Przepis na grochówkę z kociołka krok po kroku
- Groch (nasiona) 500 g
- Żeberka wieprzowe 400 g wędzone
- Boczek wędzony bez kości 200 g
- Kiełbasa podwawelska 300 g
- Ziemniaki późne 350 g 5 sztuk
- Marchewka 100 g 2 sztuki
- Pietruszka 70 g 1 sztuka
- Smalec 10 g 1 łyżka
Nasiona grochu namocz przez noc w wodzie.
Następnego dnia nagrzej kociołek nad ogniem. Pokrój boczek i kiełbasę w kostkę i usmaż na złoty kolor.
Wyciągnij kiełbasę z boczkiem z kociołka i przełóż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
Do kociołka włóż żeberka i zalej wodą tak by była około 3 cm nad mięsem. Dodaj 5 kulek ziela angielskiego oraz 4 liście laurowe. Gotuj pod przykryciem około godzinę.
Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Pietruszkę obierz.
Po tym czasie wyciągnij z wywaru żeberka. Wlej groch razem z wodą, w której się moczył. Dodaj marchewkę i całą pietruszkę. Gotuj przez następną godzinę.
W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Z ugotowanych żeberek obierz mięso i pokrój w mniejsze kawałki.
Dodaj ziemniaki, usmażoną kiełbasę z boczkiem, 3 ząbki czosnku i mięso z żeberek do kociołka.
Na koniec dopraw solą i pieprzem, a także wsyp 2 duże łyżki majeranku.
Całość gotuj jeszcze 30 minut.
Smacznego!
Często zadawane pytania
-
Zupa grochowa
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Tradycyjna grochówka
-
Grochówka z grochu łuskanego
-
Zupa z grochu łuskanego
-
Grochówka na wędzonce
-
Grochówka na żeberkach
-
Zasmażka do grochówki
-
Grochówka na boczku
-
Grochówka thermomix
-
Grochówka wege
-
Grochówka na kościach wędzonych
-
Grochówka wojskowa z kociołka
-
Grochówka

(liczba kalorii)
Grochówka z kociołka - cechy przepisu
Więcej o grochówce z kociołka
Przepis na grochówkę z kociołka wyróżnia to, że do jego przygotowania potrzebujesz żeliwnego garnka do gotowania nad ogniskiem. Ta pyszna zupa to świetny pomysł na danie do przygotowania wraz z rodziną lub przyjaciółmi na ognisku. Jest to jedno z dań obowiązkowych podczas imprez masowych. Tę pyszną zupę z łupanego grochu, gotowanego na wędzonych żeberkach przygotujecie samodzielnie w kilku krokach.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić grochówkę w kociołku, to przedstawiam nasz sprawdzony przepis. Dzień przed przygotowaniem zupy zalej nasiona grochu wodą i odstaw na noc do namoczenia.
Następnego dnia dobrze nagrzej kociołek żeliwny nad ogniem i usmaż w nim boczek z kiełbasą. Gdy zrobią się rumiane przełóż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia by trochę odsączyć je z tłuszczu. Do wciąż nagrzanego kociołka włóż żeberka i zalej je wodą, tak by przykryła mięso. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj pod przykryciem około godzinę. Po tym czasie wyłów mięso i dodaj groch wraz z wodą, w której się moczył. Dodaj do niego pietruszkę i marchewkę pokrojoną w talarki i gotuj kolejną godzinę. Następnie dodaj ziemniaki, kiełbasę z boczkiem, ząbki czosnku i mięso obrane z ugotowanych żeberek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wsyp dużo majeranku. Gotuj jeszcze 30 minut. Tyle wystarczy, by wykonać przepis na grochówkę z kociołka. Po prawie trzech godzinach gotowania nad ogniskiem na Twoim stole pojawi się pyszna zupa. Składniki do niej są dostępne we wszystkich sklepach, więc nie czekaj i przygotuj tę zupę już dzisiaj.
Aby powstała ta dobra zupa konieczny jest majeranek. Te małe, zielone listki zaliczane są do najbardziej popularnych ziół kuchni europejskiej. W polskiej kuchni najczęściej stosowany jest do zup takich jak żurek, czy barszcz czerwony, a także do mięs. Oprócz wyjątkowego aromatu ma w sobie również wiele składników odżywczych. W suszonym majeranku znaleźć można potas, żelazo, wapń, cynk czy magnez. Wskazuje się, że dzięki zawartości olejków eterycznych ma oddziaływanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Stosowany jest również w przypadku trudności z trawieniem oraz podczas wystąpienia kaszlu, kataru i bólu gardła.
Dajcie znać jak Wam smakuje, przygotowana przez Was grochówka z kociołka.
Wartości odżywcze grochówki z kociołka
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w grochówce z kociołka
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na grochówkę z kociołka
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na grochówkę z kociołka
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w grochówce z kociołka
Lista alergenów dla grochówki z kociołka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grochówkę z kociołka