Żeberka
-
Żeberka
Żeberka to chyba jedno z ulubionych dań wszystkich mięsożerców. Jednocześnie to klasyka kuchni amerykańskiej, ale również polskiej. Dobre, delikatne, łatwo …
25 + 60 min średni 1 904 kcal -
Żeberka w piwie
Żeberka w piwie to naprawdę fantastyczny sposób, by uzyskać delikatne, słodkawe i bardzo smaczne mięso. Żeberka w takiej postaci są …
120 + 60 min łatwy 4 362 kcal -
Żeberka pieczone w kapuście
Pyszne żeberka pieczone w kapuście to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 6 325 kcal
Żeberka - przepisy
-
Zupa grochowa na żeberkach
Bardzo dobra i aromatyczna zupa grochowa na żeberkach wędzonych i na boczku. Szybsza alternatywa na zupę fasolową, ponieważ z użyciem …
20 + 80 min łatwy 8 320 kcal -
Żeberka bbq
Żeberka BBQ są bardzo smaczne, dlatego warto sięgnąć po ten przepis. Nie są trudne do zrobienia, ale ich przygotowanie zajmuje …
20 + 135 min łatwy 3 676 kcal -
Żeberka w coli
Żeberka w coli mają bardzo ciekawy smak. Coraz części można spotkać się z takim sposobem na przygotowane żeberek z piekarnika. …
20 + 135 min łatwy 4 537 kcal -
Krupnik na żeberkach
Krupnik na żeberkach wieprzowych lub wołowych podawany jest zarówno z kaszą pęczak, jak i kaszą jęczmienną perłową. Jest to bardzo …
35 + 90 min łatwy 4 367 kcal -
Żeberka pieczone w rękawie
Żeberka pieczone w rękawie wychodzą bardzo soczyste. Bez wątpienia tym daniem zachwycisz swoich bliskich i znajomych. Tak przygotowane żeberka można …
20 + 70 min łatwy 5 651 kcal -
Żeberka w sosie własnym
Żeberka w sosie własnym to jedne z prostszych żeberek do przygotowania. Nadają się zarówno na obiad, jak i na wczesną …
30 + 80 min łatwy 4 730 kcal
-
Zupa ogórkowa na żeberkach
Zupa ogórkowa na żeberkach to idealny pomysł na obiad na kilka dni, ponieważ to danie smakuje lepiej na drugi, a …
40 + 145 min łatwy 8 477 kcal -
Żeberka po koreańsku
Żeberka po koreańsku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku żeberka są bardzo soczyste …
10 + 60 min łatwy 4 627 kcal -
Żeberka w miodzie i ketchupie
Żeberka w miodzie i ketchupie to nieoczywisty, ale jednocześnie bardzo smaczny, prosty i szybki sposób na przygotowanie żeberek, który musisz …
15 + 70 min łatwy 1 1295 kcal -
Smażone żeberka
Smażone żeberka to zdecydowanie jeden z faworytów dla wszystkich miłośników tego rodzaju mięsa i mięs ogółem. Żaden mięsożerca się im …
10 + 45 min łatwy 1 1204 kcal -
Żurek na żeberkach
Żurek na żeberkach bardzo często gości na naszych stołach. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Tę zupę można jeść …
55 + 80 min łatwy 7 1015 kcal
-
Bigos na żeberkach
Bigos na żeberkach z grzybami i śliwkami to dobry pomysł na smaczny obiad. Przepis na bigos z żeberkami wywodzi się …
20 + 90 min łatwy 10 309 kcal -
Żeberka gotowane
W tym przepisie dowiesz się jak zrobić żeberka gotowane, które świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe. Możesz podać je z …
20 + 55 min łatwy 2 502 kcal -
Zupa pomidorowa na żeberkach
Zupa pomidorowa na żeberkach jest królową polskich zup. Smakuje wszystkim bez względu na wiek. Jest przepysznie słodka i lekko kwaśna, …
25 + 45 min łatwy 8 730 kcal -
Żeberka po amerykańsku
Żeberka po amerykańsku to idealna propozycja na mięsny dodatek obiadowy dla osób, które uwielbiają kuchnię amerykańską oraz delikatnie słodki smak …
25 + 80 min średni 10 323 kcal -
Żeberka pieczone z ziemniakami
Żeberka pieczone z ziemniakami i cebulą to doskonały pomysł na danie obiadowe. Wystarczy, że przygotujesz surówkę z warzyw sezonowych, aby …
20 + 120 min łatwy 4 558 kcal -
Zupa buraczkowa na żeberkach
Zupa buraczkowa na żeberkach to pyszna i aromatyczna potrawa, która spodoba się wszystkim miłośnikom warzywnych dań z mięsnym aromatem. Choć …
25 + 90 min łatwy 8 444 kcal
-
Żeberka w miodzie
Żeberka w miodzie są bardzo dobre. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się skompilowane do przygotowania, to w rzeczywistości …
20 + 70 min łatwy 3 744 kcal -
Żeberka duszone
Żeberka duszone to świetny pomysł na pyszny obiad. Są idealnie miękkie i soczyste. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom …
25 + 60 min łatwy 4 674 kcal -
Grochówka na żeberkach
Grochówka na żeberkach to zupa przyrządzana na wędzonce (w tym przepisie na wędzonych żeberkach) z grochem łupanym oraz z ziemniakami, …
30 + 120 min łatwy 6 1032 kcal -
Żeberka w ketchupie
Żeberka w ketchupie to doskonała i smaczna opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Idealnie smakują podane z frytkami, niekoniecznie ziemniaczanymi. …
30 + 80 min łatwy 4 273 kcal -
Żeberka z kociołka
Żeberka z kociołka to bardzo oryginalny przepis na przygotowanie żeberek wołowych lub wieprzowych, popularny zwłaszcza wśród myśliwych i leśników. Tradycyjnie …
35 + 90 min średni 5 593 kcal
-
Żeberka w miodzie i musztardzie
Żeberka w miodzie i musztardzie z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem, chociaż nikt nie powiedział, …
60 + 60 min łatwy 6 472 kcal -
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem chociaż nikt nie powiedział, że …
30 + 60 min łatwy 5 336 kcal -
Chrupiące żeberka w rękawie
Chrupiące żeberka w rękawie to doskonały pomysł na naprawdę smaczne i odżywcze danie, które doskonale sprawdza się na obiad i …
45 + 50 min łatwy 4 -
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie to smaczne rozwiązanie na obiad. Podane z gotowanymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw …
260 + 120 min łatwy 4 514 kcal -
Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem
Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych przepisów na bazie …
45 + 60 min trudny 4 430 kcal -
Żeberka pieczone
Żeberka pieczone to danie, któremu nie oprze się żaden miłośnik mięsa. Choć są klasycznym elementem tradycyjnej kuchni amerykańskiej zyskały popularność …
15 + 90 min łatwy 1 1115 kcal
-
Żeberka w kapuście
Żeberka w kapuście to wspaniały pomysł na pyszny i pożywny posiłek. Sprawdzą się idealnie jako smaczna kolacja, czy sycący obiad. …
30 + 120 min średni 4 719 kcal -
Żeberka wieprzowe
Żeberka wieprzowe w sosie własnym są pyszne i wręcz nie można się im oprzeć. Jest to idealna danie na obiad …
25 + 75 min średni 3 786 kcal -
Kapuśniak na żeberkach
Kapuśniak na żeberkach jest bardzo kwaśną zupą, choć nie tak bardzo, jak kwaśnica. Często to właśnie te dwa dania są …
45 + 120 min łatwy 6 734 kcal -
Szponder wołowy
Pieczony w sosie własnym szponder wołowy z kością to dobry pomysł na pyszny obiad. Idealnie smakuje z ziemniakami i surówką. …
10 + 120 min łatwy 4 443 kcal -
Żeberka z grilla
Żeberka z grilla to obowiązkowe danie w sezonie letnim miłośników grillowania. Mogą to być zarówno żeberka wieprzowe, jak i wołowe, …
45 min łatwy 5 696 kcal -
Żeberka w sosie
Żeberka w sosie nadają się na obiad lub wczesną kolację. Możesz je także przygotować na spotkanie ze znajomymi. Jeżeli spodziewasz …
40 + 80 min średni 5 698 kcal -
Żeberka z piekarnika
Żeberka z piekarnika to idealny pomysł na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Odpowiednio przygotowane wychodzą dobre i soczyste, a …
35 + 65 min średni 4 539 kcal -
Żeberka w sosie bbq
Żeberka w sosie bbq to doskonała opcja dla wszystkich miłośników smacznych mięsnych potraw. Są niezwykle aromatyczne, a dzięki marynacie rozpływają …
60 + 60 min łatwy 4 254 kcal -
Kwaśnica góralska
Kwaśnica góralska to tradycyjne, staropolskie danie przygotowywane z kapusty kiszone i mięsa, najczęściej z ziemniakami lub pieczywem. To pomysł na …
30 + 60 min średni 5 455 kcal -
Żeberka w sosie barbeque
Żeberka w sosie barbeque są bardzo często wybierane na grilla. Jednak w sezonie zimowym rzadko kto decyduje się na tę …
30 + 130 min łatwy 4 518 kcal -
Kwaśnica na żeberkach
Kwaśnica na żeberkach jest podobna do kapuśniaku. Obie te zupy różnią się tylko kilkoma składniki. Niektórym bardziej przypada do gustu …
40 + 125 min łatwy 8 639 kcal -
Żeberka pieczone w miodzie
Żeberka pieczone w miodzie to smaczne, mięsne danie, które przygotujesz w piekarniku. Tak zamarynowane mięso możesz również upiec na grillu. …
70 + 70 min łatwy 6 373 kcal -
Żeberka z dzika
Żeberka z dzika to idealna propozycja kulinarna dla wszystkich smakoszy i miłośników dań mięsnych. Dziczyzna nie należy do najczęściej spożywanych …
20 + 50 min średni 1 933 kcal -
Żeberka wołowe
Żeberka wołowe to świetna propozycja dla wszystkich, miłośników dań mięsnych, którzy uwielbiają żeberka, ale szukają urozmaicenia i odmiany od tradycyjnych, …
15 + 80 min średni 1 725 kcal -
Żeberka duszone w garnku
Żeberka duszone w garnku to doskonała opcja na przepyszne danie dla wszystkich miłośników prostych przepisów. Całość zajmuje tylko kilka chwil, …
20 + 60 min łatwy 10 -
Bigos z kapusty włoskiej
Pyszny bigos z kapusty włoskiej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
90 + 60 min łatwy 6 359 kcal -
Żeberka w kiszonej kapuście
Żeberka w kiszonej kapuście to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a mięso po …
30 + 120 min łatwy 4 562 kcal -
Żeberka cielęce
Żeberka cielęce to doskonały pomysł na dodatek mięsny do obiadu. Możesz podawać je z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, kaszą, ryżem, …
20 + 90 min łatwy 4 484 kcal -
Zupa fasolowa na żeberkach
Zupa fasolowa na żeberkach jest przepyszna i bardzo pożywna. Na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Jest bardzo sycąca …
30 + 70 min łatwy 8 582 kcal -
Żeberka jagnięce
Żeberka jagnięce z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem, chociaż nikt nie powiedział, że w ciągu …
60 + 60 min łatwy 6 741 kcal -
Żeberka w szybkowarze
Żeberka w szybkowarze to opcja idealna dla wszystkich, którzy kochają proste i lekkie dania. Całość dodatkowo zajmuje niezbyt dużo czasu …
20 + 35 min łatwy 4 410 kcal -
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
Przepyszne, rozpływające się w ustach mięso w idealnej miodowej marynacie. Sekret tego przepisu tkwi w długim marynowaniu. Odpowiednie składniki marynaty …
30 + 40 min łatwy 4 802 kcal -
Studzienina
Studzienina to tradycyjny wyrób wywodzący się z kuchni polskiej. Galareta jest bardzo popularnym daniem podawanym często na wielu imprezach. Jest …
20 + 240 min łatwy 8 216 kcal -
Marynata do żeberek
Marynata do żeberek wieprzowych może być różna, ale najczęściej można spotkać się z żeberkami w miodzie. Jest to taka słodko-pikantna …
20 min łatwy 3 737 kcal
Żeberka - co to jest?
Żeberka z grilla pochwalić się mogą naprawdę długą historią. Najpierw pojawiły się one na Karaibach, kiedy to Krzysztof Kolumb w 1493 roku przywiózł na Kubę pierwsze świnie. Dzięki hiszpańskim konkwistadorom jedzenie grillowanych żeberek wieprzowych stało się popularne w Ameryce. Pierwsza hodowla świń powstała na Florydzie dzięki Hernando de Soto, którego stado po zaledwie trzech latach liczyło już 700 sztuk. Grillowane żeberka stały się w Stanach Zjednoczonych tak modne, że do dziś Ameryka kojarzona jest głównie z tą potrawą.
Przepisy na żeberka – wyjątkowe sposoby przygotowania smacznych żeberek
Żeberka wieprzowe popularne są w Stanach Zjednoczonych, ale i w różnych europejskich państwach. Przepisy na żeberka z grilla wykorzystać można do zrobienia smacznego obiadu, który z pewnością zaskoczy wszystkich domowników. Jak zrobić pieczone, grillowane, duszone albo smażone żeberka? W jaki sposób przygotować sos do słynnych żeberek BBQ? Dlaczego żeberka w sosie są tak dobre na obiad? Poznaj przepisy na żeberka oraz ciekawą historię potrawy.
Przepisy na żeberka – zobacz, jak zrobić żeberka pieczone, smażone i duszone
Żeberka – historia i ciekawostki na temat wieprzowych żeberek
Żeberka wieprzowe mają naprawdę długą historię. Początek przyrządzania smacznych potraw z żeberek miał miejsce na Karaibach, a dokładniej na Kubie. Właśnie tam Krzysztof Kolumb w 1493 roku sprowadził bowiem pierwsze świnie, z których następnie przyrządzano pyszne żeberka. Można powiedzieć zatem, że hiszpańscy konkwistadorzy przenieśli zwyczaj spożywania żeberek do Ameryki. Tradycja grillowania żeberek towarzyszy mieszkańcom Ameryki od zarania dziejów. Zaczęła rozwijać się nie tylko dzięki Kolumbowi, ale też niejakiemu Hernando de Soto, który założył na Florydzie pierwszą hodowlę świń. Mężczyzna rozpoczął swoją pracę od hodowania zaledwie 13 sztuk, a po trzech latach świń na farmie było już prawie… 700 sztuk!
Przyrządzanie żeberek z grilla bardzo mocno zakorzeniło się w amerykańskiej kulturze. W wielu stanach przyrządza się je na różne sposoby, a grillowanie żeberek jest już tam tradycją. Przepisy na żeberka szczególnym powodzeniem cieszą się w stanie Kentucky, ale też Karolinie Południowej i Północnej, Missouri czy Teksasie. Właśnie w tych miejscach kiedyś był bowiem największy dostęp do wieprzowiny, która kosztowała tam niewiele pieniędzy.
Żeberka w sosie BBQ jako alternatywa dla grillowanej kiełbasy
Przepisy na żeberka znane są zwłaszcza tym, którzy uwielbiają jeść wykwintne mięso. Dzięki żeberkom przyrządzić można naprawdę smaczne obiady. Dlaczego jest to tak popularny smakołyk? Ciężko powiedzieć. Może dlatego, iż żeberka w każdej postaci smakują naprawdę wybornie, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Żeberka wieprzowe są świetną alternatywą na grilla, zwłaszcza dla słynnej kiełbasy lub kaszanki. Oczywiście nie wystarczy wrzucić żeberek na ruszt i czekać, aż same się ugrillują. Na przygotowanie żeberek z grilla składa się bowiem kilka etapów, m.in. sprawdzenie jakości wieprzowiny przed jej obrobieniem, kontrolowanie temperatury i czasu grillowania, a także umiejętne przyprawienie mięsa.
Grillowane żeberka w stylu amerykańskim wymagają konkretnego składnika, aby były naprawdę pyszne – jest nim oczywiście marynata BBQ. To właśnie ona nadaje ostatecznego smaku i aromatu żeberkom. Aby jednak mięso nabrało odpowiednich walorów, sos BBQ powinien zostać dobrze przyrządzony, a żeberka „przeleżeć” muszą w sosie kilka godzin przed umieszczeniem ich na ruszcie. Oprócz słynnej marynaty BBQ coraz bardziej popularne robią się również sosy do żeberek musztardowe, paprykowe, miodowe czy beszamelowe.
Przepisy na żeberka wieprzowe – jak je zrobić, żeby były naprawdę pyszne?
Jak przygotować żeberka wieprzowe na obiad? Sprawdź ważne informacje!
Mimo że mięso wieprzowe wcale nie jest wybitnie trudne w przygotowaniu, żeberka będą wymagać doświadczenia – zwłaszcza po to, aby były naprawdę delikatne, soczyste i dobre. Niezwykle ważny jest sam wybór mięsa poprzez ocenę jego wieku i świeżości. Oprócz tego należy skupić się też na dokładnej obserwacji temperatury obróbki mięsa i czasie jego przyrządzania. To pozornie błahe rzeczy, jednak właśnie od nich zależeć będzie ostateczna jakość żeberek.
1. Najpierw należy zadecydować, jaką potrawę zamierza się przyrządzić. Pomoże to bowiem w wyborze idealnego mięsa na konkretną potrawę. Jak wiadomo, każde danie potrzebuje zupełnie innego rodzaju mięsa (np. wieprzowina do zupy musi być inna niż na grilla).
2. W trakcie wyboru mięsa należy zwrócić uwagę na jego wiek, ale też jakość i świeżość mięsa. Przyjrzeć trzeba się zarówno kolorowi wieprzowiny, jak i tłuszczu. Im mięso bielsze, a tłuszcz cieńszy w warstwie, tym młodsza będzie wieprzowina.
3. Jeżeli kupujesz mrożone żeberka ważne, żeby przed ich grillowaniem odpowiednio wcześnie je rozmrozić. Właśnie to wpłynie bowiem na smak, miękkość, a także soczystość mięsa.
Najlepsze i sprawdzone sposoby na przygotowanie żeberek
Amerykańska wersja żeberek jest naprawdę prosta. Przepis na nie wskazuje, że najpierw należy spłukać mięso i odsączyć je za pomocą papierowych ręczników, a następnie posiekać dwa żeberka i ugotować je w głębokim rondlu (z dodatkiem soli). Następnie smaruje się je własnoręcznie przygotowanym sosem BBQ i wrzuca na ok. dobę. Po tym czasie można upiec je w piekarniku albo ugrillować na ruszcie. Można też najpierw przygotować marynatę, a następnie opłukać żeberka, osuszyć je, pokroić i włożyć do żaroodpornego naczynia. Należy je wówczas zalać marynatą i odstawić na kilka godzin. Dopiero później można je wyjąć i piec na grillu przez ok. 20 minut, ciągle odwracając i smarując marynatą, aby żeberka nabrały pięknego koloru, aromatu i smaku.
Żeberka można przyrządzić również jako przekąskę do piwa. Wystarczy przygotować dwie duże cebule, a następnie pokroić je i dodać sól – wszystko to wymieszać trzeba w miseczce. Następnie dodać można do całości ok. 0,5 kg pomidorów skrojonych w kostkę, posiekaną nać pietruszki, pół szklanki piwa i drobno posiekaną paprykę. Następnie należy wymieszać taką miksturę, wrzucić do niej przygotowane wcześniej oczyszczone i osuszone żeberka, zmieszać i zostawić do zamarynowania na ok. 45 minut. Po tym czasie można upiec je w piekarniku albo ugrillować na ruszcie. Żeberka w takiej formie najlepiej smakują podawane z ostrym sosem oraz ziołami.
Ciekawostki na temat grillowania żeberek – tego nie wiedziałeś!
Skoro już jesteśmy przy grillowanych żeberkach, warto omówić sobie kilka ciekawych informacji związanych z ich przyrządzaniem na ruszcie. Sprawdź, czy o tym wiedziałeś!
- Wiele ludzi uważa, że można rozpoznać, w jaki sposób przygotowane zostało mięso – na grillu gazowym czy na brykiecie. W rzeczywistości trudno jest jednak rozróżnić sposób przygotowania mięsa na gazie lub węglu – smakuje podobnie.
- Zanim mięso zostanie wrzucone na ruszt, zawsze powinno osiągnąć temperaturę pokojową. Przed grillowaniem trzeba więc wyjąć żeberka z lodówki – wówczas równo się upieką!
- Mięsa nie doprawia się przed grillowaniem, ponieważ może się przypalić – nie mowa tu o marynacie, a używaniu „na sucho” pieprzu lub soli. Lepiej więc przyprawić mięso tuż po ugrillowaniu.
- Polewanie żeberek piwem wcale nie zwiększy ich soczystości (nie mowa o marynacie, a polewaniu żeberek w trakcie grillowania). Zdecydowanie lepiej wlewać piwo np. na tackę znajdującą się pod mięsem, aby para wsiąknęła w żeberka i nawilżyła je.