- Kasza jaglana 80 g 5 łyżek
- Mąka pszenna typ 750 50 g 5 łyżek
- Jajko 1 szt.
- Mleko 3,2% 130 ml 1/2 szklanki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 10 g
- Cukier 10 g 1 łyżka
Przepis na gofry z kaszy jaglanej krok po kroku
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
Do drugiej miski dodaj żółtka, mleko, kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, olej i cukier. Składniki dokładnie połącz, mieszając szpatułką lub mikserem.
Do masy z kaszą dodaj ubitą pianę i połącz składniki, delikatnie mieszając.
Piecz gofry w nagrzanej gofrownicy.

-
Legumina
-
Kotlety z kaszy jaglanej
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z warzywami
-
Wegańskie kotlety
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Kotlety jaglane
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Dania z kaszy jaglanej
Informacje dietetyczne - gofry z kaszy jaglanej
Wartości odżywcze gofrów z kaszy jaglanej
Gofry zawierają składniki o wysokiej wartości odżywczej, ale posiadają wysoki IG, dlatego diabetycy powinni ich unikać.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gofrach z kaszy jaglanej
Lista alergenów dla gofrów z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Więcej informacji na temat gofrów z kaszy jaglanej
Pyszne gofry z kaszy jaglanej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch, podwieczorek lub kolację. Kasza jaglana w połączeniu z innymi produktami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Gofry zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Deser z owocami lub z bitą śmietaną idealnie sprawdzi się także w menu dla dzieci.
Jak zrobić gofry z kaszy jaglanej? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy ugotować kaszę jaglaną zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do drugiej miski wlewamy żółtka oraz dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ugotowaną kaszę, mleko, cukier i olej. Składniki dokładnie mieszamy szpatułką lub mikserem. Na koniec do masy dodajemy ubite białka i również delikatnie mieszamy szpatułką. Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor.
Przepis na gofry z kaszy jaglanej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to również źródło kwasów omega-3 i 6. To także źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem złego cholesterolu.
Zdrowe gofry odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.
Szacunkowy koszt przygotowania gofrów z kaszy jaglanej
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023