Przepis na tradycyjną grochówkę krok po kroku
- Cebula 200 g
- Czosnek 15 g
- Bulion drobiowy 2000 g
- Groch (nasiona) 400 g
- Boczek wędzony bez kości 80 g
- Kiełbasa domowa 100 g
Groch opłucz i zalej wodą. Odstaw na 3 godziny.
W garnku podgrzej bulion i wrzuć do niego boczek i kiełbasę, gotuj przez 20 minut.
Do bulionu dodaj groch i gotuj przez 40 minut, do całkowitego rozmięknięcia grochu.
Zupę przypraw solą, pieprzem i kminkiem.
Często zadawane pytania
-
Zupa grochowa
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Grochówka z grochu łuskanego
-
Zupa z grochu łuskanego
-
Grochówka z kociołka
-
Grochówka na wędzonce
-
Grochówka na żeberkach
-
Zasmażka do grochówki
-
Grochówka na boczku
-
Grochówka thermomix
-
Grochówka wege
-
Grochówka na kościach wędzonych
-
Grochówka wojskowa z kociołka
-
Grochówka

(liczba kalorii)
Tradycyjna grochówka - cechy przepisu
Więcej o tradycyjnej grochówce
Tradycyjna grochówka jest doskonałym pomysłem na naprawdę smaczną zupę, która jest prosta, a przy okazji naprawdę bardzo sycąca. Świetnie sprawdzi się na co dzień. To naprawdę dobry sposób na włączenie do codziennego menu białka roślinnego w bardzo dobrej formie. Do przygotowania tradycyjnej grochówki zwykle używa się wędzonego mięsa. Można użyć wędzonych kości, czy żeberek. Dobrze sprawdzi się również boczek, to właśnie ten dodatek sprawia, że zupa jest tak smaczna. Można tez dosypać do niej odrobinę wędzonej papryki, by ten smak nawet bardziej nasilić.
Przepis na tradycyjną grochówkę pozwala przygotować tą niezwykle smaczną, a przy okazji bardzo odżywczą i sycącą zupę w kilka minut. Zwykle kojarzy się ona z daniem wojskowym. To dlatego, że jest tak wartościowa i pełna białka. Dlatego zupa ta sprawdzi się zwłaszcza zimą, ale nie tylko. Do przygotowania tej zup nie potrzebujesz zbyt dużej ilości składników. Głównym jest oczywiście groch, który można kupić w każdym większym sklepie. Jego cena jest niewielka, jednak występuje tylko w postaci suchej. Dla niektórych może być to dość duży minus, gdyż wymaga dość długotrwałego gotowania i namaczania. Jednak zupa jest warta całej tej pracy. Do gotowania warto dodać odrobinę kminku, który sprawi, że groch nie będzie tak obciążający, a jego trawienie będzie znacznie łatwiejsze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tradycyjną grochówkę w sposób naprawdę prosty i szybki, to ten przepis sprawdzi się wyśmienicie. Najpierw należy jednak pamiętać o namaczaniu. Choć jest ono dość długotrwałe, to tylko w taki sposób można stworzyć zupę kremową, gęstą o rozpadającym się grochu. Namaczanie pozwala usunąć te części grochu, które uniemożliwiają wchłanianie się składników odżywczych, dlatego ta czynność jest tak ważna. To doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się szczególnie na obiad. Zupa z tego przepisu jest pyszna, a wszystkie składniki można znaleźć w każdym większym sklepie. Choć można ją zrobić w wersji wege, to najbardziej smaczna jest na wędzonce. To dobra opcja na smaczny posiłek dla całej rodziny.
Wartości odżywcze tradycyjnej grochówki
Energia i białka
(466g)
Węglowodany w tradycyjnej grochówce
(466g)
Tłuszcze
(466g)
Witaminy w przepisie na tradycyjną grochówkę
(466g)
Składniki mineralne w przepisie na tradycyjną grochówkę
(466g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tradycyjnej grochówce
Lista alergenów dla tradycyjnej grochówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy