Zupa grochowa z kiełbasą

Opublikowano: 09.01.2024 r., 11:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa grochowa z kiełbasą podana w miseczce.
Zupa grochowa z kiełbasą
Zupa grochowa z kiełbasą to jedno z tych dań, które zachwyca prostotą, ale również fantastycznym aromatem. Koniecznie wypróbuj, jeśli jesteś fanem kuchni polskiej.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 90 min
497 kcal
Kcal w porcji
778 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Groch (nasiona) (350 g)
  • Ziemniaki późne (250 g)
  • Kiełbasa domowa (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Oliwa z oliwek (5 ml)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę grochową z kiełbasą krok po kroku

Groch opłucz i zalej wodą. Odstaw na 3 godziny.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę.

Całość zalej bulionem, dodaj obraną marchewkę i gotuj przez 20 minut.

Po tym czasie dodaj groch oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotuj przez 40 minut, do całkowitego rozmięknięcia grochu.

Dopraw zupę szczyptą soli, pieprzu i 1/3 łyżeczki kminku.

Jak oceniasz przepis na zupę grochową z kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat zupy grochowej z kiełbasą

Zupa grochowa z kiełbasą to jedno z tych dań, które zachwyca prostotą, ale również fantastycznym aromatem. Koniecznie wypróbuj, jeśli jesteś fanem kuchni polskiej. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować ją w kilka chwil.

Przepis na zupę grochową z kiełbasą to doskonała opcja na obiad. Jej głównym składnikiem jest swojska kiełbasa. To smaczna opcja, by wzbogacić zupę o doskonały aromat. Jeśli samodzielnie przygotowujesz kiełbasę, sięgnij po taką, w innym wypadku postaw na taką ze sklepu. Jednak sięgaj po kawałki z dobrym składem. To doskonały pomysł na pyszne danie, które wspaniale sprawdzi się na obiad. Warzywa strączkowe, do których należy groch, nie goszczą w diecie zbyt często, powodem może być ich pracochłonna obróbka termiczna. Jednak warto poświęcić odrobinę czasu, by przygotować dania na ich bazie, gdyż są naprawdę cennymi składnikami diety. Ta zupa pozwala w naprawdę prosty sposób włączyć większą ilość grochu do diety. Ta zupa jest również dobra dla zdrowia, dzięki dużej ilości błonnika i roślinnego białka. W dodatku jest tak smaczna, że znika z talerzy w ekspresowym tempie. Jest niezwykle gęsta, jednak można ją podawać również z ziemniakami, które sprawiają, że jest nieco bardziej sycąca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę grochową z kiełbasą, by była pyszna i domowa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Grochówka jest jednym z tych dań, które smakują po prostu fantastycznie, a przy okazji są bardzo zdrowe. Warto włączyć ją do swojego codziennego menu. To pyszna i bardzo pożywna zupa, której przygotowanie nie sprawi problemu nawet początkującemu kucharzowi. Ma wspaniały intensywny smak, który zostaje w pamięci na długo po jej zjedzeniu. Do przygotowania tej zup nie potrzebujesz zbyt dużej ilości składników. Głównym jest oczywiście groch, który można kupić w każdym większym sklepie. Jego cena jest niewielka, jednak występuje tylko w postaci suchej. Dla niektórych może być to dość duży minus, gdyż wymaga dość długotrwałego gotowania i namaczania. Jednak zupa jest warta całej tej pracy. Do gotowania warto dodać odrobinę kminku, który sprawi, że groch nie będzie tak obciążający, a jego trawienie będzie znacznie łatwiejsze.

Alergeny w zupie grochowej z kiełbasą

Lista alergenów dla zupy grochowej z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy grochowej z kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo białka i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(778g)
Energia (kcal)
63.94
497.43
Białko (g)
2.26
17.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(778g)
Węglowodany (g)
5.27
41.01
Węglowodany przyswajalne (g)
4.28
33.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
7.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(778g)
Tłuszcz (g)
3.87
30.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.39
10.85
Tłuszcze nienasycone (g)
2.47
19.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.61
12.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
6.70
Cholesterol (mg)
5.88
45.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(778g)
Witamina A (µg (mcg))
32.77
254.91
Witamina B6 (mg)
0.16
1.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.51
Witamina C (mg)
4.29
33.36
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.53
Witamina E (mg)
0.20
1.55
Retinol (µg (mcg))
0.77
6.00
Tiamina (mg)
0.06
0.46
Ryboflawina (mg)
0.04
0.31
Niacyna (mg)
0.54
4.24
Foliany (µg (mcg))
23.18
180.38
Beta karoten (µg (mcg))
312.18
2428.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(778g)
Sód (mg)
307.32
2390.97
Potas (mg)
112.24
873.24
Wapń (mg)
10.37
80.65
Fosfor (mg)
41.72
324.57
Magnez (mg)
10.15
78.94
Żelazo (mg)
0.46
3.61
Cynk (mg)
0.32
2.50
Miedź (mg)
0.05
0.42
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grochowej z kiełbasą 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grochowej z kiełbasą

Koszt składników
85.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groch (nasiona)
350 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 350 g
Ziemniaki późne
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Kiełbasa domowa
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Oliwa z oliwek
5 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Koszt składników
85.50