Gofry jaglane

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry jaglane podane z owocami.
Gofry jaglane
Gofry jaglane to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale słodkich dań. Świetnie sprawdzą się dla osób na diecie bezglutenowej, bo nie zawierają tego białka.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
333 kcal
Kcal w porcji
131 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka jaglana (150 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (20 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duża miska, rózga, gofrownica

Przepis na gofry jaglane krok po kroku

Do dużej miski dodaj mleko, olej i wbij jaja.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier.

Wszystko wymieszaj razem rózgą, by nie było grudek.

Nagrzej gofrownicę i wlewaj małymi porcjami ciasto.

Podpiekaj przez 4 minuty. Kolejne gofry wykonuj tak samo.

Jak oceniasz przepis na gofry jaglane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat gofrów jaglanych

Gofry jaglane to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale słodkich dań. Świetnie sprawdzą się dla osób na diecie bezglutenowej, bo nie zawierają tego białka.

Przepis na gofry jaglane to doskonały pomysł na pyszny deser. Te gofry są po prostu najlepsze. Zamiast mąki pszennej robi się je z mąki jaglanej. Można kupić ją w sklepie lub zmielić płatki jaglane na pył w domowym młynku. Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie kruche i puszyste, czyli po prostu najlepsze. Można je podawać ze świeżymi owocami, czy posypane cukrem pudrem, jednak są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka nawet bez dodatków. Warto więc od razu zrobić większą porcję. I choć są niesamowicie proste w przygotowaniu, to wciąż zachwycają dlatego, że są po prostu pyszne. To zasługa idealnych proporcji mąki, mleka i jaj, które tworzą ten miękki w środku i chrupiący na zewnątrz deser.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry jaglane, by były smaczne, a przy okazji dobre nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobry przepis na szybki i łatwy deser, który nie sprawia, że trzeba siedzieć cały dzień w kuchni. Wystarczy do niego tylko dobrej jakości gofrownica i można wyczarować danie, które oczaruje każdego. Te gofry są naprawdę puszyste i bardzo chrupiące. Przepis na chrupiące gofry jest niezwykle prosty. Pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. Gofry są idealnie słodkie i miękkie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, którzy docenią je za niezwykłą chrupkość i słodycz. To dobre gofry na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż nawet po ostudzeniu nie stają się gumowe i niesmaczne. Można je podawać z pysznymi owocami, dzięki czemu będą naprawdę zdrową opcją. Z tego przepisu dowiesz się również jak stworzyć ciasto do gofrów, które będzie słodkie, ale nie mdlące, a przy tym niesamowicie chrupiące.

Alergeny w gofrach jaglanych

Lista alergenów dla gofrów jaglanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów jaglanych

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(131g)
Energia (kcal)
254.90
333.92
Białko (g)
6.88
9.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(131g)
Węglowodany (g)
27.16
35.59
Węglowodany przyswajalne (g)
26.16
34.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
1.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(131g)
Tłuszcz (g)
13.24
17.35
Tłuszcze nasycone (g)
2.22
2.91
Tłuszcze nienasycone (g)
11.02
14.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.34
9.62
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.68
4.82
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
79.63
104.31
Brak danych dla: mąka jaglana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(131g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.82
1.08
Brak danych dla: mąka jaglana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.75
2.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.07
30.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(131g)
Sód (mg)
45.69
59.86
Potas (mg)
226.63
296.88
Wapń (mg)
95.15
124.64
Fosfor (mg)
210.87
276.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
40.61
53.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.53
2.00
Cynk (mg)
1.17
1.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów jaglanych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów jaglanych

Koszt składników
23.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka jaglana
150 g
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
23.60