Grochówka z grochu łuskanego

Opublikowano: 15.02.2022 r., 19:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grochówka z grochu łuskanego podana w małej
Grochówka z grochu łuskanego
Grochówka z grochu łuskanego to zupa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom smacznych dań. Jej bazą jest sycący, bogaty w białko groch, a także mięso.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 90 min
253 kcal
Kcal w porcji
493 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Marchewka (90 g)
  • Ziemniaki późne (250 g)
  • Groch (nasiona) (350 g)
  • Bulion drobiowy (2000 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Boczek wędzony bez kości (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na grochówkę z grochu łuskanego krok po kroku

Groch opłucz i zalej wodą. Odstaw na 3 godziny.

Cebulę, czosnek, marchew, seler i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa. Całość zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.

Po tym czasie do warzyw dodaj groch i gotuj przez 40 minut, do całkowitego rozmięknięcia grochu.

Na patelni podsmaż drobno pokrojony boczek przez 3 - 4 minuty i dodaj go do zupy.

Jak oceniasz przepis na grochówkę z grochu łuskanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat grochówki z grochu łuskanego

Grochówka z grochu łuskanego to zupa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom smacznych dań. Jej bazą jest sycący, bogaty w białko groch, a także mięso. Całość doskonale sprawdzi się na jesienny, czy zimowy obiad, gdyż jest niezwykle sycąca. Idealnie komponuje się z kromką świeżego pieczywa. Będzie dobrą opcją dla miłośników mięsnych dań.

Przepis na grochówkę z grochu łuskanego pozwala na przygotowanie zupy idealnej. Bardzo smacznej, a przy okazji niezwykle prostej w przygotowaniu. Spokojnie sprawdzi się nawet dla początkujących osób. Dzięki niemu można stworzyć naprawdę pożywne danie w kilka minut. Do jego przygotowania wystarczy tylko duży garnek i odrobina cierpliwości. To dlatego, że gotowanie grochu zajmuje dość sporo czasu. By jego trawienie było łatwiejsze i przebiegało bez zbędnych rewolucji, warto dodać do niego również odrobinę kminku. Najpierw należy jednak pamiętać o namaczaniu. Choć jest ono dość długotrwałe to tylko w taki sposób można stworzyć zupę kremowa, gęstą o rozpadającym się grochu. Namaczanie pozwala usunąć te części grochu, które uniemożliwiają wchłanianie się składników odżywczych, dlatego ta czynność jest tak ważna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić grochówkę z grochu łuskanego, która będzie naprawdę smaczna, a przy okazji łatwa w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Najlepiej postawić na tą prostą i pyszną zupę, która jest również niezwykle tania. Jej głównym składnikiem jest groch, który bez problemu można znaleźć w większości sklepów. Groch jest bogaty w błonnik pokarmowy, który usprawnia działanie układu trawiennego i pozytywnie wpływa na mikrobiom jelitowy. To również świetne źródło błonnika. Dzięki tym dwóm składnikom jest niezwykle sycący, już niewielka jego ilość w daniu pozwala zaspokoić głód na długo. To naprawdę dobre źródło potasu, ale również wapnia i magnezu. Dostarcza też dość sporo kwasu foliowego.

Ta zupa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. To danie można również przygotować z ziemniakami, dzięki temu będzie bardziej gęste. Zupę dobrze jest gotować na wędzonce, dzięki temu jest najlepsza. Ta pyszna zupa to dobra opcja dla każdego, kto szuka naprawdę pysznego jedzenia w przystępnej cenie.

Alergeny w grochówce z grochu łuskanego

Lista alergenów dla grochówki z grochu łuskanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze grochówki z grochu łuskanego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(493g)
Energia (kcal)
51.40
253.40
Białko (g)
2.50
12.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(493g)
Węglowodany (g)
5.06
24.96
Węglowodany przyswajalne (g)
3.99
19.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
5.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(493g)
Tłuszcz (g)
2.45
12.09
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
3.65
Tłuszcze nienasycone (g)
1.71
8.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.13
5.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
2.85
Cholesterol (mg)
4.03
19.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(493g)
Witamina A (µg (mcg))
25.80
127.21
Witamina B6 (mg)
0.16
0.81
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.21
Witamina C (mg)
2.46
12.13
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.05
Witamina E (mg)
0.25
1.25
Retinol (µg (mcg))
0.30
1.47
Tiamina (mg)
0.06
0.31
Ryboflawina (mg)
0.06
0.29
Niacyna (mg)
0.62
3.08
Foliany (µg (mcg))
24.42
120.39
Beta karoten (µg (mcg))
253.67
1250.61

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(493g)
Sód (mg)
327.07
1612.43
Potas (mg)
114.83
566.12
Wapń (mg)
10.31
50.82
Fosfor (mg)
40.30
198.67
Magnez (mg)
10.48
51.69
Żelazo (mg)
0.46
2.27
Cynk (mg)
0.32
1.59
Miedź (mg)
0.06
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny grochówki z grochu łuskanego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grochówki z grochu łuskanego

Koszt składników
90.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Ziemniaki późne
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Groch (nasiona)
350 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 350 g
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Boczek wędzony bez kości
80 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 80 g
Koszt składników
90.00