Kulki kokosowe

Opublikowano: 07.09.2022 r., 10:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kulki kokosowe podane na białym talerzyku.
Kulki kokosowe
Kulki kokosowe to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Kulki przygotowane w wersji dietetycznej zawierają o połowę mniej kalorii. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 30 min
235 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Kasza jaglana (150 g)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Wiórki kokosowe (30 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (130 g)
  • Kakao 16% (proszek) 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Migdały (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kulki kokosowe krok po kroku

W garnku umieść kaszę jaglaną i wlej mleko.

Dodaj ksylitol i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie płyn.

Wystudź kaszę i dodaj do niej kakao, wymieszaj.

Z kaszy zrób kulki i w każdą z nich włóż migdała.

Obtocz kulki w wiórkach kokosowych i schłodź w lodówce.

Jak oceniasz przepis na kulki kokosowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kulek kokosowych

Kulki kokosowe to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne kulki z kaszą jaglaną zawierają mniejszą ilość kalorii niż tradycyjne słodycze. Najlepsze fit kulki przygotuj z mlekiem kokosowym lub mlekiem krowim. Przepis na kulki kokosowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza jaglana, mleko, wiórki kokosowe, ksylitol, kakao, migdały.

Jak zrobić kulki kokosowe? W garnku umieść kaszę jaglaną i wlej mleko. Dodaj ksylitol i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie płyn. Wystudź kaszę i dodaj do niej kakao, wymieszaj. Z kaszy zrób kulki i w każdą z nich włóż migdała. Obtocz kulki w wiórkach kokosowych i schłodź w lodówce.

Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone, pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie, w 100 gramach mają ponad 600 kilokalorii. Kasza jaglana jest przede wszystkim doskonałym źródłem węglowodanów prostych. Kasza jaglana ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kasza powstaje ze zboża o nazwie proso. Kasza jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Kasza jaglana jest pozbawiona glutenu, dlatego świetnie nadaje się do spożywania przez osoby chorujące na celiakię.

Podsumowując smaczne kulki z kaszą jaglaną są smaczne i świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty. Kulki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnym pojemniku. Kulki można przygotować z dodatkiem owoców takich jak maliny czy truskawki.

Alergeny w kulkach kokosowych

Lista alergenów dla kulek kokosowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze kulek kokosowych

na 100g gotowej potrawy

Kulki kokosowe to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kulki świetnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Kulki można przygotować z mlekiem kokosowym, wówczas będą one w pełni wegańskie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
235.52
235.52
Białko (g)
6.07
6.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
44.67
44.67
Węglowodany przyswajalne (g)
40.92
40.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.76
3.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
8.80
8.80
Tłuszcze nasycone (g)
5.31
5.31
Tłuszcze nienasycone (g)
3.48
3.48
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.60
2.60
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
0.89
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.84
4.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
12.90
12.90
Witamina C (mg)
0.07
0.07
Retinol (µg (mcg))
12.50
12.50
Beta karoten (µg (mcg))
2.89
2.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
17.85
17.85
Wapń (mg)
72.34
72.34
Żelazo (mg)
2.15
2.15
Szacunkowy indeks glikemiczny kulek kokosowych 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulek kokosowych

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
150 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 150 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Wiórki kokosowe
30 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
130 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.72
Za 130 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Migdały
40 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 40 g
Koszt składników
51.50