak i wołowe, choć zazwyczaj na grilla wybierane są te pierwsze. Ten przepis sprawi, że goście poproszę cię o dokładkę!

Jak zrobić miękkie i soczyste żeberka? Sposoby są różne, ale powinny wyjść takie niezależnie od tego, czy będą z grilla elektrycznego, gazowego czy na węgiel. Ważna jest marynata (zalewa) i stała temperatura grilla.

Ile piec żeberka? Jest to uzależnione od rodzaju żeberek i ich grubości. Te cieńsze kawałki grillują się 15-20 min. Znaczenie ma to, kiedy zostały wyciągnięte z lodówki. Najlepiej wyłożyć je na blat ok. 1,5 h przed wrzuceniem ich na grilla. Można też pokusić się na kilkugodzinne wędzenie. Należy jednak pilnować stałej temperatury, ponieważ wahania sprawią, że żeberka będą żylaste.

Jak przyprawić (jak zamarynować) żeberka? Możesz dowolnie zmieniać poszczególne składniki z tego przepisu. Jeżeli zależy ci na słodkiej nucie, skup się na miodzie lub cukrze, ale jeżeli lubisz pikantne smaki, możesz dodać nieco więcej ostrej papryki. Czosnek granulowany daje inny posmak niż świeży, więc zdecyduj się na ten, który bardziej ci odpowiada. Świeży czosnek możesz przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tace.

Żeberka mogą być przygotowane w różny sposób. Mogą być gotowane, duszone, smażone, pieczone czy grillowane. Opcji jest wiele, ale w sezonie letnim zdecydowanie króluje ten ostatni sposób. Jednak nie oznacza to, że w czasie zimy nie można zjeść pysznych żeberek.

Tak zamarynowane żeberka możesz też dusić w naczyniu żaroodpornym przez ok. 60-70 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Na sam koniec możesz otworzyć pokrywkę i polać je dodatkowo miodem lub resztką marynaty, aby utworzyła się chrupiąca warstwa.

Warto jednak wiedzieć, że żeberka w miodzie mogą się mocno przypiec na grillu. Możesz zamarynować je w samym oleju z przyprawy i włożyć do lodówki na kilkanaście godzin, a dopiero na sam koniec grillowania posmarować je tzw. glazurą (z miodu, musztardy i oleju).

Alergeny w żeberkach z grilla

Lista alergenów dla żeberek z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze żeberek z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
210.94
696.11
Białko (g)
17.54
57.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
3.33
10.98
Węglowodany przyswajalne (g)
3.19
10.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
13.74
45.35
Tłuszcze nasycone (g)
7.59
25.04
Tłuszcze nienasycone (g)
6.16
20.32
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.47
14.75
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.69
5.56
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.21
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.71
220.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
1.92
6.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.49
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.90
2.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.63
2.08
Witamina E (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.80
5.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.80
9.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
0.29
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.93
3.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
90.00
296.99
Potas (mg)
293.17
967.45
Wapń (mg)
21.96
72.45
Fosfor (mg)
177.38
585.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.45
67.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
2.74
Cynk (mg)
2.53
8.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek z grilla 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek z grilla

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
1500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
37.50
Za 1500 g
Miód
64 g
4 łyżki jasnego płynnego miodu
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.74
Za 64 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Musztarda
50 g
5 łyżek
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Koszt składników
64.00