Jak kisić kapustę w słoikach?

Jak kisić kapustę w słoikach
Jak kisić kapustę w słoikach
ikona podziel się
Opublikowano: 13.02.2023 r., 23:42 | Autor: Patrycja Czerwiak

Wiadomo, że najlepsza kiszona kapusta to zrobiona samodzielnie. Poniżej znajdziesz domowy przepis, który idealnie sprawdza się na zimę:

  1. Kapustę oczyści i bardzo drobno poszatkuj.
  2. Kapustę podziel na warstwy i układaj ją ciasno w pojemniku lub słoju.
  3. Każdą warstwę posypuj solą (Pamiętaj o zasadzie 1 łyżka soli na 1 kg).
  4. Warstwy dociśnij dobrze tłuczkiem, by kapusta puściła soki.
  5. Kapustę przechowuj w temperaturze pokojowej przez 10 dni, tyle trwa fermentacja.

Kapustę możesz później przełożyć do słoików.

Jak kisić kapustę w słoikach? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kiszona kapusta jest nie tylko bardzo smaczna, ale również niezwykle zdrowa. Można dostać ją w większości sklepów w Polsce, jednak najsmaczniejsza, a przy tym najzdrowsza jest ta przygotowana samodzielnie w domu. Może się wydawać, ze to jak ukisić kapustę, jest wiedzą tajemną i bardzo skomplikowaną. Tak jednak nie jest. Cały proces jest prosty, wystarczy tylko odrobina cierpliwości i wolnego czasu. Kapusta kiszona to poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji, zachodzącemu po zasypaniu jej solą. W wyniku fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie powstaje kwas mlekowy nadający kapuście charakterystyczny kwaśny smak. W Europie stanowi jeden z głównych składników diety i jest spożywana przez cały rok. Badania przeprowadzone w Polsce, pokazują, że rocznie spożywa się około 11 kg świeżej kapusty oraz 5 kg kapusty kiszonej w naszym kraju.

Wiadomo, że najlepsza kiszona kapusta to zrobiona samodzielnie. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis, który idealnie sprawdza się na zimę:

  1. Kapustę oczyści i bardzo drobno poszatkuj.
  2. Kapustę podziel na warstwy i układaj ją ciasno w pojemniku lub słoju.
  3. Każdą warstwę posypuj solą (Pamiętaj o zasadzie 1 łyżka soli na 1 kg).
  4. Warstwy dociśnij dobrze tłuczkiem, by kapusta puściła soki.
  5. Kapustę przechowuj w temperaturze pokojowej przez 10 dni, tyle trwa fermentacja.

Kapustę możesz później przełożyć do słoików lub pojemników. Pamiętaj, że ten przepis na kiszoną kapustę w słoikach sprawdzi się nie tylko na zimę. To również dobra opcja na jesień, czy lato. Gdy wiesz już jak zrobić domową kapustę, nie potrzebujesz tej sklepowej.

Do czego używać kapusty kiszonej? To dodatek, który ze względu na swój pyszny, choć nieco kwaśny smak, może z łatwością zdominować danie. Dlatego warto używać jej, gdy chcesz nieco odwrócić uwagę od innego, dominującego składnika. Kapusta kiszona najczęściej ląduje w przeróżnych farszach. Od pierogów po krokiety. Zwykle łączy się ją z grzybami lub mięsem. Kapusta świetnie sprawdza się w zupie, czy bigosie. Na surowo można użyć do surówki, dodając cebulę, czy oliwę.

Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kiszona kapusta zawiera witaminy i minerały, dzięki którym wspomaga naturalną odporność organizmu. Znajdują się w niej bakterie kwasu mlekowego, przez co korzystnie działa na pracę jelit i wspiera mikroflorę jelitową.

Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji, czy informacji o tym, jak kisić kapustę w słoikach, koniecznie sprawdź inspiracje w tym wpisie. Dzięki temu z łatwością przygotujesz pyszną i w pełni domową kapustę kiszoną. By ją przygotować, wcale nie potrzebujesz wiele czasu, czy skomplikowanego sprzętu, a smak jest zachwycający. To również niezwykle zdrowy dodatek do diety, dlatego dobrze jest sięgać po nią jak najczęściej. Gdy jest już w domu, w pełni gotowa, nie ma co się martwić. Wystarczy otworzyć słoik i po nią sięgnąć.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto