Przepis na pasztet warzywny z soczewicą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek, papryka ostra, czosnek, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek, blender, tarka, foremka keksówka, miska

Cebulę i pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce.

Soczewicę wsyp do garnka, zalej wodą (2-3cm nad ziarnami), lekko posól i gotuj około 10 minut.

Kaszę ugotuj w proporcji 1:2 w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i podsmaż na nim wszystkie warzywa i pieczarki.

Do miski przełóż gotową kaszę oraz soczewicę i zblenduj na dość gładką pastę.

Do gotowej masy dodaj warzywa, a na pozostałym maśle podsmaż przez kilka sekung przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie wbij do miski jajka, przyprawy wedle uznania, posiekaną pietruszkę i czosnek z masłem.

Dokładnie wymieszaj i wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180 stopniach przez 30 minut.

Pasztet warzywny z soczewicą na drewnianym talerzu, przyozdobiony gałązką tymianku
Pasztet warzywny z soczewicą
Koszt przygotowania dania
12.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
292 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
35

Pasztet warzywny z soczewicą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecie warzywnym z soczewicą

Jeśli potrzebny Ci zdrowy i pyszny pomysł na dodatek do pieczywa to jesteś w odpowiednim miejscu. Pasztet warzywny z soczewicą to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako smaczny dodatek na kanapki. Jest to danie wegetariańskie bogate w warzywa, kaszę i soczewicę

Soczewica to roślina strączkowa. Można ją kupić w wersji surowej (suchej) oraz wcześniej przygotowanej (w zalewie w puszce). W sklepach można ją spotkać w różnych odmianach, które odróżnia na pierwszy rzut oka kolor. Występuje soczewica czerwona, zielona, czarna, żółta oraz pomarańczowa. Rozróżnia je smak a także konsystencja po ugotowaniu. Nasz przepis na pasztet warzywny z soczewicą wykorzystuje jej czerwoną odmianę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pasztet warzywny z soczewicą, wegetariański i pełnowartościowy to tutaj białko otrzymujemy właśnie z soczewicy czerwonej. 100g suchych nasion dostarczy aż 25g białka. Białko roślinne jest niepełnowartościowe dlatego warto spożyć to pyszne danie w towarzystwie np. kromki żytniego chleba. To zapewni odpowiednią ilość aminokwasów, których organizm nie może samodzielnie wytworzyć.

Marchewka, pietruszka i seler wzbogacają danie w witaminy i nadają pasztetowi wilgotności.

Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Użyta w przepisie kasza gryczana dodaje całemu daniu dodatkowego błonnika, białka i witamin. To jedno z produktów zbożowych dozwolonych przy diecie bezglutenowej. Chociaż kasza gryczana nie powstaje z typowych zbóż, lecz z gryki- rośliny kwitnącej.

Jeśli chcecie by pasztet był wegański wymieńcie masło na olej kokosowy, a jajka na dwie łyżki ugotowanego siemienia lnianego.

Ten pasztet do dobra alternatywa dla typowych wędlin do kanapek. Na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie.

Wartości odżywcze pasztetu warzywnego z soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
208.96 kcal
292.55 kcal
Białko
10.73 g
15.02 g

Węglowodany w pasztecie warzywnym z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
33.47 g
46.86 g
Węglowodany przyswajalne
27.74 g
38.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.73 g
8.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
4.48 g
6.27 g
Tłuszcze nasycone
2.40 g
3.35 g
Tłuszcze nienasycone
2.08 g
2.91 g
Tłuszcze jednonasycone
1.32 g
1.84 g
Tłuszcze wielonasycone
0.76 g
1.07 g
Cholesterol
38.54 mg
53.95 mg

Witaminy w przepisie na pasztet warzywny z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
152.89 µg (mcg)
214.04 µg (mcg)
Witamina B6
0.24 mg
0.34 mg
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Witamina C
3.75 mg
5.25 mg
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Retinol
34.58 µg (mcg)
48.42 µg (mcg)
Tiamina
0.22 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.23 mg
Niacyna
1.72 mg
2.40 mg
Foliany
83.39 µg (mcg)
116.74 µg (mcg)
Beta karoten
1176.43 µg (mcg)
1647.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pasztet warzywny z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
34.91 mg
48.87 mg
Potas
393.03 mg
550.24 mg
Wapń
34.67 mg
48.54 mg
Fosfor
178.51 mg
249.91 mg
Magnez
54.42 mg
76.18 mg
Żelazo
2.96 mg
4.15 mg
Cynk
1.70 mg
2.38 mg
Miedź
0.54 mg
0.76 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu warzywnego z soczewicą 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie warzywnym z soczewicą

Lista alergenów dla pasztetu warzywnego z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pasztetu warzywnego z soczewicą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
400 g
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 400 g
Kasza gryczana
165 g
1 szklanka
4.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 165 g
Marchewka
180 g
4 średnie sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
100 g
kawałek
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pieczarki
120 g
6 sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
40 g
2 łyżki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na pasztet warzywny z soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87.5% osób