Surówka z marchewki z majonezem

Opublikowano: 27.03.2021 r., 13:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z marchewki z majonezem znajduje się w drewnianym naczyniu kształtem przypominającym połówkę jabłka. W oddali widzimy różowy obrus, kolorową serwetkę, widelec oraz kawałki pieczywa.
Surówka z marchewki z majonezem
Wypróbuj tego przepisu na przepyszną sałatkę z marchewki. Zachwycie Ciebie swoim słodkim smakiem a dodatkowo dostarczy do organizmu wielu składników odżywczych.
Przygotowanie 15 min
92 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka 3 średnie sztuki (450 g)
  • Majonez (25 g)
  • Jogurt naturalny 2% (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier
Sprzęt kuchenny
tarka, salaterka

Przepis na surówkę z marchewki z majonezem krok po kroku

Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Majonez, jogurt, cukier oraz przyprawy wymieszaj.

Sos połącz ma marchewką i dokładnie wymieszaj.

Odstaw na pół godziny do lodówki lub podawaj od razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na surówkę z marchewki z majonezem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat surówki z marchewki z majonezem

Surówka z marchewki z majonezem to idealna propozycja jako dodatek do obiadu. Do jej przygotowania potrzebujesz dosłownie 3 składników: marchewki, majonezu, jogurtu oraz ulubionych przypraw. Przepis na tą sałatkę jest bardzo prosty, nie potrzebujesz żadnego doświadczenia w kuchni, aby móc ją przygotować.

Sałatka na marchewki to dobry wybór, aby dostarczyć do organizmu sporo składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Marchew jest warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Jest doskonałym źródłem karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy, które odpowiadają za kolor marchwi. Warzywo to jest świetnym źródłem witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych, np. magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu i cynku. Obecność luteiny i witaminy A pozytywnie wpływa na kondycję naszego wzroku, to połączenie składników odżywczych pomaga w profilaktyce zaćmy, jaskry oraz problemów z ostrością widzenia. Beta-karoten, czyli prowitamina A, zapobiega bladości który nadając jej naturalny koloryt oraz wspiera naturalną odporność organizmu. Spożywanie tej prowitaminy jest szczególnie ważne w okresach wzmożonej zachorowalności. Beta-karoten wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, może okazać się skuteczny w prewencji raka krtani, jamy ustnej, przełyku, pęcherza moczowego oraz raka prostaty u mężczyzn. Marchew jest również dobrym źródłem pektyn, które stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego. Zmniejszają one poziom cholesterolu LDL we krwi i wykazują działanie przeciwmiażdżycowe.

Podsumowując tarta marchewka z majonezem i śmietaną jest idealna do dań obiadowych. Dodatkowo dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Jest daniem bezglutenowym oraz laktoowowegetariańskim, dlatego sałatka jest przeznaczona dla szerszego grona odbiorców. Osoby na diecie redukcyjnej powinny zastąpić majonez jogurtem naturalnym, wtedy surówka będzie mniej kaloryczna i zachowa walory zdrowotne.

Alergeny w surówce z marchewki z majonezem

Lista alergenów dla surówki z marchewki z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze surówki z marchewki z majonezem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
74.20
92.75
Białko (g)
1.13
1.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
8.98
11.23
Węglowodany przyswajalne (g)
6.46
8.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.52
3.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
4.07
5.09
Tłuszcze nasycone (g)
0.89
1.12
Tłuszcze nienasycone (g)
3.18
3.97
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Cholesterol (mg)
2.65
3.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina C (mg)
5.31
6.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
100.25
125.31
Wapń (mg)
38.90
48.62
Żelazo (mg)
0.28
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z marchewki z majonezem 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z marchewki z majonezem

Koszt składników
7.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
450 g
3 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 450 g
Majonez
25 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Jogurt naturalny 2%
25 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 25 g
Koszt składników
7.80