Grochówka na żeberkach
Opublikowano: 23.04.2021 r.
Grochówka to smaczna i treściwa zupa. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na ten specjał kuchni wojskowej. Przygotuj smaczną grochówkę dla swojej rodziny.
Składniki dla 6 porcji:
- Wędzone żeberka wieprzowe - 400 g
- Włoszczyzna mrożona - 300 g
- Kiełbasa polska - 100 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Groch (nasiona) - 250 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Ziemniaki późne - 350 g (4 średnie sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Groch namocz w wodzie na około 3 godziny. W tym czasie przygotuj bulion na żeberkach.
- W 2 litrach wody przygotuj bulion z żeberek, włoszczyzny, 2 liści laurowych oraz 2 ziem angielskich. Całość gotuj około 1,5 godziny.
- Groch odcedź i dodaj go do bulionu.
- Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i składniki przesmaż. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę i majerankiem.
- Zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem.
- Do zupy dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj około 30 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
- Gotową zupę podawaj na ciepło, możesz udekorować ją posiekaną natką pietruszki.