Przepis na żeberka w miodzie krok po kroku

Składniki
  • Żeberka wieprzowe 900 g
  • Miód 48 g Jasny płynny 3 łyżki
  • Musztarda 20 g 2 łyżki
  • Czosnek 15 g 3 ząbki czosnku
  • Olej rzepakowy 40 ml 4 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, pojemnik zamykany

Umyte żeberka przekrój tak, aby składały się z jednej lub dwóch kości z mięsem.

Do miseczki dodaj olej, musztardę i miód. Następnie wsyp łyżkę słodkiej papryki, łyżkę ostrej papryki, łyżeczkę wędzonej papryk, 1/2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku i 1/2 łyżeczki rozmarynu. Czosnek zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Wymieszaj.

Nasmaruj żeberka marynatą i włóż do pojemnika z pokrywką (pojemnik może być też przykryty folią). Pozostał je w lodówce minimum na kilka godzin (może być na całą noc), aby przeszły smakiem.

Po wyjęciu z lodówki przełóż zamarynowane żeberka do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) i polej je resztą marynaty z pojemnika. Piekarnik nagrzej do 175 stopni Celsjusza. Żeberka w naczyniu żaroodpornym duś przez ok. 60-70 min. W czasie obróbki kontroluj mięso, aby się nie przypiekło. Kilka razy obróć je na drugą stronę.

Żeberka w miodzie znajdują się na białym talerzu.
Żeberka w miodzie
Koszt przygotowania dania
25.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
744 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
57

Żeberka w miodzie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o żeberkach w miodzie

Żeberka w miodzie są bardzo dobre. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się skompilowane do przygotowania, to w rzeczywistości jest inaczej. Robi się je łatwo, ale należy wziąć pod uwagę to, że żeberka muszą poleżeć kilka godzin w marynacie.

Ten przepis na żeberka na słodko możesz dowolnie modyfikować. Do marynaty możesz dodać cebulę lub granulowany czosnek. Zamiast majeranku i rozmarynu możesz zdecydować się na inne zioła. Żeberka z tego przepisu powinny wystarczyć dla 3 osób, więc jeżeli chcesz przygotować danie dla większej liczby gości, to warto od razu podwoić ilość składników. Zwróć także uwagę na czas, jaki potrzebujesz, aby je zrobić.

Marynata może być zrobiona z miodem wielokwiatowym, akacjowym lub lipowym. Istotne jest to, aby wybrać miód jasny (płynny), a nie ciemny (np. spadziowy), ponieważ wtedy żeberka będą smakować zupełnie inaczej. Do tego warto zdecydować się na miód pszczeli, a nie miód sztuczny.

Żeberka warto podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. W tym przypadku zbędny jest dodatkowy sos do żeberek. Jeżeli na sam koniec obrabiania zdejmiesz pokrywkę (możesz dodatkowo wtedy dodać miód na górę żeberek), to z wierzchu zrobi się chrupiąca skorupka z marynaty. Nie musisz też od razu kroić ich na kawałki. Jeżeli wygodniej jest ci je upiec w piekarniku w całości, to rozdziel je później, choć w przypadku tej miodowo-musztardowej marynaty lepszą opcją jest przygotowanie ich w częściach.

Jak zrobić żeberka w miodzie? Można je przygotować na różne sposoby. Mogą być duszone w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym), smażone na patelni lub grillowane na grillu albo na patelni grillowej. Jedne będą soczyste, a drugie wyjdą nieco bardziej kruche, ale wszystkie będą pyszne.

Pieczone lub duszone wieprzowe żeberka sprawdzą się idealnie na obiad albo kolację. Tym daniem na ciepło możesz poczęstować swoich gości. Pamiętaj jednak o tym, że choć sam czas przygotowania wynosi zaledwie 20 min, a pieczenia max. 70 min, to jednak należy doliczyć czas marynowania (od kilku do kilkunastu godzin).

Wartości odżywcze żeberek w miodzie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (340g)
Energia (kalorie)
219.11 kcal
744.97 kcal
Białko
17.17 g
58.38 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (340g)
Tłuszcz
14.36 g
48.84 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na żeberka w miodzie

Na 100g
Na porcję (340g)
Witamina B6
0.50 mg
1.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.74 mg
9.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żeberka w miodzie

Na 100g
Na porcję (340g)
Sód
77.37 mg
263.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
291.02 mg
989.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
23.52 mg
79.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
174.34 mg
592.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.87 mg
67.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.82 mg
2.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
2.49 mg
8.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek w miodzie 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żeberkach w miodzie

Lista alergenów dla żeberek w miodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, rozmaryn.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania żeberek w miodzie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
900 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
22.50
Za 900 g
Miód
48 g
Jasny płynny 3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 48 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Liczba porcji:
Razem
67.00
Łączny koszt
25.96
Jak oceniasz przepis na żeberka w miodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób