Przepis na żeberka w coli krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Coca Colę wymieszaj z ketchupami.

Żeberka umyj i pokój na małe części (kawałek mięsa powinien zawierać 1 kość).

W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, nieco świeżo mielonego pieprzu i 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.

Żeberka obtocz w oleju i natrzyj marynatą. Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego i zalej colą z ketchupami. Żeberka należy odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Duś żeberka w 170 stopniach przez 2 godziny. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i piecz je jeszcze przez 15 minut.

Żeberka w coli, ketchupie i miodzie znajdują się w czerwonym naczyniu z uchwytami, który jest postawiony na drewnianej desce.
Żeberka w coli
Koszt przygotowania dania
24.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
537 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
55

Żeberka w coli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o żeberkach w coli

Żeberka w coli mają bardzo ciekawy smak. Coraz części można spotkać się z takim sposobem na przygotowane żeberek z piekarnika. Pomysł na żeberka w coli ma bardzo dobre opinie. Jeżeli spodziewasz się gości, to tymi żeberkami na pewno ich zachwycisz! Lepiej od razu zapisz ten przepis, bo za jakiś czas znowu możesz go potrzebować.

Jak zrobić soczyste żeberka w coli i ketchupie? Można się spotkać z różnymi wersjami przepisów na przyrządzenie mięsa w coli. Bardzo istotna jest marynata. Można zdecydować się na użycie tylko kilku łyżek coli, która w połączeniu z innymi składnikami posłuży do wysmarowania żeberek, ale można też marynować je w zalewie z coli. Niektórzy lubią pieczone żeberka z miodem, więc również go dodają.

Kawałki żeberek można natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na całą noc. Zamarynowane żeberka trzeba później obsmażyć na patelni, a potem umieścić w naczyniu żaroodpornym i dopiero zalać colą. Po 2 godzinach duszenia żeberek w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni należy ściągnąć pokrywkę od naczynia i piec żeberka ok. 15 minut.

Istnieje też możliwość przyrządzenia tych żeberek bez uprzedniego marynowania ich przez kilka godzin w lodówce. Możesz wymieszać colę z ketchupem i przyprawami, a następnie posmarować tą mieszanką kawałki żeberek. Tak przygotowane żeberka należy umieścić w rękawie (worku foliowym) i dusić przez 60-70 minut w 180 stopniach, a później wyciągnąć z worka i zapiekać jeszcze 10 minut, aby się ładnie przyrumieniły.

Żeberka można również gotować w garnku przez co najmniej godzinę w coli, ale jest to rzadziej spotykany zabieg. Później należy posmarować żeberka ketchupem z przyprawami i piec je na ruszcie ok. 15 minut z każdej strony.

Dostępne są różne pomysły na żeberka w coli. Można je w niej maczać, gotować lub tylko nią wysmarować. Opcji jest wiele, więc tak naprawdę od ciebie zależy, na którą z nich się zdecydujesz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować je wszystkie! Żeberka w coli i ketchupie to idealny pomysł na obiad lub kolację w gronie znajomych i najbliższych.

Wartości odżywcze żeberek w coli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kalorie)
170.69 kcal
537.68 kcal
Białko
13.87 g
43.70 g

Węglowodany w żeberkach w coli

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany
3.78 g
11.90 g
Węglowodany przyswajalne
3.76 g
11.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.02 g
0.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz
10.82 g
34.07 g
Tłuszcze nasycone
5.93 g
18.69 g
Tłuszcze nienasycone
4.88 g
15.38 g
Tłuszcze jednonasycone
3.54 g
11.16 g
Tłuszcze wielonasycone
1.34 g
4.22 g
Cholesterol
52.86 mg
166.50 mg

Witaminy w przepisie na żeberka w coli

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A
3.29 µg (mcg)
10.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.40 mg
1.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.71 µg (mcg)
2.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.29 mg
0.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.50 µg (mcg)
1.57 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.43 µg (mcg)
4.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.30 mg
7.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
0.64 µg (mcg)
2.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
22.57 µg (mcg)
71.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żeberka w coli

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód
110.55 mg
348.23 mg
Potas
247.60 mg
779.92 mg
Wapń
17.17 mg
54.08 mg
Fosfor
141.62 mg
446.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.93 mg
50.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.65 mg
2.06 mg
Cynk
2.00 mg
6.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek w coli 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żeberkach w coli

Lista alergenów dla żeberek w coli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka w coli

Cena przygotowania żeberek w coli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cola
240 ml
1 szklanka
6.00
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 240 ml
Ketchup
45 g
3 łyżki ketchupu łagodnego
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Ketchup
45 g
3 łyżki ketchupy pikantnego
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 45 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Żeberka wieprzowe
900 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
22.50
Za 900 g
Koszt składników
63.00
Jak oceniasz przepis na żeberka w coli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób