Surówka z kalarepy

Opublikowano: 22.12.2021 r., 2:43 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z kalarepy z marchewką na białym talerzu
Surówka z kalarepy
Ta szybka surówka z kalarepy świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Jest tak pyszna, że zechcesz zjeść ją również jako szybką przekąske.
Przygotowanie 10 min
86 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Kalarepa 1 sztuka (165 g)
  • Marchewka 2 sztuki (90 g)
  • Jabłko 1 sztuka (180 g)
  • Majonez 1 łyżka (10 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty 1 łyżka (10 g)
  • Koperek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, koper
Sprzęt kuchenny
tarka

Przepis na surówkę z kalarepy krok po kroku

Kalarepę, marchewki i jabłko umyj i obierz.

Na tarce o dużych oczkach zetrzyj kalarepę do miski.

Do tej samej miski zetrzyj marchewkę i jabłko na tarce o mniejszych oczkach.

Dodaj majonez, jogurt, sok z cytryny i posiekany koperek.

Wszystko dokładnie wymieszaj i na koniec dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kalarepy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat surówki z kalarepy

Surówka z kalarepy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z kalarepy potrzebujesz dodatkowo jabłka, marchewki. Dopełnienia smaku nadaje majonez, jogurt grecki, sok z cytryny, koperek, pieprz i sól.

Kalarepa to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Ma chrupiący, delikatny miąższ o lekko słodkawym smaku, który przypomina smak surowej kapusty. Cała główka kalarepy dostarczy nie więcej niż 40 kcal. Jest świetnym źródłem witaminy C, wapnia i potasu. Ma w swoim składzie duże ilości błonnika, które odpowiadają za odpowiednią pracę układu pokarmowego. Jest rośliną dwuletnią, a sezon na jej zbiory przypada na wiosnę. Na polskich stołach można spotkać odmianę zieloną i fioletową. Najlepiej spożywać ją w wersji surowej, ponieważ ma wtedy najwięcej wartości odżywczych, ale można przyrządzić ją na różne sposoby. Mimo to najlepszym wyborem będzie zjedzenie jej w formie surówki z kalarepy z marchewką.

Marchewka to warzywo, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. To pomarańczowe warzywo korzeniowe bogate w karotenoidy, które mają wpływ na wzrok.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z kalarepy, to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka. Jeśli chcesz, możesz podać ją z majonezem light, co zmniejszy jej kaloryczność.

W kilku krokach pokazujemy jak zrobić, by ta surówka była naprawdę pyszna. Na początku umyj, obierz i zetrzyj na tarce warzywa i jabłko. Dodaj majonez, jogurt grecki, sok z cytryny, koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta smaczna surówka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około godzinę, wtedy smaki odpowiednio się przegryzą.

Ta szybka surówka z kalarepy świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Spokojnie można ją zjeść również jako szybką przekąskę. Przygotowanie całej sałatki nie powinno być droższe niż 15 złotych, więc tym bardziej polecam jej wykonanie.

Alergeny w surówce z kalarepy

Lista alergenów dla surówki z kalarepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze surówki z kalarepy

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
57.57
86.35
Białko (g)
1.12
1.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
9.78
14.66
Węglowodany przyswajalne (g)
6.97
10.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.80
4.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
1.85
2.77
Tłuszcze nasycone (g)
0.42
0.64
Tłuszcze nienasycone (g)
1.42
2.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: jogurt grecki pełnotłusty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.91
1.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
170.80
256.21
Witamina B6 (mg)
0.10
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.46
0.69
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.30
1.96
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Niacyna (mg)
0.39
0.59
Foliany (µg (mcg))
12.48
18.72
Beta karoten (µg (mcg))
1638.93
2458.40
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
36.73
55.09
Potas (mg)
238.20
357.29
Wapń (mg)
22.02
33.03
Fosfor (mg)
30.80
46.21
Magnez (mg)
11.96
17.93
Żelazo (mg)
0.33
0.49
Cynk (mg)
0.10
0.14
Miedź (mg)
0.07
0.11
Mangan (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kalarepy 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kalarepy

Koszt składników
15.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
165 g
1 sztuka
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 165 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Jabłko
180 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Majonez
10 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Jogurt grecki pełnotłusty
10 g
1 łyżka
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koperek
5 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 5 g
Koszt składników
15.10