Przepis na kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Mięso na comber zmiel w maszynce lub kup już mięso mielone.

Na maśle usmaż starte na tarce pieczarki i bardzo drobno posiekaną cebulkę (100 g). Czosnek przepuść przez praskę i dodaj na patelnię. Posól odrobinę, warzywa mają być zarumienione. Ostudź lekko.

Do mięsa mielonego dodaj podsmażone warzywa. Dodaj też jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz, tymianek i oregano. Za pomocą rąk bardzo dokładnie wymieszaj masę mięsną. Zacznij formować kotlety. Do środka każdego kotleta dodaj po kawałku sera.

Na oleju rzepakowym usmaż kotleciki z każdej strony. Smaż pod przykryciem przez około 20 minut na niewielkim ogniu.

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę wymieszaj z solą.

Przygotuj surówkę. Kapustę kiszoną przepłucz lekko wodą. Odciśnij. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce, a resztę cebuli pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw olej lniany, sól, erytrytol i pieprz do smaku.

Podawaj kotleciki z kaszą gryczaną oraz z surówką.

Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane żółtym serem w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane żółtym serem w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
Koszt przygotowania dania
80.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
830 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotlecikach mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej

Smaczny przepis na przepyszne, rozpływające się w ustach mięso w formie kotlecików mielonych. Kotleciki są nadziewane serem mozzarella. Ser mozzarella pod wpływem wysokiej temperatury staje się znakomicie ciągnący.

Podawaj z kaszą gryczaną i surówką z kapusty kiszonej. Jeżeli nie przepadasz za kaszą gryczaną oczywiście możesz zamienić na każdą inną kaszę czy też makaron albo ryż. Pasować będą także ziemniaki lub pieczywo. Jest to świetna propozycja na lekki, dietetyczny obiad.

W tym daniu są ważne przyprawy. Najlepiej sprawdzi się dodatek oregano oraz tymianku co daje wspaniałe połączenie smaków.

Wartości odżywcze kotlecików mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
188.75 kcal
830.52 kcal
Białko
8.77 g
38.57 g

Węglowodany w kotlecikach mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
12.84 g
56.50 g
Węglowodany przyswajalne
10.53 g
46.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.31 g
10.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
11.88 g
52.25 g
Tłuszcze nasycone
6.27 g
27.58 g
Tłuszcze nienasycone
5.61 g
24.67 g
Tłuszcze jednonasycone
3.40 g
14.94 g
Tłuszcze wielonasycone
2.21 g
9.73 g
Cholesterol
37.37 mg
164.44 mg

Witaminy w przepisie na kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A
71.42 µg (mcg)
314.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.46 µg (mcg)
2.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.77 mg
21.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Witamina E
0.24 mg
1.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, kasza gryczana.
czytaj dalej
Retinol
23.76 µg (mcg)
104.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.33 mg
10.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.08 µg (mcg)
79.57 µg (mcg)
Brak danych dla: comber jagnięcy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
473.26 µg (mcg)
2082.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
223.66 mg
984.11 mg
Potas
223.66 mg
984.13 mg
Wapń
56.37 mg
248.04 mg
Fosfor
129.23 mg
568.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
38.14 mg
167.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.22 mg
5.36 mg
Cynk
1.23 mg
5.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotlecikach mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej

Lista alergenów dla kotlecików mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Masło klarowane

Cena przygotowania kotlecików mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Comber jagnięcy
500 g
100.00
Za 750.0 g
Liczba opakowań 1
66.67
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Pieczarki marynowane
100 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Masło klarowane
5 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 5 g
Kasza gryczana
200 g
4.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej lniany
40 ml
10.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
163.80
Jak oceniasz przepis na kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób