Grochówka wojskowa z kociołka
- Groch (nasiona) - 1 szklanka (190 g)
- Kiełbasa domowa (200 g)
- Boczek surowy (200 g)
- Ziemniaki średnie - 3 ziemniaki (225 g)
- Marchewka - 1 marchew (45 g)
- Pietruszka - 1 pietruszka (50 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Schab wieprzowy z kością (1000 g)
Przepis na grochówkę wojskową z kociołka krok po kroku
Groch przesyp do miski z wodą i mocz go całą noc.
Do garnka wlej litr wody i włóż kości odkrojone od schabu.
Zagotuj wywar.
Do wywaru dodaj odcedzony groch, pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz przyprawy.
Gotuj na małym ogniu.
Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
Następnie dodaj go do garnka z warzywami.
Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż ją na oleju.
Gotową dodaj do garnka.
Zupę gotujemy na małym ogniu tak długo, aż groch będzie miękki.
Pod koniec dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Całość gotuj jeszcze około 15 minut.
- Zupa grochowa
- Zupa grochowa na żeberkach
- Tradycyjna grochówka
- Grochówka z grochu łuskanego
- Zupa z grochu łuskanego
- Grochówka z kociołka
- Grochówka na wędzonce
- Grochówka na żeberkach
- Zupa grochowa z kiełbasą
- Zasmażka do grochówki
- Grochówka thermomix
- Grochówka na boczku
- Grochówka wege
- Grochówka na kościach wędzonych
- Grochówka
Więcej informacji na temat grochówki wojskowej z kociołka
Pyszna grochówka wojskowa z kociołka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Tradycyjna grochówka jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zupa zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Grochówka sprawdzi się również jako posiłek przyrządzony nad ogniskiem.
Jak zrobić grochówkę wojskową w kociołku? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy groch namoczyć w wodzie przez całą noc. Następnie do kociołka wlewamy litr wody i wkładamy do niego kości odkrojone od schabu. Wywar należy zagotować. Dodajemy odcedzony groch, pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy go do kociołka z zupą. Następnie kroimy kiełbasę w plasterki i również podsmażamy ją na oleju. Gotową dodajemy do zupy. Danie gotujemy tak długo, aż groch będzie miękki. Pod koniec dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotujemy jeszcze około 15 minut.
Przepis na grochówkę wojskową z kociołka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z ziemniaków, które mają wiele właściwości zdrowotnych. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C i witaminy z grupy B, wpływające pozytywnie na układ nerwowy oraz potas, który reguluje ciśnienie krwi.
Dobra grochówka posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Zupa jest prosta w przygotowaniu oraz smaczna. Składniki nadają jej aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na grochówkę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w grochówce wojskowej z kociołka
Lista alergenów dla grochówki wojskowej z kociołka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grochówkę wojskową z kociołka
Wartości odżywcze grochówki wojskowej z kociołka
Grochówka zawiera składniki bogate w tłuszcz, a dodatkowo ma podwyższony indeks glikemiczny dlatego powinniśmy ją spożywać okazjonalnie.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.