Tradycyjna grochówka
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Tradycyjna grochówka jest doskonałym pomysłem na naprawdę smaczną zupę, która jest prosta, a przy okazji naprawdę bardzo sycąca. Świetnie sprawdzi się na co dzień.
Składniki dla 6 porcji:
- Cebula - 200 g
- Czosnek - 15 g
- Bulion drobiowy - 2000 g
- Groch (nasiona) - 400 g
- Boczek wędzony bez kości - 80 g
- Kiełbasa domowa - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Groch opłucz i zalej wodą. Odstaw na 3 godziny.
- W garnku podgrzej bulion i wrzuć do niego boczek i kiełbasę, gotuj przez 20 minut.
- Do bulionu dodaj groch i gotuj przez 40 minut, do całkowitego rozmięknięcia grochu.
- Zupę przypraw solą, pieprzem i kminkiem.
Komentarz dietetyka
Ta zupa ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.