Grochówka na kościach wędzonych

Opublikowano: 15.02.2022 r., 19:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grochówka na kościach wędzonych podana w miseczce.
Grochówka na kościach wędzonych
Grochówka na kościach wędzonych to jedna z tych zup, których smak i armat zapamiętuje się na długo. Jest niezwykle sycąca i pożywna, a przygotowuje się ją w kilka chwil.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 90 min
864 kcal
Kcal w porcji
528 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Groch (nasiona) (400 g)
  • Wędzone żeberka wieprzowe (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Seler korzeniowy (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na grochówkę na kościach wędzonych krok po kroku

Groch wypłucz i zalej wodą. Odstaw go na 3 godziny.

Do dużego garnka włóż kości, zalej 2 l wody i gotuj całość przez 40 minut.

Marchew, seler i cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa włóż do wywaru mięsnego i gotuj kolejne 30 minut.

Groch dołóż do wywaru i gotuj przez 60 minut do całkowitego zmięknięcia.

Jak oceniasz przepis na grochówkę na kościach wędzonych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat grochówki na kościach wędzonych

Grochówka na kościach wędzonych to jedna z tych zup, których smak i armat zapamiętuje się na długo. Jest niezwykle sycąca i pożywna, a przygotowuje się ją w kilka chwil. Całość doskonale sprawdzi się na jesienny, czy zimowy obiad, gdyż jest niezwykle sycąca. Idealnie komponuje się z kromką świeżego pieczywa. Będzie dobrą opcją dla miłośników mięsnych dań.

Przepis na grochówkę na kościach wędzonych jest doskonałym sposobem na przygotowanie zupy, która nie tylko dobrze smakuje, ale jest również bardzo sycąca. Jej smak jest zasługą wspaniałego bulionu, który przygotowuje się na wędzonych kościach. Kości dodają całości lekko dymnego aromatu, który wspaniale komponuje się z grochem, a jeszcze lepiej z tą ciężką, rozgrzewającą zupą. Choć można ją przygotować również bez dodatku kości, to jednak to właśnie one sprawiają, że całość ma tak wyjątkowy smak, który zapada w pamięć.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić grochówkę na kościach, która będzie smaczne, a przy tym bardzo odżywcza, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, szybka i naprawdę ciekawa, ze względu na wyjątkowy smak. Do jej przygotowania wystarczy tylko duży garnek i odrobina cierpliwości. To dlatego, że gotowanie grochu zajmuje dość sporo czasu. By jego trawienie było łatwiejsze i przebiegało bez zbędnych rewolucji, warto dodać do niego również odrobinę kminku. Warzywa strączkowe, do których należy groch, nie pojawiają się w diecie wystarczająco często. A są naprawdę cennym źródłem wielu składników prozdrowotnych. Warto to zmienić i wpleść nieco większą ich część do swojego jadłospisu. Najlepiej postawić właśnie na tę prostą i pyszną zupę, która jest również niezwykle tania. Jej głównym składnikiem jest groch, który bez problemu można znaleźć w większości sklepów. Groch jest bogaty w błonnik pokarmowy, który usprawnia działanie układu trawiennego i pozytywnie wpływa na mikrobiom jelitowy. Do stworzenia tej zupy świetnie sprawdzą się szczególnie wieprzowe kości wędzone. Ta pyszna i aromatyczna zupa świetnie sprawdzi się na obiad. By była gęstsza, można podawać ją również z ziemniakami.

Alergeny w grochówce na kościach wędzonych

Lista alergenów dla grochówki na kościach wędzonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze grochówki na kościach wędzonych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa zupa, która dostarcza sporo błonnika i białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(528g)
Energia (kcal)
163.72
864.43
Białko (g)
10.05
53.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(528g)
Węglowodany (g)
13.95
73.64
Węglowodany przyswajalne (g)
11.41
60.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(528g)
Tłuszcz (g)
7.63
40.28
Tłuszcze nasycone (g)
5.67
29.93
Cholesterol (mg)
26.07
137.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(528g)
Witamina C (mg)
1.77
9.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(528g)
Sód (mg)
389.84
2058.34
Wapń (mg)
27.70
146.26
Żelazo (mg)
1.44
7.60
Szacunkowy indeks glikemiczny grochówki na kościach wędzonych 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grochówki na kościach wędzonych

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groch (nasiona)
400 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 400 g
Wędzone żeberka wieprzowe
500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Koszt składników
46.50