Przepis na surówkę z kapusty włoskiej krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany

Kapustę pokrój na drobne kawałki.

Usuń twarde części.

Marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, a koperek drobno posiekaj.

Składniki dodaj do kapusty.

Warzywa dokładnie połącz z majonezem i przyprawami.

Surówkę schłodź przed podaniem.

Surówka z kapusty włoskiej w misce
Surówka z kapusty włoskiej
Koszt przygotowania dania
5.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
49 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
25

Surówka z kapusty włoskiej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z kapusty włoskiej

Pyszna surówka z kapusty włoskiej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do obiadu. Kapusta włoska z warzywami, majonezem i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Surówka zachwyci każdego, i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Dodatek możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić surówkę z kapusty włoskiej? Przygotowanie jej jest proste. Na początku kapustę włoską pokrój na drobne kawałki. Usuń twarde części. Marchewkę zetrzyj na tarce, a koperek drobno posiekaj. Składniki dodaj do miski z kapustą. Warzywa dokładnie połącz z majonezem i przyprawami. Surówkę powinniśmy schłodzić przed podaniem.

Przepis na surówkę z kapusty włoskiej nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z marchewki, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania się. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG=30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej.

Dobra surówka z kapusty włoskiej posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwa w przygotowaniu oraz smaczna. Sprawdzi się także jako dodatek do posiłków na święta. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Wartości odżywcze surówki z kapusty włoskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
61.50 kcal
49.20 kcal
Białko
1.18 g
0.95 g

Węglowodany w surówce z kapusty włoskiej

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
7.08 g
5.67 g
Węglowodany przyswajalne
4.93 g
3.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.15 g
1.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
3.57 g
2.85 g
Tłuszcze nasycone
0.72 g
0.58 g
Tłuszcze nienasycone
2.85 g
2.28 g
Tłuszcze jednonasycone
0.82 g
0.66 g
Tłuszcze wielonasycone
2.03 g
1.62 g
Tłuszcze trans
0.09 g
0.07 g

Witaminy w przepisie na surówkę z kapusty włoskiej

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
176.92 µg (mcg)
141.54 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
27.71 mg
22.17 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.21 mg
0.17 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
0.77 µg (mcg)
0.61 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.04 mg
Niacyna
0.40 mg
0.32 mg
Foliany
37.85 µg (mcg)
30.28 µg (mcg)
Beta karoten
1555.21 µg (mcg)
1244.17 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kapusty włoskiej

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
153.58 mg
122.86 mg
Potas
204.17 mg
163.33 mg
Wapń
41.74 mg
33.39 mg
Fosfor
27.93 mg
22.35 mg
Magnez
12.58 mg
10.06 mg
Żelazo
0.69 mg
0.55 mg
Cynk
0.21 mg
0.17 mg
Miedź
0.03 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty włoskiej 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z kapusty włoskiej

Lista alergenów dla surówki z kapusty włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania surówki z kapusty włoskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta włoska
200 g
12.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Marchewka
60 g
1 marchewka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Koperek ogrodowy świeży
16 g
4 łyżeczki
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 16 g
Majonez light
50 g
2 łyżki
5.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z kapusty włoskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.4% osób