Przepis na kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej krok po kroku
- Comber jagnięcy 500 g
- Jajko 1 szt.
- Bułka tarta 30 g
- Pieczarki marynowane 100 g
- Cebula 200 g
- Czosnek 10 g
- Ser Mozzarella 125 g
- Olej rzepakowy 10 ml
- Masło klarowane 5 g
- Kasza gryczana 200 g
- Kapusta kiszona 400 g
- Marchewka 100 g
- Olej lniany 40 ml
Mięso na comber zmiel w maszynce lub kup już mięso mielone.
Na maśle usmaż starte na tarce pieczarki i bardzo drobno posiekaną cebulkę (100 g). Czosnek przepuść przez praskę i dodaj na patelnię. Posól odrobinę, warzywa mają być zarumienione. Ostudź lekko.
Do mięsa mielonego dodaj podsmażone warzywa. Dodaj też jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz, tymianek i oregano. Za pomocą rąk bardzo dokładnie wymieszaj masę mięsną. Zacznij formować kotlety. Do środka każdego kotleta dodaj po kawałku sera.
Na oleju rzepakowym usmaż kotleciki z każdej strony. Smaż pod przykryciem przez około 20 minut na niewielkim ogniu.
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę wymieszaj z solą.
Przygotuj surówkę. Kapustę kiszoną przepłucz lekko wodą. Odciśnij. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce, a resztę cebuli pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw olej lniany, sól, erytrytol i pieprz do smaku.
Podawaj kotleciki z kaszą gryczaną oraz z surówką.
Często zadawane pytania
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Kiszona kapusta zasmażana
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Surówka z kiszonej kapusty z majonezem
-
Surówka z kiszonej kapusty z cebulą
-
Surówka z kiszonej kapusty do ryby
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka
-
Surówka z kiszonej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty kiszonej
-
Surówki z kiszonej kapusty

(liczba kalorii)
-
Ragout z jagnięciny
-
Comber jagnięcy bez kości
-
Comber cielęcy
-
Comber jagnięcy z grilla
-
Comber jagnięcy duszony
-
Comber jagnięcy pieczony
-
Kotlety jagnięce z combra
-
Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
-
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
-
Comber jagnięcy
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej - cechy przepisu
Więcej o kotlecikach mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
Smaczny przepis na przepyszne, rozpływające się w ustach mięso w formie kotlecików mielonych. Kotleciki są nadziewane serem mozzarella. Ser mozzarella pod wpływem wysokiej temperatury staje się znakomicie ciągnący.
Podawaj z kaszą gryczaną i surówką z kapusty kiszonej. Jeżeli nie przepadasz za kaszą gryczaną oczywiście możesz zamienić na każdą inną kaszę czy też makaron albo ryż. Pasować będą także ziemniaki lub pieczywo. Jest to świetna propozycja na lekki, dietetyczny obiad.
W tym daniu są ważne przyprawy. Najlepiej sprawdzi się dodatek oregano oraz tymianku co daje wspaniałe połączenie smaków.
Wartości odżywcze kotlecików mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
Energia i białka
(440g)
Węglowodany w kotlecikach mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy w przepisie na kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
(440g)
Składniki mineralne w przepisie na kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotlecikach mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
Lista alergenów dla kotlecików mielonych z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Masło klarowane