Grochówka wojskowa z kociołka

Opublikowano: 07.12.2021 r., 8:12 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grochówka polowa na biwaku
Grochówka wojskowa z kociołka
Grochówka wojskowa z kociołka jest bardzo aromatyczną i sycącą zupą przygotowaną na bazie warzyw, boczku i kiełbasy. Zupa doskonale sprawdzi się na obiad.
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
716 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Groch (nasiona) - 1 szklanka (190 g)
  • Kiełbasa domowa (200 g)
  • Boczek surowy (200 g)
  • Ziemniaki średnie - 3 ziemniaki (225 g)
  • Marchewka - 1 marchew (45 g)
  • Pietruszka - 1 pietruszka (50 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Schab wieprzowy z kością (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, patelnia, metalowe sito

Przepis na grochówkę wojskową z kociołka krok po kroku

Groch przesyp do miski z wodą i mocz go całą noc.

Do garnka wlej litr wody i włóż kości odkrojone od schabu.

Zagotuj wywar.

Do wywaru dodaj odcedzony groch, pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz przyprawy.

Gotuj na małym ogniu.

Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.

Następnie dodaj go do garnka z warzywami.

Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż ją na oleju.

Gotową dodaj do garnka.

Zupę gotujemy na małym ogniu tak długo, aż groch będzie miękki.

Pod koniec dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Całość gotuj jeszcze około 15 minut.

Jak oceniasz przepis na grochówkę wojskową z kociołka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat grochówki wojskowej z kociołka

Pyszna grochówka wojskowa z kociołka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Tradycyjna grochówka jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zupa zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Grochówka sprawdzi się również jako posiłek przyrządzony nad ogniskiem.

Jak zrobić grochówkę wojskową w kociołku? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy groch namoczyć w wodzie przez całą noc. Następnie do kociołka wlewamy litr wody i wkładamy do niego kości odkrojone od schabu. Wywar należy zagotować. Dodajemy odcedzony groch, pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy go do kociołka z zupą. Następnie kroimy kiełbasę w plasterki i również podsmażamy ją na oleju. Gotową dodajemy do zupy. Danie gotujemy tak długo, aż groch będzie miękki. Pod koniec dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotujemy jeszcze około 15 minut.

Przepis na grochówkę wojskową z kociołka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z ziemniaków, które mają wiele właściwości zdrowotnych. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C i witaminy z grupy B, wpływające pozytywnie na układ nerwowy oraz potas, który reguluje ciśnienie krwi.

Dobra grochówka posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Zupa jest prosta w przygotowaniu oraz smaczna. Składniki nadają jej aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na grochówkę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w grochówce wojskowej z kociołka

Lista alergenów dla grochówki wojskowej z kociołka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grochówkę wojskową z kociołka

Wartości odżywcze grochówki wojskowej z kociołka

na 100g gotowej potrawy

Grochówka zawiera składniki bogate w tłuszcz, a dodatkowo ma podwyższony indeks glikemiczny dlatego powinniśmy ją spożywać okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
204.62
716.17
Białko (g)
14.13
49.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
5.04
17.64
Węglowodany przyswajalne (g)
4.01
14.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
3.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
13.91
48.70
Tłuszcze nasycone (g)
6.84
23.95
Tłuszcze nienasycone (g)
7.07
24.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.99
17.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.09
7.30
Tłuszcze trans (g)
0.08
0.27
Brak danych dla: groch (nasiona).
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.44
152.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
22.69
79.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.52
1.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.92
17.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
1.68
Witamina E (mg)
0.31
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.02
10.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.25
14.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.26
77.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
195.09
682.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
228.41
799.45
Potas (mg)
311.66
1090.82
Wapń (mg)
21.54
75.39
Fosfor (mg)
164.22
574.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.37
81.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
2.71
Cynk (mg)
1.39
4.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny grochówki wojskowej z kociołka 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grochówki wojskowej z kociołka

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groch (nasiona)
190 g
1 szklanka
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.14
Za 190 g
Kiełbasa domowa
200 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Boczek surowy
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Ziemniaki średnie
225 g
3 ziemniaki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 225 g
Marchewka
45 g
1 marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
50 g
1 pietruszka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Schab wieprzowy z kością
1000 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 1000 g
Koszt składników
51.00