Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
- Olej rzepakowy (70 ml)
- Miód (60 g)
- Musztarda (60 g)
- Czosnek (20 g)
- Ziemniaki młode (800 g)
- Ogórek (300 g)
- Rzodkiewka (300 g)
- Olej lniany (20 ml)
- Sałata lodowa (200 g)
- Kukurydza konserwowa (70 g)
- Comber jagnięcy (500 g)
Przepis na pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną krok po kroku
Wykonaj marynatę. 50 g oleju rzepakowego wymieszaj z czosnkiem drobno posiekanym. Dodaj miód (30 g), musztardę (30 g), pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę cząbru oraz łyżeczkę majeranku. Te składniki dokładnie wymieszaj.
Mięso w kawałku razem z kośćmi umyj, osusz i ewentualnie usuń nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane mięso wymieszaj dokładnie w zrobionej wcześniej marynacie. Mięso zostaw w marynacie na całą noc i przetrzymuj w lodówce.
Zamarynowane mięso po nocy w lodówce wyjmij na godzinę przed pieczeniem by się lekko ociepliło. Włóż mięso do rękawa do pieczenia. Zamknij szczelnie i włóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw mięso do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz 30 minut. Po tym czasie rozepnij rękaw i piecz w 220 stopniach Celsjusza przez 10 minut by całość lekko się zarumieniła. Od czasu do czasu polewaj po wierzchu sokami, które są w rękawie.
Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój na niewielkie kawałki. Wymieszaj z 20 g oleju oraz przyprawą do ziemniaków i solą. Wyłóż na blachę razem z combrem. Ziemniaki powinny mieć chrupiącą skórkę, ale też powinny być miękkie.
Zrób sałatkę. Umyte warzywa pokrój. Sałatę podrzyj na kawałki. Olej lniany wymieszaj z 30 g miodu i 30 g musztardy. Dodaj sok z połowy cytryny, sól oraz pieprz do smaku. Dodaj do warzyw kukurydzę i polej sosem. Bardzo dokładnie wymieszaj.
Upieczone mięso pokrój i podawaj kawałki mięsa. Za pomocą kości łatwiej jest kroić. Dodaj również pieczone ziemniaki oraz sałatkę.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka w sosie
-
Żeberka z piekarnika
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat pieczonego combra jagnięcego w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
Przepyszne, rozpływające się w ustach mięso w idealnej miodowej marynacie. Sekret tego przepisu tkwi w długim marynowaniu. Odpowiednie składniki marynaty sprawiają, że mięso jest bardzo soczyste. Jest to wspaniała propozycja na pyszny obiad.
Jako dodatki pasować idealnie będą ziemniaki pieczone w ziołach oraz sałatka z wiosennymi warzywami i sosem vinegret. Jeżeli wolisz wersję bez ziemniaków możesz śmiało podawać z ulubionym pieczywem czy też ryżem albo kaszą.
Alergeny w pieczonym combrze jagnięcym w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
Lista alergenów dla pieczonego combra jagnięcego w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze pieczonego combra jagnięcego w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.