Kurczak hoisin

Opublikowano: 14.07.2021 r., 14:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak hoisin z dodatkami.
Kurczak hoisin
Kurczak hoisin to danie, które pozwala przenieść do swojego domu prawdziwy orientalny klimat azjatyckiej kuchni. To potrawa niezwykle aromatyczna i przepyszna.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 25 min
549 kcal
Kcal w porcji
199 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 szt (400 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (80 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - 6 łyżek (90 ml)
  • Sos sojowy - 5 łyżek (70 ml)
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki (30 ml)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 1 łyżka (25 g)
  • Cukier trzcinowy - 2 łyżki (20 g)
  • Olej sezamowy - 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na kurczaka hoisin krok po kroku

Mięso oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je solą, pieprzem i odrobiną imbiru. Otocz w rozmąconym jajku i skrobi ziemniaczanej.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kawałki kurczaka.

W miseczce zmieszaj sos sojowy, ocet balsamiczny, olej sezamowy, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Dodaj pół szklanki wody i jeszcze raz wymieszaj.

Sos przelej na patelnię i podsmaż w nim kurczaka przez kolejne 10 minut.

Jak oceniasz przepis na kurczaka hoisin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat kurczaka hoisin

Kurczak hoisin to danie idealne dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. Jest pyszny, a także bardzo chrupiący. Na pewno przypadnie do gustu osobom kochającym smaki azjatyckiej kuchni. To świetny sposób na przeniesienie do swojej kuchni dania popularnego we wszystkich chińskich restauracjach. Ten kurczak idealnie komponuje się z ryżem i świeżymi warzywami.

Kurczak w sosie hoisin to danie skąpane w przepysznym kleistym, słodko - kwaśnym sosie. To kwintesencja orientalnej kuchni, którą można łatwo odtworzyć w swojej własnym domu. Całe danie jest niezwykle proste, jednak wcale nie jest nudne. To coś idealnego, dla wszystkich zapracowanych osób, które na co dzień nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków. To danie choć nieskomplikowane, jest pełne smaku i po prostu fantastyczne.

Przepis na kurczaka w sosie hoisin jest bardzo łatwy i pozwala przygotować danie niezwykle pyszne i aromatyczne.

Do przygotowania tego dania najlepiej wykorzystać produkty dobrej jakości. Dzięki czemu całość nabierze wspaniałego, głębokiego smaku. Kurczak w takim wydaniu, jest pełen smaku, a przy tym niezwykle chrupiący. Panierkę do kurczaka robi się z mąki ziemniaczanej, dzięki czemu całość jest wolna od glutenu, więc będzie daniem dobrym wyborem dla osób z celiakią.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos hoisin, który można wykorzystywać nie tylko do doprawiania kurczaka, ale również jako świetny jako dodatek do makaronów czy ryżu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Sos jest niezwykle klejący, przez co wspaniale otula wszystkie składniki dania. Jego smak jest niezwykle intensywny, z lekko słodkawą i kwaśną nutą. Świetnie pasuje również do innych rodzajów mięs czy smażonych warzyw.

To danie, które sprawdzi się idealnie w przypadku, gdy szuka się prostego, lecz pysznego pomysłu na posiłek. Z tym przepisem można uzyskać wspaniałego kurczaka, który odznacza się niezwykłą konsystencja, a przy tym intensywnym smakiem. To danie sprawdzi się świetnie na szybki lunch czy pyszny obiad.

Alergeny w kurczaku hoisin

Lista alergenów dla kurczaka hoisin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy

Wartości odżywcze kurczaka hoisin

na 100g gotowej potrawy

To danie, które zawiera dość sporo soli, więc nie będzie dobrym wyborem dla osób z chorobami układu krwionośnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(199g)
Energia (kcal)
276.02
549.29
Białko (g)
14.24
28.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(199g)
Węglowodany (g)
12.58
25.03
Węglowodany przyswajalne (g)
11.77
23.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.61
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(199g)
Tłuszcz (g)
18.64
37.10
Tłuszcze nasycone (g)
2.97
5.90
Tłuszcze nienasycone (g)
15.68
31.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.31
20.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.36
10.68
Cholesterol (mg)
62.08
123.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(199g)
Witamina A (µg (mcg))
15.50
30.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.52
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.38
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.27
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.71
1.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.50
30.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.77
11.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.17
28.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(199g)
Sód (mg)
533.37
1061.40
Potas (mg)
339.70
676.00
Wapń (mg)
20.36
40.51
Fosfor (mg)
162.84
324.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.76
67.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
1.33
Cynk (mg)
0.64
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka hoisin 25
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka hoisin

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
4 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
90 ml
6 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.63
Za 90 ml
Sos sojowy
70 ml
5 łyżek
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
3.27
Za 70 ml
Ocet balsamiczny
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
25 g
1 łyżka
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 25 g
Cukier trzcinowy
20 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Olej sezamowy
30 ml
2 łyżki
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 ml
Koszt składników
78.00