Pasztet warzywny z soczewicą
- Soczewica czerwona (400 g)
- Kasza gryczana - 1 szklanka (165 g)
- Marchewka - 4 średnie sztuki (180 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
- Seler korzeniowy - kawałek (100 g)
- Pieczarki - 6 sztuk (120 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - 2 łyżki (40 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
Przepis na pasztet warzywny z soczewicą krok po kroku
Cebulę i pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce.
Soczewicę wsyp do garnka, zalej wodą (2-3cm nad ziarnami), lekko posól i gotuj około 10 minut.
Kaszę ugotuj w proporcji 1:2 w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i podsmaż na nim wszystkie warzywa i pieczarki.
Do miski przełóż gotową kaszę oraz soczewicę i zblenduj na dość gładką pastę.
Do gotowej masy dodaj warzywa, a na pozostałym maśle podsmaż przez kilka sekung przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie wbij do miski jajka, przyprawy wedle uznania, posiekaną pietruszkę i czosnek z masłem.
Dokładnie wymieszaj i wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 stopniach przez 30 minut.
Więcej informacji na temat pasztetu warzywnego z soczewicą
Jeśli potrzebny Ci zdrowy i pyszny pomysł na dodatek do pieczywa to jesteś w odpowiednim miejscu. Pasztet warzywny z soczewicą to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako smaczny dodatek na kanapki. Jest to danie wegetariańskie bogate w warzywa, kaszę i soczewicę
Soczewica to roślina strączkowa. Można ją kupić w wersji surowej (suchej) oraz wcześniej przygotowanej (w zalewie w puszce). W sklepach można ją spotkać w różnych odmianach, które odróżnia na pierwszy rzut oka kolor. Występuje soczewica czerwona, zielona, czarna, żółta oraz pomarańczowa. Rozróżnia je smak a także konsystencja po ugotowaniu. Nasz przepis na pasztet warzywny z soczewicą wykorzystuje jej czerwoną odmianę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pasztet warzywny z soczewicą, wegetariański i pełnowartościowy to tutaj białko otrzymujemy właśnie z soczewicy czerwonej. 100g suchych nasion dostarczy aż 25g białka. Białko roślinne jest niepełnowartościowe dlatego warto spożyć to pyszne danie w towarzystwie np. kromki żytniego chleba. To zapewni odpowiednią ilość aminokwasów, których organizm nie może samodzielnie wytworzyć.
Marchewka, pietruszka i seler wzbogacają danie w witaminy i nadają pasztetowi wilgotności.
Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Użyta w przepisie kasza gryczana dodaje całemu daniu dodatkowego błonnika, białka i witamin. To jedno z produktów zbożowych dozwolonych przy diecie bezglutenowej. Chociaż kasza gryczana nie powstaje z typowych zbóż, lecz z gryki- rośliny kwitnącej.
Jeśli chcecie by pasztet był wegański wymieńcie masło na olej kokosowy, a jajka na dwie łyżki ugotowanego siemienia lnianego.
Ten pasztet do dobra alternatywa dla typowych wędlin do kanapek. Na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie.
Alergeny w pasztecie warzywnym z soczewicą
Lista alergenów dla pasztetu warzywnego z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pasztetu warzywnego z soczewicą
Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.