Tradycyjna grochówka

Opublikowano: 16.02.2022 r., 8:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna grochówka podana z grzankami.
Tradycyjna grochówka
Tradycyjna grochówka jest doskonałym pomysłem na naprawdę smaczną zupę, która jest prosta, a przy okazji naprawdę bardzo sycąca. Świetnie sprawdzi się na co dzień.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 90 min
263 kcal
Kcal w porcji
466 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cebula (200 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Bulion drobiowy (2000 g)
  • Groch (nasiona) (400 g)
  • Boczek wędzony bez kości (80 g)
  • Kiełbasa domowa (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na tradycyjną grochówkę krok po kroku

Groch opłucz i zalej wodą. Odstaw na 3 godziny.

W garnku podgrzej bulion i wrzuć do niego boczek i kiełbasę, gotuj przez 20 minut.

Do bulionu dodaj groch i gotuj przez 40 minut, do całkowitego rozmięknięcia grochu.

Zupę przypraw solą, pieprzem i kminkiem.

Jak oceniasz przepis na tradycyjną grochówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat tradycyjnej grochówki

Tradycyjna grochówka jest doskonałym pomysłem na naprawdę smaczną zupę, która jest prosta, a przy okazji naprawdę bardzo sycąca. Świetnie sprawdzi się na co dzień. To naprawdę dobry sposób na włączenie do codziennego menu białka roślinnego w bardzo dobrej formie. Do przygotowania tradycyjnej grochówki zwykle używa się wędzonego mięsa. Można użyć wędzonych kości, czy żeberek. Dobrze sprawdzi się również boczek, to właśnie ten dodatek sprawia, że zupa jest tak smaczna. Można tez dosypać do niej odrobinę wędzonej papryki, by ten smak nawet bardziej nasilić.

Przepis na tradycyjną grochówkę pozwala przygotować tą niezwykle smaczną, a przy okazji bardzo odżywczą i sycącą zupę w kilka minut. Zwykle kojarzy się ona z daniem wojskowym. To dlatego, że jest tak wartościowa i pełna białka. Dlatego zupa ta sprawdzi się zwłaszcza zimą, ale nie tylko. Do przygotowania tej zup nie potrzebujesz zbyt dużej ilości składników. Głównym jest oczywiście groch, który można kupić w każdym większym sklepie. Jego cena jest niewielka, jednak występuje tylko w postaci suchej. Dla niektórych może być to dość duży minus, gdyż wymaga dość długotrwałego gotowania i namaczania. Jednak zupa jest warta całej tej pracy. Do gotowania warto dodać odrobinę kminku, który sprawi, że groch nie będzie tak obciążający, a jego trawienie będzie znacznie łatwiejsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tradycyjną grochówkę w sposób naprawdę prosty i szybki, to ten przepis sprawdzi się wyśmienicie. Najpierw należy jednak pamiętać o namaczaniu. Choć jest ono dość długotrwałe, to tylko w taki sposób można stworzyć zupę kremową, gęstą o rozpadającym się grochu. Namaczanie pozwala usunąć te części grochu, które uniemożliwiają wchłanianie się składników odżywczych, dlatego ta czynność jest tak ważna. To doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się szczególnie na obiad. Zupa z tego przepisu jest pyszna, a wszystkie składniki można znaleźć w każdym większym sklepie. Choć można ją zrobić w wersji wege, to najbardziej smaczna jest na wędzonce. To dobra opcja na smaczny posiłek dla całej rodziny.

Alergeny w tradycyjnej grochówce

Lista alergenów dla tradycyjnej grochówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze tradycyjnej grochówki

na 100g gotowej potrawy

Ta zupa ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(466g)
Energia (kcal)
56.59
263.72
Białko (g)
2.96
13.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(466g)
Węglowodany (g)
4.10
19.12
Węglowodany przyswajalne (g)
3.11
14.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
4.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(466g)
Tłuszcz (g)
3.23
15.03
Tłuszcze nasycone (g)
1.14
5.33
Tłuszcze nienasycone (g)
2.08
9.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.29
6.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
3.67
Cholesterol (mg)
6.45
30.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(466g)
Witamina A (µg (mcg))
0.74
3.47
Witamina B6 (mg)
0.16
0.76
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.33
Witamina C (mg)
1.44
6.70
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.17
Witamina E (mg)
0.20
0.95
Retinol (µg (mcg))
0.60
2.80
Tiamina (mg)
0.07
0.31
Ryboflawina (mg)
0.07
0.30
Niacyna (mg)
0.64
3.00
Foliany (µg (mcg))
27.74
129.29
Beta karoten (µg (mcg))
1.96
9.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(466g)
Sód (mg)
378.74
1764.92
Potas (mg)
84.45
393.53
Wapń (mg)
9.94
46.34
Fosfor (mg)
43.63
203.30
Magnez (mg)
9.97
46.44
Żelazo (mg)
0.46
2.16
Cynk (mg)
0.37
1.74
Miedź (mg)
0.06
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnej grochówki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tradycyjnej grochówki

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Groch (nasiona)
400 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
80 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 80 g
Kiełbasa domowa
100 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Koszt składników
66.50