Przepis na tradycyjną grochówkę krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Groch opłucz i zalej wodą. Odstaw na 3 godziny.

W garnku podgrzej bulion i wrzuć do niego boczek i kiełbasę, gotuj przez 20 minut.

Do bulionu dodaj groch i gotuj przez 40 minut, do całkowitego rozmięknięcia grochu.

Zupę przypraw solą, pieprzem i kminkiem.

Tradycyjna grochówka podana z grzankami.
tradycyjna grochówka
Koszt przygotowania dania
51.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
263 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Tradycyjna grochówka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tradycyjnej grochówce

Tradycyjna grochówka jest doskonałym pomysłem na naprawdę smaczną zupę, która jest prosta, a przy okazji naprawdę bardzo sycąca. Świetnie sprawdzi się na co dzień. To naprawdę dobry sposób na włączenie do codziennego menu białka roślinnego w bardzo dobrej formie. Do przygotowania tradycyjnej grochówki zwykle używa się wędzonego mięsa. Można użyć wędzonych kości, czy żeberek. Dobrze sprawdzi się również boczek, to właśnie ten dodatek sprawia, że zupa jest tak smaczna. Można tez dosypać do niej odrobinę wędzonej papryki, by ten smak nawet bardziej nasilić.

Przepis na tradycyjną grochówkę pozwala przygotować tą niezwykle smaczną, a przy okazji bardzo odżywczą i sycącą zupę w kilka minut. Zwykle kojarzy się ona z daniem wojskowym. To dlatego, że jest tak wartościowa i pełna białka. Dlatego zupa ta sprawdzi się zwłaszcza zimą, ale nie tylko. Do przygotowania tej zup nie potrzebujesz zbyt dużej ilości składników. Głównym jest oczywiście groch, który można kupić w każdym większym sklepie. Jego cena jest niewielka, jednak występuje tylko w postaci suchej. Dla niektórych może być to dość duży minus, gdyż wymaga dość długotrwałego gotowania i namaczania. Jednak zupa jest warta całej tej pracy. Do gotowania warto dodać odrobinę kminku, który sprawi, że groch nie będzie tak obciążający, a jego trawienie będzie znacznie łatwiejsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tradycyjną grochówkę w sposób naprawdę prosty i szybki, to ten przepis sprawdzi się wyśmienicie. Najpierw należy jednak pamiętać o namaczaniu. Choć jest ono dość długotrwałe, to tylko w taki sposób można stworzyć zupę kremową, gęstą o rozpadającym się grochu. Namaczanie pozwala usunąć te części grochu, które uniemożliwiają wchłanianie się składników odżywczych, dlatego ta czynność jest tak ważna. To doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się szczególnie na obiad. Zupa z tego przepisu jest pyszna, a wszystkie składniki można znaleźć w każdym większym sklepie. Choć można ją zrobić w wersji wege, to najbardziej smaczna jest na wędzonce. To dobra opcja na smaczny posiłek dla całej rodziny.

Wartości odżywcze tradycyjnej grochówki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(466g)
Energia (kalorie)
56.59 kcal
263.72 kcal
Białko
2.96 g
13.77 g

Węglowodany w tradycyjnej grochówce

Na 100g
Na porcję
(466g)
Węglowodany
4.10 g
19.12 g
Węglowodany przyswajalne
3.11 g
14.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
4.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(466g)
Tłuszcz
3.23 g
15.03 g
Tłuszcze nasycone
1.14 g
5.33 g
Tłuszcze nienasycone
2.08 g
9.70 g
Tłuszcze jednonasycone
1.29 g
6.02 g
Tłuszcze wielonasycone
0.79 g
3.67 g
Cholesterol
6.45 mg
30.04 mg

Witaminy w przepisie na tradycyjną grochówkę

Na 100g
Na porcję
(466g)
Witamina A
0.74 µg (mcg)
3.47 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.76 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Witamina C
1.44 mg
6.70 mg
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Witamina E
0.20 mg
0.95 mg
Retinol
0.60 µg (mcg)
2.80 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.30 mg
Niacyna
0.64 mg
3.00 mg
Foliany
27.74 µg (mcg)
129.29 µg (mcg)
Beta karoten
1.96 µg (mcg)
9.13 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tradycyjną grochówkę

Na 100g
Na porcję
(466g)
Sód
378.74 mg
1764.92 mg
Potas
84.45 mg
393.53 mg
Wapń
9.94 mg
46.34 mg
Fosfor
43.63 mg
203.30 mg
Magnez
9.97 mg
46.44 mg
Żelazo
0.46 mg
2.16 mg
Cynk
0.37 mg
1.74 mg
Miedź
0.06 mg
0.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnej grochówki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tradycyjnej grochówce

Lista alergenów dla tradycyjnej grochówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania tradycyjnej grochówki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Groch (nasiona)
400 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
80 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 80 g
Kiełbasa domowa
100 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Koszt składników
66.50
Jak oceniasz przepis na tradycyjną grochówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób