Zupa grochowa

Opublikowano: 26.04.2021 r., 11:17 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grochówka gotowana w dużym garnku.
Zupa grochowa
Zupa grochowa, rozgrzewająca, sycąca i pożywna, idealna na jesienne, zimowe, chłodne dni. Gotowana ze świeżym grochem, ziemniakami i dużą ilością przypraw.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 70 min
284 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Groch (nasiona) (200 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1 sztuka (50 g)
  • Marchewka 3 duże sztuki (150 g)
  • Ziemniaki późne 4 duże sztuki (350 g)
  • Kiełbasa domowa (80 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę grochową krok po kroku

Jeden dzień wcześniej wsyp groch do garnka i zalej ok. 1 litrem wody. Odstaw na całą noc do namoczenia.

Wylej wodę z moczenia, przepłucz groch pod bieżącą wodą, zalej świeżą wodą (1 litr) i zagotuj.

Gotuj na wolnym ogniu do miękkości nasion - ok. 40-60 min.

Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Cebulę drobno posiekaj, kiełbasę pokrój w plastry.

Cebulę i kiełbasę podsmażaj na patelni na oliwie.

Wylej wodę z gotowania grochu.

Do ugotowanego grochu dodaj przyprawy, pokrojoną marchew, ziemniaki i cebulę podsmażaną z kiełbasą.

Zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 15-20 min do miękkości warzyw.

Jak oceniasz przepis na zupę grochową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat zupy grochowej

Zupa grochowa z ziemniakami to jedna z najbardziej tradycyjnych i klasycznych zup charakterystycznych dla polskiej, domowej kuchni. Jest bardzo prosta do przygotowania, rozgrzewająca, sycąca i pożywna, przez co idealnie sprawdza się w chłodne jesienne lub zimowe dni, kiedy pogoda za oknem zdecydowanie nie rozpieszcza. Dzięki składnikom takim jak groch, ziemniaki oraz dodatek mięsa, syci na długo czas i z powodzeniem może czasem zastąpić pełne danie obiadowe. Co więcej, bez problemu można przygotować ją za jednym razem w większej ilości i odgrzewać w dni kiedy nie mamy wystarczającej ilości czasu na gotowanie posiłków od zera. Poznaj nasz przepis na zupę grochową i sprawdź jaka jest pyszna i szybka w przygotowaniu.

Składniki niezbędne do tego, aby powstała smaczna i sycąca grochówka to oczywiście groch, a także ziemniaki i włoszczyzna, czyli marchew, korzeń pietruszki i seler. Tradycyjnie grochówkę przygotowuje się na wędzonym boczku i kiełbasie - jednak z powodzeniem można pominąć te składniki i przygotować równie smaczną, wegetariańską, mniej kaloryczną wersję zupy grochowej. Warto też pamietać, że boczek i kiełbasa to tłuste mięsa, o wysokiej zawartości kwasów nasyconych, których powinny unikać osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Jak zrobić zupę grochową? W pierwszej kolejności należy zająć się przygotowaniem grochu. Zanim będzie można wykorzystać go do zupy konieczne jest jego namoczenie w wodzie. Moczenie to powinno trwać 7-8 godzin (najlepiej całą noc), aby pozbyć się wszystkich, tak zwanych antyodżywczych substancji i zwiększyć strawność nasion. Po zakończeniu moczenia, należy wylać wodę i dokładnie opłukać nasiona. Jak ugotować groch? W świeżej wodzie przez około 40-60 min, aż nasiona zmiękną. Do gotowania możesz dodać przyprawy takie jak majeranek, ziele angielskie, koper, czy liść laurowy. W kolejnym etapie wystarczy dodać pokrojone w kostkę warzywa i podsmażone mięso, jeśli zdecydujemy się na tradycyjną, mięsną wersję. Dla ułatwienia możesz wykorzystać już namoczony i ugotowany groch sprzedawany w puszkach lub słoikach. To idealny pomysł na zupę grochową dla zapracowanych.

Alergeny w zupie grochowej

Lista alergenów dla zupy grochowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy grochowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
63.12
284.06
Białko (g)
1.87
8.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
7.09
31.90
Węglowodany przyswajalne (g)
5.77
25.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.32
5.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
3.19
14.38
Tłuszcze nasycone (g)
0.90
4.05
Tłuszcze nienasycone (g)
2.29
10.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.62
7.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
3.02
Cholesterol (mg)
2.64
11.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
74.64
335.89
Witamina B6 (mg)
0.18
0.80
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.13
Witamina C (mg)
5.49
24.71
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.14
Witamina E (mg)
0.34
1.53
Retinol (µg (mcg))
0.35
1.56
Tiamina (mg)
0.06
0.27
Ryboflawina (mg)
0.03
0.16
Niacyna (mg)
0.53
2.37
Foliany (µg (mcg))
24.83
111.72
Beta karoten (µg (mcg))
732.84
3297.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
230.77
1038.48
Potas (mg)
157.85
710.34
Wapń (mg)
10.72
48.26
Fosfor (mg)
38.97
175.35
Magnez (mg)
12.04
54.17
Żelazo (mg)
0.51
2.28
Cynk (mg)
0.28
1.27
Miedź (mg)
0.06
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grochowej 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grochowej

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groch (nasiona)
200 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
50 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
150 g
3 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Ziemniaki późne
350 g
4 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Kiełbasa domowa
80 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 80 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
68.50