Grochówka na wędzonce
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Grochówka na wędzonce jest jednym z tych dań, które smakują po prostu fantastycznie, a przy okazji są bardzo zdrowe. Warto włączyć ją do swojego codziennego menu.
Składniki dla 6 porcji:
- Por - 90 g
- Marchewka - 90 g
- Seler korzeniowy - 80 g
- Pietruszka - 80 g
- Groch (nasiona) - 300 g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 600 g
- Bulion drobiowy - 2000 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Groch opłucz i zalej wodą. Odstaw na 3 godziny.
- Por, pietruszkę, marchew i seler obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa. Całość zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.
- Dodaj mięso i groch, gotuj przez kolejne 40 min.
- Dopraw zupę solą, pieprzem i ostrą papryką.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i białka.