Surówka z selera i marchewki

Opublikowano: 27.03.2021 r., 12:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z selera i marchewki ułożona jest na zielonym talerzu. Przyozdobiona jest natką pietruszki. Talerz leży na drewnianym blacie, obok talerza leży widelec oraz materiałowa ścierka.
Surówka z selera i marchewki
Wypróbuj przepisu na tą przepyszną surówkę pełną witamin i składników mineralnych. Sprawdzi się jako smaczny dodatek do obiadu oraz jako szybka i zdrowa przekąska.
Przygotowanie 10 min
154 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka 4 małe sztuki (400 g)
  • Seler korzeniowy 1 mała sztuka (250 g)
  • Jabłko 2 średnie sztuki (300 g)
  • Majonez (20 g)
  • Śmietana 12% (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska

Przepis na surówkę z selera i marchewki krok po kroku

Marchew, seler i jabłko dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki. Z jabłka usuń gniazda nasienne.

Warzywa i owoce zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Do startych produktów dodaj sok z cytryny, majonez, śmietanę oraz przyprawy.

Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z selera i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat surówki z selera i marchewki

Surówka z selera i marchewki to idealna propozycja na dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga żadnego doświadczenia kulinarnego. O tym jak zrobić surówkę z selera i marchewki dowiesz się w dalszej części artykułu. Surówkę przygotujesz z selera korzeniowego, jabłka, marchewki z majonezem oraz ze śmietaną.

Seler korzeniowy użyty do przygotowania surówki dostarczy nam sporych ilości witaminy K, która jest niezbędna w procesie tworzenia czynników krzepnięcia krwi oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej. Dodatkowo witamina ta wpływa na prawidłową mineralizację kości oraz zmniejsza ubytek masy tkanki kostnej poprzez zahamowanie aktywności komórek kościogubnych. Seler zawiera również spore ilości fosforu (w porównaniu do innych warzyw korzeniowych), który niezbędny jest w procesie budowy tkanek miękkich oraz błon komórkowych. Jest także składnikiem DNA i RNA oraz pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Seler zawiera też flawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego lub nowotworów. Znajdziemy w nim witaminę C w umiarkowanych ilościach, witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń i miedź. Seler korzeniowy jest warzywem niskokalorycznym, dlatego warto włączyć go do diety osób odchudzających się. Ma ona także niski indeks glikemiczny, wynoszący 35, dlatego osoby na diecie cukrzycowej mogą bez obaw spożywać to warzywo, należy jednak uważać na jego obróbkę termiczną, ponieważ gotowany seler posiada wysoki indeks glikemiczny wynoszący 85.

Podsumowując surówka z surowego selera i marchewki będzie idealnym pomysłem na dodatek do drugiego dania obiadowego. Produkty potrzebne do jej przygotowania są tanie, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Osoby chcące zredukować masę ciała powinny uważać na kaloryczność tego przepisu i przygotować sałatkę bez majonezu lub zastąpić go jogurtem naturalnym. Warto sięgać po ten przepis, ponieważ jego składniki dostarczą do naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych i zdrowotnych.

Alergeny w surówce z selera i marchewki

Lista alergenów dla surówki z selera i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze surówki z selera i marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
61.68
154.20
Białko (g)
0.96
2.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
10.44
26.09
Węglowodany przyswajalne (g)
8.15
20.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.29
5.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.03
5.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.60
1.50
Tłuszcze nienasycone (g)
1.43
3.58
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.89
4.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
337.92
844.80
Witamina B6 (mg)
0.11
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.04
Witamina E (mg)
0.39
0.98
Retinol (µg (mcg))
2.94
7.35
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.05
0.13
Niacyna (mg)
0.60
1.49
Foliany (µg (mcg))
10.93
27.33
Beta karoten (µg (mcg))
3322.25
8305.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
68.39
170.97
Potas (mg)
239.76
599.40
Wapń (mg)
30.14
75.35
Fosfor (mg)
48.30
120.75
Magnez (mg)
11.89
29.73
Żelazo (mg)
0.34
0.85
Cynk (mg)
0.21
0.52
Miedź (mg)
0.05
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z selera i marchewki 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z selera i marchewki

Koszt składników
17.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
400 g
4 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Seler korzeniowy
250 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Jabłko
300 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Majonez
20 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Śmietana 12%
30 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Koszt składników
17.70