Przepis na zupę grochową na żeberkach krok po kroku
- Fasola konserwowa 400 g
- Wędzone żeberka wieprzowe 500 g
- Boczek wędzony bez kości 200 g
- Ziemniaki młode 250 g
- Marchewka 100 g
- Bulion drobiowy 2000 g
Fasolkę wypłucz pod bieżącą wodą. Odstaw na bok.
Przygotuj bulion. Zagotuj go. Dodaj do gotującego się bulionu pokrojone na mniejsze kawałki żeberka. Zmniejsz moc palnika i gotuj wszystko około 60 minut.
Po 30 minutach obierz ziemniaki oraz marchewkę. Marchewkę pokrój w plastry, a ziemniaki w dużą kostkę. Dodaj warzywa do garnka i gotuj razem z mięsem.
Boczek pokrój w większą kostkę i usmaż na patelni. Dodaj do gotujących się warzyw i mięsa.
Gdy mięso już będzie miękkie wyjmij je z zupy, oddziel od kości i dodaj samo mięso.
Gdy warzywa i mięso będą miękkie dodaj także fasolę oraz podsmażony boczek. Dodaj też sól, pieprz, łyżeczkę majeranku. Gotuj bez przykrycia zupę przez około 20-25 minut.
Gotową zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki i pieczywem.

(liczba kalorii)
Zupa grochowa na żeberkach - cechy przepisu
Więcej o zupie grochowej na żeberkach
Bardzo dobra i aromatyczna zupa grochowa na żeberkach wędzonych i na boczku. Szybsza alternatywa na zupę fasolową, ponieważ z użyciem fasoli z puszki. Pysznie i sycąco. Jest to przepis, który nie wymaga zbyt wielu składników, nie dodaje się do niej także koncentratu pomidorowego. Przepis jest bardzo łatwo zrobić. By ugotować zupę z tego przepisu potrzebujesz domowego bulionu. Zupa jest najpyszniejsza, gdy jest podana gorąca w towarzystwie świeżego pieczywa. Gorącą zupę posyp świeżą natką pietruszki. Ta zupa jest rozgrzewająca i zapewnia sytość. Jest to treściwy posiłek, po którym każdy będzie najedzony.
Jeżeli nie masz gotowego bulionu należy najpierw go przygotować. Gdyby ilość bulionu była zbyt mała wtedy można dodać więcej. Zamiast bulionu sprawdzi się także woda, ale należy wtedy lepiej przyprawić potrawę. Wędzone żeberka powinny gotować się około godzinę. Jest to czas orientacyjny. Mięso powinno być miękkie i dobrze odchodzić od kości. Im więcej mięsa tym czas gotowania będzie dłuższy.
Za względu na to, że do przepisu dodaje się fasolę z puszki nie trzeba jej wcześniej moczyć. Suche nasiona fasoli białej jaś należy przed gotowaniem namoczyć. Jeżeli nie masz fasoli konserwowej, a surowe nasiona powinny się one moczyć około 10 godzin w zimnej wodzie. Nie gotuj w tej samej wodzie. Wodę z moczenia fasoli trzeba odlać i gotować w świeżej. W przypadku fasolki z puszki wystarczy ją wypłukać pod letnią wodą. By fasola była bardziej strawna należy gotować ją przez pierwsze 15 minut bez przykrycia. Jeśli chodzi o fasolę konserwową to czas jej gotowania wynosi około 25 minut, więc nie trzeba używać przykrywki. Suche nasiona fasoli potrzebują nawet godzinę na ugotowanie. Po kilkunastu minutach gotowania można nałożyć przykrywkę. W ten sposób toksyczne substancje mogą być usunięte razem z parą podczas gotowania.
Gdy zupa będzie gotowa podawaj ją ze świeżą natką pietruszkiDo tego pasuje świetnie pieczywo. Zupa powinna być gorąca i aromatyczna. Gorąca zupa jest idealnym pomysłem na zimne dni.
Wartości odżywcze zupy grochowej na żeberkach
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w zupie grochowej na żeberkach
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na zupę grochową na żeberkach
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę grochową na żeberkach
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie grochowej na żeberkach
Lista alergenów dla zupy grochowej na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy