Surówki z kiszonej kapusty

surówki z kiszonej kapusty

Surówki z kapusty kiszonej to wspaniały pomysł na zdrowy dodatek warzywny do głównego dania obiadowego. Kapusta kiszona doskonałe pasuje jako dodatek do dań rybnych i nie tylko. Surówki z kapusty kiszonej to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Kapusta kiszona charakteryzuje się dużą różnorodnością możliwości przygotowania i zestawienia z innymi składnikami. To niskokaloryczne warzywo doskonale sprawdzi się do przygotowania surówek w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, redukcyjnej oraz bezglutenowej. Surówki z kapusty kiszonej są bardzo zdrowe.

Surówki z kiszonej kapusty - polecane przepisy

Surówki z kiszonej kapusty - pozostałe przepisy

Surówki z kiszonej kapusty - proste przepisy na smaczne surówki z kapusty kiszonej

Kapusta kiszona posiada wiele możliwości do przygotowania smacznych surówek do obiadu. Przepisy na surówki z kapusty kiszonej są bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Dobra i zdrowa surówka powinna być kolorowa i zawierać świeże, dobre jakościowo warzywa lub owoce. Surówki z kiszonej kapusty świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, np. do dania mięsnego, kotletów warzywnych czy dań rybnych. W dalszej części dowiesz się jak zrobić surówki z kapusty kiszonej oraz poznasz ich krótki opis.

Surówka – definicja

Surówka to potrawa, którą przygotowuje się z surowych warzyw lub owoców. Różnica między surówką a sałatką jest taka, że do przygotowania surówki wykorzystuje się produkty, które nie są poddane obróbce termicznej – natomiast sałatka posiada produkty spożywcze, które zostały uprzednio ugotowane, usmażone lub upieczone. Produkty spożywcze, z których zamierzamy przygotować surówkę, należy najpierw podać obróbce wstępnej, czyli myciu, obieraniu oraz krojeniu. Wykonania smacznych surówek możemy wykorzystać również warzyw i owoców blanszowanych, mrożonych oraz kiszonych.

Aby przygotować smaczną surówkę warto wykorzystać zarówno owoce jak i warzywa. Sprawi to, że będziemy mogli przygotować aromatyczne i kolorowe dania – z takiego połączenia bez wątpienia można przygotować surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem marchwi oraz jabłka.

Warzywa oraz owoce można zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych lub małych oczkach jarzynowych, można je także poszatkować na bardzo małe kawałki przy użyciu specjalnej krajalnicy lub noża. Aby surówki charakteryzowały się dobrym smakiem należy sięgać po produkty spożywcze świeże, młode, nieuszkodzone oraz o wysokiej jakości. Surówkę przygotowuje się bez parzenia lub z parzeniem produktów spożywczych. Na stronie dowiesz się jak zrobić wiele różnych surówek z wykorzystaniem kapusty kiszonej.

Surówka – dodatki, które można wykorzystać do przygotowania kolorowych potraw

Jako dodatki do surówki można dodać przyprawy oraz inne produkty spożywcze, które zostaną wymienione w dalszej części. Dodatki dodaje się, aby surówki miały lepszy smak oraz aby połączyć poszczególne składniki sałatki.

Do dodatków do surówek można zaliczyć cukier, kwasek cytrynowy, musztardę, ocet winny, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, oliwki, rodzynki, sok z cytryny lub limonki, natkę pietruszki lub świeże zioła, jogurt naturalny lub grecki a także śmietanę lub majonez.

Oliwa z oliwek jako składnik surówki

Oliwa z oliwek, którą wykorzystamy do przygotowania surówki, sprawia że składniki dobrze łączą się. Dodatkowo oliwa z oliwek sprawy, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zostaną lepiej przyswojone przez organizm. Warto jednak zwrócić uwagę na ilość dodanej oliwy, ponieważ może ona znacząco podnieść kaloryczność dania. Oliwa z oliwek to olej pochodzenia roślinnego, który posiada specyficzny smak oraz zapach. Ze względu na wrażliwość oliwy z oliwek na światło warto przechowywać ją w zaciemnionym miejscu w ciemnej, szklanej butelce. Oliwa dodawana do surówek wzbogaca je dodatkowo w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz zwiększa wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E oraz K).

Kapusta kiszona – jakie potrawy można przygotować

Do wykonania dań z kapusty kiszonej można użyć surowej kapusty ukiszonej (bez wstępnej obróbki termicznej) lub gotowanej. Surowa kapusta kiszona najlepiej nadaje się do przygotowania surówek. Gotowana natomiast świetnie sprawdzi się jako farsz do naleśników lub pierogów a także pieczonego mięsa, które nadziać można kapustą i innymi dodatkami, takimi jak suszone owoce czy grzyby. Z kapusty kiszonej możemy przygotować także kapustę zasmażaną z dodatkiem pieczarek - danie to świetnie sprawdzi się jako samodzielna potrawa na stole wigilijnym, jednak wykorzystać możemy ją również jako dodatek do dania głównego (kapusta zasmażana doskonale smakuje z dodatkiem dań mięsnych, np. żeberek).

Przepisy na dania z kapusty kiszonej są proste i szybkie do zrobienia. Wykorzystując kapustę kiszoną można przygotować wiele potraw. Kapustę można spożywać jako samodzielne danie (bez żadnych dodatków) lub przygotowywać surówki z jej dodatkiem. Świetnie nadaje się także do wykonywania wigilijnego farszu do pierogów czy naleśników, z których możemy przygotować smaczne krokiety.

Popularna zupa góralska (zwana kwaśnicą) jest przygotowana właśnie na bazie kapusty kiszonej, gotowanej z mięsem wieprzowym. Potrawy wigilijne najczęściej zawierają w sobie kapustę kiszoną. Tradycyjny dodatek do schabowego, to właśnie zasmażana kapusta z boczkiem. Kapusta kiszona świetnie sprawdzi się również jako dodatek do smacznego kapuśniaka czy zupy jarzynowej. Dodatkowo wykorzystać możemy ją do przygotowania bigosu z dodatkiem mięsa, suszonych owoców czy grzybów.

Jak widać popularność dań z kapusty jest bardzo duża. Wiąże się to z łatwą dostępnością składnika oraz jego niską ceną. Wiele dań teraźniejszej kuchni wywodzi się od jadła spożywanego przez pasterzy lub rolników. Byli oni bardzo ubogimi ludźmi, którzy spożywali głównie warzywa i rośliny strączkowe. Dzięki temu mamy tak wiele dostępnych pomysłów na przygotowywanie tego typu dań.

Kapusta kiszona – jak powstaje oraz jakie właściwości zdrowotne posiada

Powstawanie kapusty kiszonej - proces fermentacji

Kiszenie warzyw pozwala na przedłużenie ich trwałości. Kiszenie hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za gnicie warzyw dzięki zmianie pH produktów, które następuje podczas procesu fermentacji. Kiszone warzywa są zdrowe, gdyż są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Kiszona kapusta to nic innego jak poddana procesowi fermentacji mlekowej biała kapusta, często z dodatkiem marchwi. Kapustę kiszoną możesz przygotować z różnymi dodatkami takimi jak kminek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie. Każdy z nich wzbogaca smak kapusty.

Pewnie zastanawiasz się jak w domowych warunkach ukisić kapustę - już spieszę z odpowiedzią. Na sam początek kapustę należy drobno poszatkować na specjalnej tarce (jeśli jej nie posiadasz kapustę można poszatkować nożem, jednak jest to bardziej czasochłonne - jako alternatywę można wybrać zakup już poszatkowanej kapusty). Poszatkowaną kapustę należy wymieszać z solą i umieścić bardzo ciasno w glinianym garnku lub słoiku wraz z sokiem, który powstał. Kapustę najlepiej ubić, aby proces miał możliwość przebiegać w środowisku beztlenowym. Dodatkowo można na jej wierzchu położyć duży talerz, który przyciśnięty zostanie przez ciężki przedmiot (np. wyparzony kamień lub duży słoik z wodą). Po kilku dniach w temperaturze pokojowej kapusta zaczyna fermentować - po procesie fermentacji kapustę należy trzymać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu w temperaturze nieprzekraczającej 15 stopni.

Kiszoną kapustę możemy przygotowywać własnoręcznie w domu, kupić gotową w sklepie lub na lokalnym ryneczku. Pamiętaj, aby sprawdzić czy kapusta jest kiszona czy kwaszona. Kwaszona kapusta to nic innego jak kapusta z dodatkiem octu spirytusowego, nie ma ona nic wspólnego z kiszoną kapusta i może podrażniać układ pokarmowy. Producenci często wykorzystują ocet do kwaszenia kapusty, gdyż proces fermentacji trwa znacznie dłużej, a co za tym idzie - generuje także większy koszt produkcji.

Właściwości kapusty kiszonej

Kapusta biała, z której produkowana jest kapusta kiszona, jest bardzo popularnym warzywem kapustnym. Kapusta, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo witamina C zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników w organizmie i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy straszenia się skóry.

Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas procesu fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm oraz wzmacniają naszą odporność.

Kapusta kiszona ma także silne właściwości antybakteryjne, dlatego powinniśmy ją spożywać w dużych ilościach - szczególnie jesienią i zimą, kiedy nasza odporność jest stale testowana przez pogodę. Wykorzystywać możemy także sok pozostały po kapuście. Od bardzo dawna docenia się jego prozdrowotne właściwości.

Przykładowe przepisy na surówki z kapusty białej i ich opis

Kapusta czerwona kiszona

Prosty przepis na kapustę czerwoną kiszoną to doskonała propozycja na smaczną surówkę podaną z dodatkiem dań mięsnych, rybnych czy grillowych. Kapustę możemy wzbogacić o marchew czy jabłko starte na grubych oczkach taki jarzynowej, jednak kapusta doskonale smakuje samodzielnie po ukiszeniu. Do jej wykonania potrzebujesz kapusty czerwonej, soli, pieprzu, ziela angielskiego oraz liści laurowych. Szybka w przygotowaniu i pyszna surówka będzie stanowiła doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz witamin, których odpowiednia podaż pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Surówkę z czerwonej kapusty kiszonej można przygotować również z cebulą.

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką

Tradycyjna surówka z kapusty kiszonej świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu dla całej rodziny. Do przygotowania surówki potrzebne są tylko kapusta kiszona, marchew, oliwa z oliwek oraz przyprawy - produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Surówka z kapusty kiszonej z marchewką doskonale smakuje z dodatkiem kotletów mielonych, kotletów schabowych, mięs pieczonych czy klusek śląskich. Aby uzyskać smaczną surówkę należy zwrócić uwagę na bardzo drobne poszatkowanie kapusty oraz starcie marchewki na tarce jarzynowej. Do surówki możemy dodać posiekaną natkę pietruszki, która wzbogaci surówkę w witaminę C. Dobrym pomysłem jest odstawienie gotowej potrawy na kilka godzin do lodówki, aby składniki zdążyły się przegryźć. Przepis na surówkę z kapusty kiszonej i marchewki jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty jest bardzo prosta do przygotowania.  Dobra surówka dobrze sprawdzi się jako dodatek to obiadu dla całej rodziny - będzie doskonałym dopełnieniem dań rybnych. Do jej przygotowania potrzebna będzie kiszona kapusta, marchew, jabłko, cebula, olej rzepakowy oraz przyprawy. Surówka z kiszonej kapusty jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin (np. witaminy C), których podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Surówkę można przygotować również z cebulą, posiekaną w drobne piórka.

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem

Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem to prosta i pyszna surówka obiadowa, składająca się w głównej mierze z poszatkowanej świeżej kapusty kiszonej. Do jej przygotowania potrzebna będzie wspomniana już kapusta kiszona, marchew, jabłko oraz olej rzepakowy. Surówkę można przyprawić dowolnymi przyprawami i ziołami - w przepisie wykorzystano tylko sól i pieprz. Surówkę można wzbogacić dodatkowo o świeżą natkę pietruszki, która będzie doskonałym źródłem witaminy C. Surówka z kiszonej kapusty z dodatkami jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, których podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto