Grochówka

grochówka

Grochówka to zupa, która według tradycyjnej receptury powinna zostać przyrządzona z grochu łuskanego na wędzonce. Bazą zupy grochowej są również ziemniaki, majeranek i czosnek. W Polsce grochówkę najczęściej serwuje się z okazji różnych zorganizowanych, masowych imprez plenerowych. Grochówka stanowi dziś zupę kultową, która jest jedną z najbardziej treściwych i sycących zup w naszym kraju. Jeśli szukasz rozgrzewającego dania, które jednocześnie dostarczy wielu kalorii, energii i witamin do organizmu, warto postawić na grochówkę.

Grochówka - polecane przepisy

Grochówka - pozostałe przepisy

Grochówka – sprawdzone przepisy na klasyczną i nietypową grochówkę

Grochówka to jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce, którą chętnie spożywamy z całą rodziną. Pyszna zupa z grochem i z kiełbasą popularna jest zwłaszcza podczas wszelakich imprez masowych, a więc festynów na świeżym powietrzu. Wówczas ten tradycyjny posiłek z grochem łuskanym spożywa niemal każdy. Jak ugotować klasyczną zupę grochową? Jakie składniki i przyprawy powinna mieć typowa, wojskowa grochówka? Sprawdź przepis na zupę grochową i dowiedz się, czy warto ją regularnie spożywać.

Przepis na grochówkę – sprawdź, jaka powinna być najlepsza grochówka

Historia grochówki, czyli kiedy grochówka stała się popularna?

Grochówka uznawana jest za kultową już zupę w Polsce. Jako że jest to zupa niezwykle treściwa, sycąca i pełna cennych wartości odżywczych, określana jest jako wojskowa. Na tradycyjny posiłek tego typu składa się oczywiście groch, dzięki któremu danie jest gęste. Prawidłowo przygotowana grochówka musi być gęsta – nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Właśnie w takiej formie zupa, kiedy nasz kraj był królestwem, pojawiała się często na chłopskich stołach. Warto uświadomić sobie, że kiedyś grochówkę robiło się wyłącznie z grochem – mięso było bowiem przywilejem jedynie bogaczy. Grochówki nie robiło się więc na mięsie, a jedynie z ziemniakami lub kaszą i ewentualnie fasolą. Mięsne dodatki pojawiły się dopiero wiele lat później.

Grochówka do dziś kojarzona jest z kuchnią staropolską, a także ze stołami chłopów. W dziele „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” zupa ta opisywana była jako znakomita propozycja obiadowa – na tej samej pozycji co barszcz, krupnik i doskonale znany wszystkim rosół. Jak już wiesz, grochówka była kiedyś zupą typowo wegetariańską, gdyż chłopów nie było stać na mięso. Dziś przyrządza się ją oczywiście z kiełbasą albo innego rodzaju mięsem. Najlepsza grochówka jest prosta – w tym tkwi cała tajemnica zupy. Składniki, jakie się w niej znajdują, to oczywiście groch, ale też ziemniaki, bulion warzywny, czosnek i majeranek.

W „Kuchni Polskiej” z 1972 roku zapisany jest tradycyjny przepis na grochówę, którą powinno się ugotować już na wywarze nie tylko z warzyw, ale i z boczku. Receptura z tej książki stała się podwaliną do dzisiejszej wersji wojskowej grochówki. Po dodaniu mięsa zupa staje się znacznie bardziej treściwa i sycąca, a także bardziej kaloryczna. Niektórzy uwielbiają ją nie tylko za specyficzny smak, ale też za fakt, iż naprawdę można się nią najeść. Czasami bardziej niż dwudaniowym obiadem – zwłaszcza z pajdą domowego, chrupiącego chleba.

Czy warto jeść grochówkę? Jakie właściwości ma ta popularna zupa?

Zupa grochowa jest jedną z najciekawszych i najzdrowszych zup w naszym kraju. Jest niezwykle treściwa, a także smaczna i zdrowa. Poza tym doskonale rozgrzewa organizm od środka, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Warto zdać sobie jednak sprawę z tego, że to nie wszystkie zalety i cenne właściwości, jakie do zaoferowania ma grochówka. Zupa jest bowiem źródłem białka, a także witamin – zwłaszcza A, B6, C, E i K. Sporo w niej również innych cennych substancji, na przykład niacyna, kwas foliowy, ryboflawina i tiamina. W grochówce znajdziemy też ogromną ilość błonnika, dzięki któremu zupa usprawnia trawienie.

Grochówka ma jeszcze wiele innych zalet. Właśnie dzięki niej można wspomóc prawidłową pracę całego układu nerwowego, a także przeciwdziałać zakwaszaniu organizmu. Grochówka łagodzi stres i stany lękowe, a także wspomaga zapobieganie depresji. W zupie grochowej są też przeciwutleniacze doskonale działające przeciw nowotworom oraz ich pojawianiu się. Jako że ma niski ładunek glikemiczny, potrawę powinny jeść osoby zmagające się z insulinoopornością oraz cukrzycą, a także cierpiący na nadciśnienie tętnicze.

Odmiany grochu – kto nie powinien jeść grochówki?

Groch dzieli się na kilka różnych rodzajów. Do najpopularniejszych zaliczamy oczywiście groch łuskowy i cukrowy. Groch może różnić się od siebie także kształtem, wielkością i kolorem. Mamy więc groch zielony, biały i żółty. Wróćmy jednak do grochu cukrowego i łuskowego. Cukrowy można jadać w całości, również na świeżo, ponieważ w strąku znajdują się jadalne i niezwykle słodkie nasionka. Łuskowy z kolei jest zbierany po to, aby później mieć z niego suche nasiona – takie, które wykorzystuje się później m.in. do grochówki.

Czy są ludzie, którzy nie powinni jeść ani zupy grochowej, ani w ogóle grochu? Tak. Wszyscy, którzy mają bardzo duże problemy z refluksem albo wrażliwy żołądek. Grochówki nie powinny jeść również osoby cierpiące na chorobę wrzodową lub nawet… niedoczynność tarczycy. Przez substancje zawarte w nasionach grochu można bowiem doprowadzić do zaburzenia wchłaniania jodu. To niebezpieczne dla osób z problemami tarczycy, gdyż można doprowadzić przez to do zaburzenia prawidłowej jej pracy.

Dobra grochówka, czyli najciekawsze przepisy na zupę z grochem

Jak powinno się gotować groch? Czy można zapobiec wzdęciom po grochu?

Jeśli chcesz zabrać się za gotowanie grochówki, powinieneś najpierw nauczyć się gotowania samego grochu. Najważniejszą zasadą jest, aby połówek grochu nie moczyć, a płukać je pod bieżącą wodą. Jeśli groch jest z kolei w całości, wówczas trzeba wymoczyć go w zimnej wodzie przez kilkanaście godzin. Dopiero po ok. 12 godzinach należy wrzucić go do wrzącej wody. Połówki grochu trzeba gotować przez ok. 45 minut, natomiast groch w całości jeszcze raz tyle. Z każdego grochu należy zbierać szumowiny, które powstają podczas gotowania. Pod koniec warto posolić wodę. Kiedy będzie wiadomo, że groch jest już gotowy? Otóż powinien zacząć rozpadać się on tuż po naciśnięciu na niego widelca. Warto przy okazji zapamiętać, że groch w wersji suchych nasionek przechowywać można długo w miejscu zacienionym i możliwie chłodnym miejscu.

Jak wiadomo groch może powodować wzdęcia i gazy. To warzywo wzdymające, ponieważ zawiera olisacharydy – ludzie często mają problem z trawieniem tych cząsteczek. Nie mamy bowiem enzymów, które potrzebne są do prawidłowego i bezproblemowego rozkładu olisacharydów. Można jednak w bardzo skuteczny sposób temu zapobiegać. Wystarczy przede wszystkim nauczyć się prawidłowego przyrządzania i serwowania grochu, a także nie podawać go z produktami równie ciężkostrawnymi. Jeśli podasz groch z kapustą, może mieć to bowiem fatalne skutki dla zdrowia – mimo że kapusta z grochem jest oczywiście bardzo dobra. Masz duże wzdęcia po grochu? Staraj się więc łączyć groch zawsze z warzywami zielonymi albo bez skrobi (jak bakłażan lub pomidor). Podczas gotowania, gdy już pozbędziesz się szumowin z wody po grochu, warto dolać do niej trochę octu jabłkowego. Dzięki temu rozbić można wiązania białkowe, a także ciężkie do strawienia związki.

Grochówka z grochu łuskanego – pyszna zupa, krok po kroku

Grochówka to jedna z najbardziej ulubionych zup Polaków. Jest przede wszystkim bardzo treściwa i sycąca, a także pożywna. Jeśli chcesz zaserwować coś pysznego swoim najbliższym, warto postawić na zupę grochową. Aby zrobić grochówkę, wystarczy przyszykować następujące składniki: boczek wędzony bez kości, bulion drobiowy, seler korzeniowy, nasiona grochu, marchewkę, ziemniaki, cebulę, czosnek i oliwę z oliwek. Należy też zaopatrzyć się w przyprawy, takie jak oregano, pieprz i sól. Najpierw opłucz groch i zalej go wodą, po czym odstaw na 3-4 godziny. Obierz i pokrój w kostkę cebulę, czosnek, seler, marchew i ziemniaki. Następnie rozgrzej oliwę w garnku i podsmaż na niej warzywa. Zalej wszystko bulionem drobiowym i gotuj przez ok. 30 minut. Następnie dodaj groch do warzyw i gotuj wszystko przez następne 30 minut, czekając, aż groch się rozmięknie. Podsmaż przez kilka minut pokrojony na kawałki boczek, następnie dodaj go do zupy.

Grochówka to przepyszna zupa dla całej rodziny, która jest niezwykle pożywna i treściwa. Bazuje przede wszystkim na białku grochu, a także na mięsie, więc jest sycąca i pełna cennych wartości odżywczych. To doskonała zupa na okres jesienno-zimowy, ponieważ świetnie rozgrzewa i dodaje mnóstwa energii. Potrawa nie dość, że jest bardzo smaczna, to w dodatku prosta w przygotowaniu. Spokojnie poradzić sobie powinna z nią nawet mało doświadczona w gotowaniu osoba. Pamiętaj, że zupa jest doskonałym wręcz źródłem błonnika, więc pozwoli na długo zaspokoić uczucie głodu.

Grochówka z mięsem na jesień i zimę – przepis na pożywne i sycące danie

Szukasz pomysłu na smaczną i bardzo treściwą zupę? Doskonałym pomysłem jest grochówka, która wzbogacona zostanie o solidne kawałki mięsa. Mówi się o niej, że jest specjałem kuchni wojskowej. W celu przygotowania zupy należy zaopatrzyć się w następujące składniki: boczek wędzony, żeberka wieprzowe wędzone, włoszczyznę mrożoną, groch, kiełbasę, cebulę i ziemniaki. Należy też zakupić odpowiednie przyprawy, na przykład czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, nać pietruszki, majeranek, pieprz i sól.

Mocz groch w wodzie przez minimum 3 godziny. W międzyczasie przygotuj bulion na mięsie z żeberek, robiąc go w 2 litrach wody z żeberek, włoszczyzny, ziaren angielskich i liści laurowych. Gotuj bulion przez ok. 90 minut. Następnie odcedź groch i dodaj go do bulionu mięsnego. Pokrój w kostkę kiełbasę i boczek, po czym podsmaż go na rozgrzanej olejem patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przesmaż wszystko. Dopraw majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełóż wszystko z patelni do garnuszka z bulionem. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a także nać pietruszki posiekaną na drobne kawałeczki. Gotuj wszystkie składniki przez minimum pół godziny, aż ziemniaki zmiękną. Podawaj grochówkę ciepłą, najlepiej z pajdą domowego chleba.

Zupa grochowa to bardzo smaczna i pożywna zupa, którą od lat zachwycają się Polacy. Aby zrobić grochówkę, wcale nie potrzebujesz mieć wielkiego doświadczenia w gotowaniu. Zupa jest idealnym pomysłem na smaczną i treściwą potrawę dla całej rodziny. Eliminujesz produkty mleczne z diety? Zatem grochówka będzie najlepszą zupą, gdyż żadne tego typu produkty w niej się nie znajdują.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto