Surówka z marchewki i jabłka

Opublikowano: 30.03.2021 r., 14:22 | Autor: Viviana Stanley-Kałuża
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marchewka z jabłkiem i cytryną
Surówka z marchewki i jabłka
Surówka z marchewki i jabłka to idealny dodatek do obiadu. Dowiedz się jak zrobić surówkę z surowej marchewki i jabłka z jogurtem i przypomnij sobie czasy dzieciństwa.
Przygotowanie 10 min
96 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Marchewka - 3 średnie sztuki (150 g)
  • Jabłko - 1 średnia sztuka (180 g)
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka

Przepis na surówkę z marchewki i jabłka krok po kroku

Marchewki i jabłko umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, a następnie przełóż do miski.

Dodaj jogurt, szczyptę soli, pieprzu i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z marchewki i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat surówki z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka to typowy dodatek do obiadu w polskiej kuchni. Znasz go zapewne z dzieciństwa, możesz go spotkać na obiedzie u dziadków i w restauracjach serwujących tradycyjne dania kuchni polskiej. Surówkę tę można przyrządzić na wiele sposobów – ten przepis prezentuje jak zrobić surówkę z marchewki i jabłka z jogurtem. Warto ją przyrządzić, ponieważ przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie (nie zajmie Ci to więcej niż 10 minut!).

Pomimo, że potrawy owocowo-warzywne nie każdemu się dobrze kojarzą i nie wszyscy je lubią to jabłko z marchewką jest idealnym połączeniem smakowym, a dodatek jogurtu i przypraw tylko wzmocni ten efekt.

Co potrzebujesz do przygotowana surówki? Główną rolę gra tu tarta marchewka i tarte jabłko. Dodatek jogurtu łączy te składniki i zwiększa wchłanianie witamin w nich rozpuszczalnych. Natomiast jeśli zastanawiasz się jak doprawić surówkę to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość - wystarczy dodać sól i pieprz. To wszystko! Opcja na słodko może być przygotowana również z odrobiną cukru, natomiast pamiętaj, że jabłko i marchewka zawierają już naturalnie występujące cukry, więc są z natury słodkie, dlatego dodatek cukru jest opcjonalny i zdrowiej będzie z niego zrezygnować. Możesz więc śmiało zrezygnować z sałatki z cukrem!

Zgodnie z zaleceniami zdrowej diety, warzywa powinny znajdować się w każdym posiłku. Zastanów się jak wygląda to u Ciebie? Czy spełniasz te wymagania? Jeśli nie, to jest to kolejny argument przemawiający za tym byś przygotował/a surówkę już dziś. Jest to bardzo łatwy (i oczywiście szybki) sposób możesz na dostarczenie do organizmu wymaganej ilości warzyw, a co za tym idzie witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, którego spożycie usprawnia pracę układu pokarmowego. Warto dodać, że warzywa są produktami niskokalorycznymi, a ich jedzenie jest korzystne dla utrzymania prawidłowej masy ciała.

Jeśli smakuje Ci ta sałatka z surowej marchewki to koniecznie spróbuj przygotować inne surówki z marchewki, które znajdziesz na naszej stronie m.in. klasyczną, z chrzanem czy z porem.

Alergeny w surówce z marchewki i jabłka

Lista alergenów dla surówki z marchewki i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze surówki z marchewki i jabłka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
50.55
96.05
Białko (g)
1.25
2.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
11.23
21.34
Węglowodany przyswajalne (g)
8.99
17.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.24
4.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
0.19
0.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.10
Cholesterol (mg)
0.26
0.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
331.29
629.45
Witamina B6 (mg)
0.09
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.15
Witamina E (mg)
0.35
0.66
Retinol (µg (mcg))
0.26
0.50
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.07
0.13
Niacyna (mg)
0.45
0.85
Foliany (µg (mcg))
10.50
19.95
Beta karoten (µg (mcg))
3282.24
6236.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
38.32
72.80
Potas (mg)
207.24
393.75
Wapń (mg)
42.05
79.90
Fosfor (mg)
39.21
74.50
Magnez (mg)
9.61
18.25
Żelazo (mg)
0.19
0.36
Cynk (mg)
0.24
0.46
Miedź (mg)
0.04
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z marchewki i jabłka brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z marchewki i jabłka

Koszt składników
4.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
150 g
3 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jabłko
180 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Jogurt naturalny
50 ml
2 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Koszt składników
4.80