Przepis na zupę grochową krok po kroku
- Groch (nasiona) 200 g
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Cebula 50 g 1 sztuka
- Marchewka 150 g 3 duże sztuki
- Ziemniaki późne 350 g 4 duże sztuki
- Kiełbasa domowa 80 g
- Bulion warzywny 1000 ml
Jeden dzień wcześniej wsyp groch do garnka i zalej ok. 1 litrem wody. Odstaw na całą noc do namoczenia.
Wylej wodę z moczenia, przepłucz groch pod bieżącą wodą, zalej świeżą wodą (1 litr) i zagotuj.
Gotuj na wolnym ogniu do miękkości nasion - ok. 40-60 min.
Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Cebulę drobno posiekaj, kiełbasę pokrój w plastry.
Cebulę i kiełbasę podsmażaj na patelni na oliwie.
Wylej wodę z gotowania grochu.
Do ugotowanego grochu dodaj przyprawy, pokrojoną marchew, ziemniaki i cebulę podsmażaną z kiełbasą.
Zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 15-20 min do miękkości warzyw.
Często zadawane pytania
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Tradycyjna grochówka
-
Grochówka z grochu łuskanego
-
Zupa z grochu łuskanego
-
Grochówka z kociołka
-
Grochówka na wędzonce
-
Grochówka na żeberkach
-
Zasmażka do grochówki
-
Grochówka na boczku
-
Grochówka thermomix
-
Grochówka wege
-
Grochówka na kościach wędzonych
-
Grochówka wojskowa z kociołka
-
Grochówka

(liczba kalorii)
Zupa grochowa - cechy przepisu
Więcej o zupie grochowej
Zupa grochowa z ziemniakami to jedna z najbardziej tradycyjnych i klasycznych zup charakterystycznych dla polskiej, domowej kuchni. Jest bardzo prosta do przygotowania, rozgrzewająca, sycąca i pożywna, przez co idealnie sprawdza się w chłodne jesienne lub zimowe dni, kiedy pogoda za oknem zdecydowanie nie rozpieszcza. Dzięki składnikom takim jak groch, ziemniaki oraz dodatek mięsa, syci na długo czas i z powodzeniem może czasem zastąpić pełne danie obiadowe. Co więcej, bez problemu można przygotować ją za jednym razem w większej ilości i odgrzewać w dni kiedy nie mamy wystarczającej ilości czasu na gotowanie posiłków od zera. Poznaj nasz przepis na zupę grochową i sprawdź jaka jest pyszna i szybka w przygotowaniu.
Składniki niezbędne do tego, aby powstała smaczna i sycąca grochówka to oczywiście groch, a także ziemniaki i włoszczyzna, czyli marchew, korzeń pietruszki i seler. Tradycyjnie grochówkę przygotowuje się na wędzonym boczku i kiełbasie - jednak z powodzeniem można pominąć te składniki i przygotować równie smaczną, wegetariańską, mniej kaloryczną wersję zupy grochowej. Warto też pamietać, że boczek i kiełbasa to tłuste mięsa, o wysokiej zawartości kwasów nasyconych, których powinny unikać osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi.
Jak zrobić zupę grochową? W pierwszej kolejności należy zająć się przygotowaniem grochu. Zanim będzie można wykorzystać go do zupy konieczne jest jego namoczenie w wodzie. Moczenie to powinno trwać 7-8 godzin (najlepiej całą noc), aby pozbyć się wszystkich, tak zwanych antyodżywczych substancji i zwiększyć strawność nasion. Po zakończeniu moczenia, należy wylać wodę i dokładnie opłukać nasiona. Jak ugotować groch? W świeżej wodzie przez około 40-60 min, aż nasiona zmiękną. Do gotowania możesz dodać przyprawy takie jak majeranek, ziele angielskie, koper, czy liść laurowy. W kolejnym etapie wystarczy dodać pokrojone w kostkę warzywa i podsmażone mięso, jeśli zdecydujemy się na tradycyjną, mięsną wersję. Dla ułatwienia możesz wykorzystać już namoczony i ugotowany groch sprzedawany w puszkach lub słoikach. To idealny pomysł na zupę grochową dla zapracowanych.
Wartości odżywcze zupy grochowej
Energia i białka
Węglowodany w zupie grochowej
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na zupę grochową
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę grochową
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie grochowej
Lista alergenów dla zupy grochowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny