Zobacz pytania podobne do co zrobić z kapusty kiszonej?
-
Ile soli do kiszenia kapusty?
-
Jak ukisić kapustę?
-
Jaki garnek wybrać do kiszenia kapusty?
-
Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty?
-
Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty?
-
Jak kisić kapustę w słoikach?
-
Ile gotować kapustę kiszoną?
-
Jak długo gotować kapustę kiszoną?
-
Jak kisić kapustę w beczce?
-
Jaka sól do kiszenia kapusty?
To może wydać Ci się interesujące
-
Kapuśniak
-
Surówki z kiszonej kapusty
-
Dania z kiszonej kapusty
-
Kapusta kiszona - wartości odżywcze
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Kapusta kiszona zasmażana
-
Łazanki z kapustą
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Paszteciki z kapustą i grzybami
-
Kiszona kapusta
-
Łazanki z kapustą i grzybami
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Uszka z kapustą i grzybami
-
Pierogi z kapustą i pieczarkami
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Kiszona kapusta zasmażana
-
Łazanki z kapusty kiszonej
-
Placki z kapusty kiszonej
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Kapusta wigilijna z grzybami
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kotlety z kapusty kiszonej
-
Paszteciki z kapustą
-
Łazanki z kapustą i kiełbasą
-
Łazanki z kapustą i mięsem
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Karkówka z kapustą kiszoną
-
Zapiekanka z kapustą kiszoną
-
Kapusta kiszona z pieczarkami
Co zrobić z kapusty kiszonej? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kapusta kiszona, czyli kapusta poddana procesowi fermentacji, to jeden z tych produktów, który ma w polskiej kuchni naprawdę szerokie zastosowanie. Jednak nie tylko ze względu na jej smak, ale również bogate właściwości zdrowotne, warto włączyć ją do menu. Kapusta dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. A więc co zrobić z kapusty kiszonej?
1. Surówkę,
2. Farsz do pierogów i krokietów,
3. Bigos,
4. Zupę,
5. Łazanki,
6. Paszteciki,
7. Placki.
Jeśli szukasz inspiracji na te dania, koniecznie zajrzyj do wyróżnionych inspiracji. Znajdziesz tam sprawdzone przepisy na najlepsze i tradycyjne potrawy na bazie kapusty kiszonej.
Kapusta kiszona to doskonały pomysł na pyszne dania kuchni polskiej. Kapusta ze względu na swój smak wspaniale komponuje się z wieloma innymi składnikami. Przygotujesz z niej zarówno potrawy na obiad, jak i kolację. Kapusta pasuje idealnie zarówno do mięs, jak i jarskich dodatków na przykład grzybów. Dlatego doskonale sprawdzi się w farszach. Można ją dodawać do pierogów, krokietów i pasztecików. Przepis na nie znajdziesz w wyróżnionych propozycjach.
Kapusta nadaje się również na smaczne placki. Choć zwykle robi się je na bazie ziemniaków, warto wypróbować wersji z kapusty. Kapusta pod wpływem smażenia staje się nieco chrupiąca, a przy tym słodka. Doskonale pasuje więc do sosu na bazie jogurtu, czy śmietany. To dobre rozwiązanie na obiad, czy kolację. Placki niekoniecznie trzeba smażyć, można też piec.
Ciężko też zapomnieć o bigosie. To pyszne i tradycyjne danie kuchni polskiej zna chyba każdy. Można je przygotowywać w wersji mięsnej, jak i jarskiej. Bigos z kiełbasą to coś dla prawdziwych fanów mięsnych dań. Natomiast kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami przypadnie do gustu fanom kuchni roślinnej.
Kapusta pasuje doskonale także do łazanek. To proste danie na bazie tego warzywa, makaronu i mięsa. Zamiast mięsa można w wersji wege użyć wędzonego tofu, które równie dobrze komponuje się z kapustą kiszoną. Łazanki można zjadać i na obiad, ale także na sycącą kolację.
Kapusta kiszona kojarzy się zwykle z surówką. To jej najczęstsze użycie. Bez obróbki termicznej nie traci swoich cennych właściwości, więc można korzystać z jej dobrodziejstwa. Surówkę można przygotować na wiele różnych sposobów, wszystko zależy od preferencji. Można do niej dodać cebulę, sól i pieprz. Niektórzy wzbogacają ją również o kminek. Jeszcze inni dodają nieco cukru, by całość nie była zbyt kwaśna.
Niezwykle popularnym daniem na bazie kapusty jest również kapuśniak, czyli zupa z jej dodatkiem. Kapusta połączona z przecierem pomidorowym i mięsem jest niezwykle sycąca i naprawdę smaczna.
Teraz gdy już wiesz, co przygotować na bazie kapusty, możesz sięgać po dania z jej dodatkiem. Kapusta kiszona jest nie tylko jednym z kluczowych produktów dla polskiej kuchni, ale także doskonale podkreśla smak wielu dań. Dodatkowo ma nieoceniony wpływ na zdrowie, zwłaszcza układu pokarmowego, dlatego warto zadbać o jej podaż w swojej diecie.