Żeberka wieprzowe

Opublikowano: 19.03.2021 r., 0:54 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żeberka wieprzowe z dekoracyjną sałatą leżą na eleganckim niebiesko-brązowym talerzu.
Żeberka wieprzowe
Żeberka wieprzowe można przygotować na wiele sposób, np. w sosie własnym. Pyszne będą zarówno żeberka pieczone, jak i duszone. Sprawdź, czym przyprawić potrawy z żeberek!
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Pieczenie 75 min
786 kcal
Kcal w porcji
395 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Żeberka wieprzowe (900 g)
  • Cebula 2 średniej wielkości cebule (200 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 3 łyżki (36 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do mięsa, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, patelnia mała, naczynie żaroodporne

Przepis na żeberka wieprzowe krok po kroku

Żeberka umyj i pokrój na mniejsze części. Posyp je solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ulubioną przyprawą do mięsa.

Do naczynia żaroodpornego wlej olej i ułóż żeberka. Włóż je do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na ok. 30 min.

Po tym czas obróć je na drugą stronę, posyp pokrojoną w piórka cebulą i zalej szklanką wody. Naczynie żaroodporne ponownie przykryj.

Duś ok. 45 min. Gotowe żeberka wyciągnij na talerz, a cebulę z całą zawartością naczynia żaroodpornego wylej na patelnię.

Na suchej patelni upraż 3 łyżki mąki. Następnie rozmieszaj ją z kilkoma łyżkami zimnej wody. Całość przelej na drugą patelnię.

Zawartość patelni gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając, aż sos zredukuje się i zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na żeberka wieprzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat żeberek wieprzowych

Żeberka wieprzowe w sosie własnym są pyszne i wręcz nie można się im oprzeć. Jest to idealna danie na obiad lub kolację w gronie najbliższych. Jeżeli chcesz zaprosić większą liczbę osób, składniki w tego przepisu należy odpowiednio podwoić lub potroić.

Jak zrobić smaczne pieczone żeberka? Ważne jest ich przyprawienie lub marynata. Te w sosie własnym nie muszą leżeć kilku godzin w lodówce, ale te w marynacie (np. miodowo-musztardowej) już powinny. Jak upiec żeberka? A może lepiej przygotować je w inny sposób? Opcje są różne: duszenie i częściowe pieczenie, smażenie, opiekanie. Bardzo często żeberka są przygotowywane w naczyniu żaroodpornym, ale też można je przyrządzić na patelni grillowej. Pieczone smakują trochę inaczej, ale są równie smaczne.

Czym przyprawić żeberka? Jeśli chcesz je zrobić w sosie własnym, to wystarczy doprawić je solą i pieprzem (i zalać odpowiednią ilością wody). Jednak żeberka będą też smaczne z dodatkiem gotowej przyprawy do żeberek lub do mięs. Dobrze smakują także z dodatkiem czosnku granulowanego. Żeberka wieprzowe z tego przepisu możesz podać od razu po ich upieczeniu razem z cebulką lub przyrządzić sos według zamieszczonych tu instrukcji.

Ten przepis jest w miarę łatwy. Trzeba tylko uważać na to, aby w odpowiedni sposób dodać mąkę do sosu. Jeżeli zrobisz to tak, jak jest to opisane, to powinien ci wyjść bardzo smaczny domowy sos pieczeniowy na bazie żeberek. Jeżeli lubisz czosnek, możesz zdecydować się na przygotowanie sosu jogurtowo-czosnkowego, jednak warto go zrobić nawet dzień wcześniej, aby smaki zdążyły się przegryźć. Potrawy z żeberek można podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami albo frytkami. Dobrze będą smakować także z dodatkiem chrzanu lub z tartymi burakami.

Żeberka najlepiej smakują na ciepło i tak warto je podawać. Jeżeli spodziewasz się gości, żeberka musisz zacząć przygotowywać wcześniej. Akurat w tym przepisie nie musisz się martwić o czas przeznaczony na ich marynowanie, ponieważ doprawiasz je w inny sposób. Lepiej go zapisz, bo niedługo możesz go znowu potrzebować!

Alergeny w żeberkach wieprzowych

Lista alergenów dla żeberek wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze żeberek wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(395g)
Energia (kcal)
199.13
786.56
Białko (g)
15.27
60.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(395g)
Węglowodany (g)
3.78
14.95
Węglowodany przyswajalne (g)
3.50
13.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(395g)
Tłuszcz (g)
13.24
52.29
Tłuszcze nasycone (g)
6.48
25.60
Tłuszcze nienasycone (g)
6.76
26.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.88
19.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.88
7.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.16
221.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(395g)
Witamina B6 (mg)
0.43
1.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
2.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.56
10.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.61
30.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(395g)
Sód (mg)
48.57
191.86
Potas (mg)
269.79
1065.67
Wapń (mg)
21.15
83.54
Fosfor (mg)
155.11
612.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.71
73.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
3.35
Cynk (mg)
2.17
8.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek wieprzowych 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek wieprzowych

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
900 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
22.50
Za 900 g
Cebula
200 g
2 średniej wielkości cebule
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mąka pszenna typ 500
36 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 36 g
Koszt składników
53.00