Przepis na surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
tarka, miska

Kapustę odsącz i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do miski.

Marchewkę obierz i umyj. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty.

Jabłko umyj, usuń gniazdo nasienne i również zetrzyj na tarce. Dodaj do warzyw.

Wlej łyżkę oleju i dokładnie wszystko wymieszaj.

Surówki z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka w brązowej miseczce
Surówki z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka
Koszt przygotowania dania
1.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
95 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
50

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka to tradycyjna i pyszna surówka, która będzie świetnie pasować do dań obiadowych. Jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest w mojej rodzinie od lat. Podczas jej przygotowania nie dodaje przypraw. Cały smak otrzymujemy tylko z warzywnych i owocowych składników. Według mnie najlepsza surówka powstaje tylko z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka i łyżki oleju. Możecie użyć oleju rzepakowego lub wytłaczanego z pestek winogron. Te dwa oleje są łagodne w smaku, dzięki czemu nie przytłaczają smaku innych składników.

Kapustę kiszoną odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. Następnie zetrzyj na tarce umytą i obraną marchewkę, a także jabłko. Dodaj olej i całość wymieszaj. Tylko tyle wystarczy, by powstała smaczna słodko-kwaśna surówka.

Kapusta kiszona to produkt powstający podczas procesu zasolenia i fermentacji. Charakteryzuje się mocno kwaśnym smakiem, który wynika z obecności kwasu mlekowego. Kwas ten powstaje na skutek rozkładu cukrów obecnych w świeżej kapuście. To nadaje kapuście wielu zdrowotnych właściwości. Kiszonki to najzdrowsze probiotyki, które odpowiadają między innymi za wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu. Dlatego szczególnie polecane są do spożywania w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta liczba zachorowań na przeziębienie. Dostarczają one również wielu witamin z grupy B, które regulują metabolizm. Wiele składników przenika również do powstałego podczas fermentacji soku. Dlatego też w ostatnich latach zwraca się szczególną uwagę na spożywanie właśnie soku z kiszenia warzyw.

Dobra surówka nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka i wykorzystacie ten świetny pomysł na dodatek do obiadu.

Wartości odżywcze surówki z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
63.43 kcal
95.15 kcal
Białko
0.69 g
1.04 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.02 mg
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany w surówce z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
7.82 g
11.72 g
Węglowodany przyswajalne
5.18 g
7.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.64 g
3.96 g
Glukoza
0.63 g
0.95 g
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Fruktoza
1.85 g
2.77 g
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
3.49 g
5.23 g
Tłuszcze nasycone
0.33 g
0.49 g
Tłuszcze nienasycone
3.16 g
4.74 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
140.57 µg (mcg)
210.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.16 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.26 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
16.07 µg (mcg)
24.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1392.33 µg (mcg)
2088.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
342.60 mg
513.90 mg
Potas
168.33 mg
252.50 mg
Wapń
22.30 mg
33.45 mg
Fosfor
18.83 mg
28.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.00 mg
15.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.82 mg
1.24 mg
Cynk
0.15 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Lista alergenów dla surówki z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Cena przygotowania surówki z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
150 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Jabłko
90 g
1/2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 90 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
15.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób