Przepis na surówkę do kebaba krok po kroku
- Kapusta pekińska 350 g 1/2 sztuki
- Ogórek 60 g 1 mała sztuka
- Marchewka 45 g 1 sztuka
- Papryka czerwona 240 g 1 sztuka
- Majonez 40 g 2 łyżki
- Jogurt naturalny 60 ml 3 łyżki
- Czosnek 10 g 2 ząbki
Kapustę poszatkuj, marchew i ogórka obierz i zetrzyj na tarce, paprykę pokrój w cienkie słupki.
Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem i majonezem.
Warzywa wymieszaj z sosem.
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka z pekinki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
-
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Zupa z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
-
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
-
Kapusta pekińska na ciepło
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
-
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
-
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
-
Surówki z kapusty pekińskiej

(liczba kalorii)
Surówka do kebaba - cechy przepisu
Więcej o surówce do kebaba
Domowa surówka do kebaba z kapusty pekińskiej to pomysł na to, jak uczynić to popularne danie zaliczane do fast-foodów, nieco zdrowszym. Mimo to wciąż będzie pyszna, jednak zdecydowanie mniej kaloryczna, a cały posiłek będzie bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Jej kolejną zaletą jest to, że jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, a dodatkowo nie musisz ograniczać jej wykorzystania wyłącznie do kebaba – będzie również dobra do innego obiadu, kolacji, czy jako samodzielna przekąska. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić surówkę do kebaba w wersji fit koniecznie czytaj dalej, aby poznać naszą propozycję jej przygotowania – będzie to dla Ciebie świetna inspiracja i wskazówka. Składniki, które będą Ci potrzebne to kapusta pekińska, marchew, świeży ogórek, czerwona papryka, jogurt naturalny, majonez oraz czosnek. Możesz też wprowadzić własną modyfikację, na przykład zamieniając kapustę pekińską na białą, zamiast ogórka świeżego wykorzystując ogórki kiszone lub dodatkowo dodając jabłko. Jeśli zależy Ci w szczególności na niższej kaloryczności, śmiało zamień majonez na jogurt – przepis na surówkę do kebaba wcale na tym nie ucierpi, wciąż będzie ona bardzo smaczna, a jednocześnie mniej kaloryczna. Przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy, że wymieszasz poszatkowaną kapustę z tartymi na tarce marchewką i ogórkiem oraz pokrojoną w drobne słupki papryką i sosem czosnkowym powstałym przez wymieszanie przeciśniętego przez praskę czosnku z jogurtem i majonezem. To wszystko, co musisz zrobić, aby cieszyć się jej smakiem. Koniecznie czytaj dalej aby poznać szczegółowy przepis na surówkę do kebaba, który na pewno przypadnie Ci do gustu.
Wartości odżywcze surówki do kebaba
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w surówce do kebaba
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na surówkę do kebaba
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na surówkę do kebaba
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce do kebaba
Lista alergenów dla surówki do kebaba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny