Surówka z młodej kapusty z majonezem

Opublikowano: 25.02.2022 r., 12:42 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z młodej kapusty z majonezem w białej misce
Surówka z młodej kapusty z majonezem
Surówka z młodej kapusty z majonezem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Równie smaczna będzie z majonezem tradycyjnym, jak i z takim w wersji light lub w wersji wegetariańskiej.
Przygotowanie 20 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 0 porcji
  • Młoda kapusta (500 g)
  • Marchewka (130 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Majonez (80 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Miód (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
tarka, miska, miseczka, szatkownica

Przepis na surówkę z młodej kapusty z majonezem krok po kroku

Z kapusty oberwij zwiędnięte liście. Usuń z niej głąba. Pozostałe liście poszatkuj nożem lub szatkownicą.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

W misce wymieszaj kapustę, marchewkę i cebulę.

W małej miseczce wymieszaj miód, majonez i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Sos wlej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z młodej kapusty z majonezem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z młodej kapusty z majonezem

Ta pyszna surówka z młodej kapusty z majonezem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z młodej kapusty z majonezem potrzebujesz połowę małej główki kapusty, 3-4 marchewki, cebulę dymkę. Sos do sałatki powstanie z majonezu, miodu i soku z cytryny.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić surówkę z młodej kapusty z majonezem to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka. Będzie to idealny pomysł na nie tylko dodatek do obiadu, ale również szybką przekąskę.

Na początku przygotuj sobie wszystkie składniki. Z kapusty oberwij zwiędnięte liście i wytnij głąb. Marchewki i cebulę obierz. Z pomocą szatkownicy lub zwykłego noża poszatkuj kapustę na cienkie paseczki. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewki, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Warzywa wymieszaj w jednej misce. W małej miseczce zaś połącz majonez, sok z cytryny i miód. Gotowy sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj. Ta smaczna surówka smakuje najlepiej, gdy postoi około 20 minut, by smaki dobrze się przegryzły.

Dobra surówka nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.

Jeśli chcecie zmniejszyć wartość energetyczną całej surówki, możecie wymienić majonez na taki w wersji light. Majonez w 100 g zawiera około 600 kcal, a ten w wersji odtłuszczonej około 200-300 kcal. Dla osób dbających o swoją masę ciała taka różnica może być bardzo znacząca. Warto szukać zdrowszych zamienników tradycyjnych produktów. Tym bardziej że w ciągu ostatnich lat rynek spożywczy istotnie się rozrósł i można znaleźć produkty spełniający prawie wszystkie wymogi. Warto jednak pamiętać, że np. w przypadku majonezu light, może on mieć dodane więcej dodatków do żywności, by pomimo mniejszej ilości tłuszczu był to nadal satysfakcjonujący produkt.

Alergeny w surówce z młodej kapusty z majonezem

Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty z majonezem

na 100g gotowej potrawy

Majonez w 100 g zawiera około 600 kcal, a ten w wersji odtłuszczonej około 200-300 kcal. Dla osób dbających o swoją masę ciała taka różnica może być bardzo znacząca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
98.71
0.00
Białko (g)
1.18
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
6.98
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
4.77
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.21
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
7.80
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.44
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
6.36
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.74
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.62
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.00
Brak danych dla: cebula dymka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
146.58
0.00
Witamina B6 (mg)
0.11
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.00
Witamina C (mg)
26.41
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.00
Witamina E (mg)
0.57
0.00
Retinol (µg (mcg))
1.54
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.00
Ryboflawina (mg)
0.04
0.00
Niacyna (mg)
0.34
0.00
Foliany (µg (mcg))
35.06
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
1439.06
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
89.06
0.00
Potas (mg)
181.82
0.00
Wapń (mg)
35.88
0.00
Fosfor (mg)
26.81
0.00
Magnez (mg)
11.00
0.00
Żelazo (mg)
0.46
0.00
Cynk (mg)
0.19
0.00
Miedź (mg)
0.03
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z młodej kapusty z majonezem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z młodej kapusty z majonezem

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
500 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Marchewka
130 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Cebula dymka
40 g
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Majonez
80 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 80 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Koszt składników
38.00