Przepis na kurczaka hoisin krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 szt
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 80 g 4 łyżki
- Jajko 1 szt.
- Olej rzepakowy 90 ml 6 łyżek
- Sos sojowy 70 ml 5 łyżek
- Ocet balsamiczny 30 ml 2 łyżki
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) 25 g 1 łyżka
- Cukier trzcinowy 20 g 2 łyżki
- Olej sezamowy 30 ml 2 łyżki
Mięso oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je solą, pieprzem i odrobiną imbiru. Otocz w rozmąconym jajku i skrobi ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kawałki kurczaka.
W miseczce zmieszaj sos sojowy, ocet balsamiczny, olej sezamowy, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Dodaj pół szklanki wody i jeszcze raz wymieszaj.
Sos przelej na patelnię i podsmaż w nim kurczaka przez kolejne 10 minut.
Często zadawane pytania
-
Barszcz ukraiński
-
Spaghetti
-
Quesadilla
-
Kotlety jajeczne
-
Kotlety ziemniaczane
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Gulasz węgierski
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Udziec z indyka
-
Kotlety pożarskie
-
Karkówka po cygańsku
-
Łosoś pieczony
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Schab w sosie własnym
-
Kaczka z jabłkami
-
Kurczak z warzywami
-
Zupa szpinakowa
-
Dania urodzinowe na ciepło

(liczba kalorii)
Kurczak hoisin - cechy przepisu
Więcej o kurczaku hoisin
Kurczak hoisin to danie idealne dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. Jest pyszny, a także bardzo chrupiący. Na pewno przypadnie do gustu osobom kochającym smaki azjatyckiej kuchni. To świetny sposób na przeniesienie do swojej kuchni dania popularnego we wszystkich chińskich restauracjach. Ten kurczak idealnie komponuje się z ryżem i świeżymi warzywami.
Kurczak w sosie hoisin to danie skąpane w przepysznym kleistym, słodko - kwaśnym sosie. To kwintesencja orientalnej kuchni, którą można łatwo odtworzyć w swojej własnym domu. Całe danie jest niezwykle proste, jednak wcale nie jest nudne. To coś idealnego, dla wszystkich zapracowanych osób, które na co dzień nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków. To danie choć nieskomplikowane, jest pełne smaku i po prostu fantastyczne.
Przepis na kurczaka w sosie hoisin jest bardzo łatwy i pozwala przygotować danie niezwykle pyszne i aromatyczne.
Do przygotowania tego dania najlepiej wykorzystać produkty dobrej jakości. Dzięki czemu całość nabierze wspaniałego, głębokiego smaku. Kurczak w takim wydaniu, jest pełen smaku, a przy tym niezwykle chrupiący. Panierkę do kurczaka robi się z mąki ziemniaczanej, dzięki czemu całość jest wolna od glutenu, więc będzie daniem dobrym wyborem dla osób z celiakią.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos hoisin, który można wykorzystywać nie tylko do doprawiania kurczaka, ale również jako świetny jako dodatek do makaronów czy ryżu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Sos jest niezwykle klejący, przez co wspaniale otula wszystkie składniki dania. Jego smak jest niezwykle intensywny, z lekko słodkawą i kwaśną nutą. Świetnie pasuje również do innych rodzajów mięs czy smażonych warzyw.
To danie, które sprawdzi się idealnie w przypadku, gdy szuka się prostego, lecz pysznego pomysłu na posiłek. Z tym przepisem można uzyskać wspaniałego kurczaka, który odznacza się niezwykłą konsystencja, a przy tym intensywnym smakiem. To danie sprawdzi się świetnie na szybki lunch czy pyszny obiad.
Wartości odżywcze kurczaka hoisin
Energia i białka
(199g)
Węglowodany w kurczaku hoisin
(199g)
Tłuszcze
(199g)
Witaminy w przepisie na kurczaka hoisin
(199g)
Składniki mineralne w przepisie na kurczaka hoisin
(199g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kurczaku hoisin
Lista alergenów dla kurczaka hoisin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy