Przepis na surówkę z młodej kapusty krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, koper
To będzie niezbędne
tarka, miska

Kapustę umyj, osusz, drobno posiekaj i włóż do miski.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty.

Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do warzyw.

Koper posiekaj i dodaj do miski.

Do warzyw dodaj oliwę sok z cytryny, całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Surówka z młodej kapusty znajduje się w wysokiej miseczce. Miseczka stoi na drewnianym blacie.
Surówka z młodej kapusty
Koszt przygotowania dania
3.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
167 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
28

Surówka z młodej kapusty - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Jest to surówka uniwersalna i pasuje do większości dań obiadowych. Doskonale komponuje się z różnymi mięsami, rybami czy warzywnymi kotletami. Świetnie sprawdzi się w diecie wegańskiej, ponieważ do jej przygotowania nie potrzebujesz żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do grilla - mięso z rusztu doskonale dopełni smakiem tą pyszną surówkę z młodej białej kapusty. Przepis na surówkę z młodej kapusty jest bardzo prosty, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, kto nie posiada dużego doświadczenia kulinarnego. Ta pyszna surówka z koperkiem jest szybka w przygotowaniu i produkty potrzebne do jej przygotowania są przystępne cenowo, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. A więc jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Przygotuj kapustę białą, cebulę, marchew, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz koperek. Kapustę drobno początku, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na grubych oczkach taki. Wszystkie produkty włóż do jednej miseczki i wymieszaj z poszatkowanym koperkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, dlatego powinniśmy włączyć tą surówkę do diety szczególnie w okresach wzmożonej zachorowalności. Kapusta jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E, K, kwasu foliowego, magnezu, potasu, wapnia oraz żelaza. Dodatkowo spożywanie kapusty pozytywnie wpływa na stan naszych włosów.

Podsumowując surówka z młodej białej kapusty to idealny dodatek do dań obiadowych oraz dań z grilla. Świetnie sprawdzi się na diecie wegańskiej. Będzie dobrym rozwiązaniem rownież na diecie bezglutenowej, ponieważ żaden z produktów nie posiada w swoim składzie glutenu. Osoby na diecie redukcyjnej również powinny wypróbować naszego przepisu, ponieważ jest to potrawa niskokaloryczna oraz dostarczy nam wielu cennych składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu.

Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
83.62 kcal
167.25 kcal
Białko
1.10 g
2.20 g

Węglowodany w surówce z młodej kapusty

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
6.60 g
13.21 g
Węglowodany przyswajalne
4.24 g
8.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.37 g
4.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
6.38 g
12.76 g
Tłuszcze nasycone
1.11 g
2.21 g
Tłuszcze nienasycone
5.27 g
10.55 g
Tłuszcze jednonasycone
4.58 g
9.16 g
Tłuszcze wielonasycone
0.69 g
1.39 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z młodej kapusty

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
211.88 µg (mcg)
423.75 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.23 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
24.81 mg
49.62 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.16 mg
2.32 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.08 mg
Niacyna
0.40 mg
0.79 mg
Foliany
32.81 µg (mcg)
65.62 µg (mcg)
Beta karoten
2097.56 µg (mcg)
4195.12 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z młodej kapusty

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
28.88 mg
57.75 mg
Potas
195.44 mg
390.88 mg
Wapń
34.75 mg
69.50 mg
Fosfor
26.81 mg
53.62 mg
Magnez
11.12 mg
22.25 mg
Żelazo
0.42 mg
0.83 mg
Cynk
0.18 mg
0.37 mg
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z młodej kapusty 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z młodej kapusty

Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z młodej kapusty

Cena przygotowania surówki z młodej kapusty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na surówkę z młodej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób