Żeberka

żeberka

Żeberka z grilla pochwalić się mogą naprawdę długą historią. Najpierw pojawiły się one na Karaibach, kiedy to Krzysztof Kolumb w 1493 roku przywiózł na Kubę pierwsze świnie. Dzięki hiszpańskim konkwistadorom jedzenie grillowanych żeberek wieprzowych stało się popularne w Ameryce. Pierwsza hodowla świń powstała na Florydzie dzięki Hernando de Soto, którego stado po zaledwie trzech latach liczyło już 700 sztuk. Grillowane żeberka stały się w Stanach Zjednoczonych tak modne, że do dziś Ameryka kojarzona jest głównie z tą potrawą.

Najciekawsze przepisy w temacie żeberka

Przepisy w temacie żeberka

Przepisy na żeberka – wyjątkowe sposoby przygotowania smacznych żeberek

Żeberka wieprzowe popularne są w Stanach Zjednoczonych, ale i w różnych europejskich państwach. Przepisy na żeberka z grilla wykorzystać można do zrobienia smacznego obiadu, który z pewnością zaskoczy wszystkich domowników. Jak zrobić pieczone, grillowane, duszone albo smażone żeberka? W jaki sposób przygotować sos do słynnych żeberek BBQ? Dlaczego żeberka w sosie są tak dobre na obiad? Poznaj przepisy na żeberka oraz ciekawą historię potrawy.

Przepisy na żeberka – zobacz, jak zrobić żeberka pieczone, smażone i duszone

Żeberka – historia i ciekawostki na temat wieprzowych żeberek

Żeberka wieprzowe mają naprawdę długą historię. Początek przyrządzania smacznych potraw z żeberek miał miejsce na Karaibach, a dokładniej na Kubie. Właśnie tam Krzysztof Kolumb w 1493 roku sprowadził bowiem pierwsze świnie, z których następnie przyrządzano pyszne żeberka. Można powiedzieć zatem, że hiszpańscy konkwistadorzy przenieśli zwyczaj spożywania żeberek do Ameryki. Tradycja grillowania żeberek towarzyszy mieszkańcom Ameryki od zarania dziejów. Zaczęła rozwijać się nie tylko dzięki Kolumbowi, ale też niejakiemu Hernando de Soto, który założył na Florydzie pierwszą hodowlę świń. Mężczyzna rozpoczął swoją pracę od hodowania zaledwie 13 sztuk, a po trzech latach świń na farmie było już prawie… 700 sztuk!

Przyrządzanie żeberek z grilla bardzo mocno zakorzeniło się w amerykańskiej kulturze. W wielu stanach przyrządza się je na różne sposoby, a grillowanie żeberek jest już tam tradycją. Przepisy na żeberka szczególnym powodzeniem cieszą się w stanie Kentucky, ale też Karolinie Południowej i Północnej, Missouri czy Teksasie. Właśnie w tych miejscach kiedyś był bowiem największy dostęp do wieprzowiny, która kosztowała tam niewiele pieniędzy.

Żeberka w sosie BBQ jako alternatywa dla grillowanej kiełbasy

Przepisy na żeberka znane są zwłaszcza tym, którzy uwielbiają jeść wykwintne mięso. Dzięki żeberkom przyrządzić można naprawdę smaczne obiady. Dlaczego jest to tak popularny smakołyk? Ciężko powiedzieć. Może dlatego, iż żeberka w każdej postaci smakują naprawdę wybornie, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Żeberka wieprzowe są świetną alternatywą na grilla, zwłaszcza dla słynnej kiełbasy lub kaszanki. Oczywiście nie wystarczy wrzucić żeberek na ruszt i czekać, aż same się ugrillują. Na przygotowanie żeberek z grilla składa się bowiem kilka etapów, m.in. sprawdzenie jakości wieprzowiny przed jej obrobieniem, kontrolowanie temperatury i czasu grillowania, a także umiejętne przyprawienie mięsa.

Grillowane żeberka w stylu amerykańskim wymagają konkretnego składnika, aby były naprawdę pyszne – jest nim oczywiście marynata BBQ. To właśnie ona nadaje ostatecznego smaku i aromatu żeberkom. Aby jednak mięso nabrało odpowiednich walorów, sos BBQ powinien zostać dobrze przyrządzony, a żeberka „przeleżeć” muszą w sosie kilka godzin przed umieszczeniem ich na ruszcie. Oprócz słynnej marynaty BBQ coraz bardziej popularne robią się również sosy do żeberek musztardowe, paprykowe, miodowe czy beszamelowe.

Przepisy na żeberka wieprzowe – jak je zrobić, żeby były naprawdę pyszne?

Jak przygotować żeberka wieprzowe na obiad? Sprawdź ważne informacje!

Mimo że mięso wieprzowe wcale nie jest wybitnie trudne w przygotowaniu, żeberka będą wymagać doświadczenia – zwłaszcza po to, aby były naprawdę delikatne, soczyste i dobre. Niezwykle ważny jest sam wybór mięsa poprzez ocenę jego wieku i świeżości. Oprócz tego należy skupić się też na dokładnej obserwacji temperatury obróbki mięsa i czasie jego przyrządzania. To pozornie błahe rzeczy, jednak właśnie od nich zależeć będzie ostateczna jakość żeberek.

1. Najpierw należy zadecydować, jaką potrawę zamierza się przyrządzić. Pomoże to bowiem w wyborze idealnego mięsa na konkretną potrawę. Jak wiadomo, każde danie potrzebuje zupełnie innego rodzaju mięsa (np. wieprzowina do zupy musi być inna niż na grilla).

2. W trakcie wyboru mięsa należy zwrócić uwagę na jego wiek, ale też jakość i świeżość mięsa. Przyjrzeć trzeba się zarówno kolorowi wieprzowiny, jak i tłuszczu. Im mięso bielsze, a tłuszcz cieńszy w warstwie, tym młodsza będzie wieprzowina.

3. Jeżeli kupujesz mrożone żeberka ważne, żeby przed ich grillowaniem odpowiednio wcześnie je rozmrozić. Właśnie to wpłynie bowiem na smak, miękkość, a także soczystość mięsa.

Najlepsze i sprawdzone sposoby na przygotowanie żeberek

Amerykańska wersja żeberek jest naprawdę prosta. Przepis na nie wskazuje, że najpierw należy spłukać mięso i odsączyć je za pomocą papierowych ręczników, a następnie posiekać dwa żeberka i ugotować je w głębokim rondlu (z dodatkiem soli). Następnie smaruje się je własnoręcznie przygotowanym sosem BBQ i wrzuca na ok. dobę. Po tym czasie można upiec je w piekarniku albo ugrillować na ruszcie. Można też najpierw przygotować marynatę, a następnie opłukać żeberka, osuszyć je, pokroić i włożyć do żaroodpornego naczynia. Należy je wówczas zalać marynatą i odstawić na kilka godzin. Dopiero później można je wyjąć i piec na grillu przez ok. 20 minut, ciągle odwracając i smarując marynatą, aby żeberka nabrały pięknego koloru, aromatu i smaku.

Żeberka można przyrządzić również jako przekąskę do piwa. Wystarczy przygotować dwie duże cebule, a następnie pokroić je i dodać sól – wszystko to wymieszać trzeba w miseczce. Następnie dodać można do całości ok. 0,5 kg pomidorów skrojonych w kostkę, posiekaną nać pietruszki, pół szklanki piwa i drobno posiekaną paprykę. Następnie należy wymieszać taką miksturę, wrzucić do niej przygotowane wcześniej oczyszczone i osuszone żeberka, zmieszać i zostawić do zamarynowania na ok. 45 minut. Po tym czasie można upiec je w piekarniku albo ugrillować na ruszcie. Żeberka w takiej formie najlepiej smakują podawane z ostrym sosem oraz ziołami.

Ciekawostki na temat grillowania żeberek – tego nie wiedziałeś!

Skoro już jesteśmy przy grillowanych żeberkach, warto omówić sobie kilka ciekawych informacji związanych z ich przyrządzaniem na ruszcie. Sprawdź, czy o tym wiedziałeś!

  1. Wiele ludzi uważa, że można rozpoznać, w jaki sposób przygotowane zostało mięso – na grillu gazowym czy na brykiecie. W rzeczywistości trudno jest jednak rozróżnić sposób przygotowania mięsa na gazie lub węglu – smakuje podobnie.
  2. Zanim mięso zostanie wrzucone na ruszt, zawsze powinno osiągnąć temperaturę pokojową. Przed grillowaniem trzeba więc wyjąć żeberka z lodówki – wówczas równo się upieką!
  3. Mięsa nie doprawia się przed grillowaniem, ponieważ może się przypalić – nie mowa tu o marynacie, a używaniu „na sucho” pieprzu lub soli. Lepiej więc przyprawić mięso tuż po ugrillowaniu.
  4. Polewanie żeberek piwem wcale nie zwiększy ich soczystości (nie mowa o marynacie, a polewaniu żeberek w trakcie grillowania). Zdecydowanie lepiej wlewać piwo np. na tackę znajdującą się pod mięsem, aby para wsiąknęła w żeberka i nawilżyła je.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto