Surówka z młodej kapusty

Opublikowano: 30.04.2021 r., 9:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty to idealny dodatek warzywny do dań obiadowych. Przepis jest naprawdę bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego koniecznie wypróbuj go w swojej kuchni.
Przygotowanie 15 min
167 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta biała - pół małej główki (500 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, koper
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z młodej kapusty krok po kroku

Kapustę umyj, osusz, drobno posiekaj i włóż do miski.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty.

Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do warzyw.

Koper posiekaj i dodaj do miski.

Do warzyw dodaj oliwę sok z cytryny, całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na surówkę z młodej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat surówki z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Jest to surówka uniwersalna i pasuje do większości dań obiadowych. Doskonale komponuje się z różnymi mięsami, rybami czy warzywnymi kotletami. Świetnie sprawdzi się w diecie wegańskiej, ponieważ do jej przygotowania nie potrzebujesz żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do grilla - mięso z rusztu doskonale dopełni smakiem tą pyszną surówkę z młodej białej kapusty. Przepis na surówkę z młodej kapusty jest bardzo prosty, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, kto nie posiada dużego doświadczenia kulinarnego. Ta pyszna surówka z koperkiem jest szybka w przygotowaniu i produkty potrzebne do jej przygotowania są przystępne cenowo, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. A więc jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Przygotuj kapustę białą, cebulę, marchew, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz koperek. Kapustę drobno początku, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na grubych oczkach taki. Wszystkie produkty włóż do jednej miseczki i wymieszaj z poszatkowanym koperkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, dlatego powinniśmy włączyć tą surówkę do diety szczególnie w okresach wzmożonej zachorowalności. Kapusta jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E, K, kwasu foliowego, magnezu, potasu, wapnia oraz żelaza. Dodatkowo spożywanie kapusty pozytywnie wpływa na stan naszych włosów.

Podsumowując surówka z młodej białej kapusty to idealny dodatek do dań obiadowych oraz dań z grilla. Świetnie sprawdzi się na diecie wegańskiej. Będzie dobrym rozwiązaniem rownież na diecie bezglutenowej, ponieważ żaden z produktów nie posiada w swoim składzie glutenu. Osoby na diecie redukcyjnej również powinny wypróbować naszego przepisu, ponieważ jest to potrawa niskokaloryczna oraz dostarczy nam wielu cennych składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu.

Alergeny w surówce z młodej kapusty

Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z młodej kapusty

Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
83.62
167.25
Białko (g)
1.10
2.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.60
13.21
Węglowodany przyswajalne (g)
4.24
8.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.37
4.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.38
12.76
Tłuszcze nasycone (g)
1.11
2.21
Tłuszcze nienasycone (g)
5.27
10.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.58
9.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
1.39
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
211.88
423.75
Witamina B6 (mg)
0.12
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
24.81
49.62
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.16
2.32
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.04
0.08
Niacyna (mg)
0.40
0.79
Foliany (µg (mcg))
32.81
65.62
Beta karoten (µg (mcg))
2097.56
4195.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
28.88
57.75
Potas (mg)
195.44
390.88
Wapń (mg)
34.75
69.50
Fosfor (mg)
26.81
53.62
Magnez (mg)
11.12
22.25
Żelazo (mg)
0.42
0.83
Cynk (mg)
0.18
0.37
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z młodej kapusty 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z młodej kapusty

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
30.50