Przepis na surówkę z cukinii krok po kroku
- Cukinia 400 g 1 średnia sztuka
- Marchewka 90 g 2 sztuki
- Majonez 20 g 2 łyżki
- Jogurt naturalny 2% 20 g 2 łyżki
Cukinię i marchew umyj.
Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wymieszaj warzywa.
Jogurt wymieszaj z majonezem.
Starte warzywa wymieszaj z sosem jogurtowo-ziołowym i przyprawami.
Często zadawane pytania
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Cukinia marynowana
-
Surówka z cukini
-
Smażona cukinia
-
Cukinia z patelni
-
Pikle z cukinii
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Sałatka z cukinii na zimę
-
Surówka do łososia
-
Sałatka z cukinii i ogórka
-
Leczo z papryką i cukinią
-
Mizeria z cukinii
-
Surówka z cukinii i marchewki
-
Surówka z cukinii i pomidorów
-
Surówka z cukinii i ogórka
-
Surówka z cukinii z majonezem
-
Surówka z cukinii marchewki i cebuli
-
Surówka z cukinii

(liczba kalorii)
Surówka z cukinii - cechy przepisu
Więcej o surówce z cukinii
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu to idealny pomysł na szybki i smaczny warzywny dodatek, który urozmaici i wzbogaci każde danie. jej potencjał nie ogranicza się wyłącznie do dodatku obiadowego - Może stanowić również oddzielną przekąskę lub podwieczorek. Uniwersalne dodatki w postaci marchewki, jabłka i sosu jogurtowo-ziołowego sprawiają, że posmakuje całej rodzinie.
Przepis na surówkę z cukinii i marchewki jest bardzo prosty a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Jedyne czego potrzebujemy to cukinia, marchew, jabłko, jogurty naturalny niesłodzony oraz zioła - np. prowansalskie, suszone oregano, bazylia, czy czosnek granulowany. Cukinię, marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z cukinii surowej odsączamy nadmiar wody - jest to bardzo ważne, aby nie pomijać tego kroku. W przeciwnym wypadku cukinia puści sok i surówka stanie się bardzo wodnista. Niektóre przepisy doradzają jej wcześniejsze posolenie - rzeczywiście ułatwi to odsączenie nadmiaru wody, trzeba jednak pamiętać że nadmiar soli jest szkodliwy dla zdrowia, zwłaszcza dla osób z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek/ Idealnym sosem do surówki z cukinii jest jogurt czosnkowo-ziołowy - Jogurt naturalny bez dodatku cukru należy wymieszać z przyprawami i ziołami, świeżym lub suszonym, granulowanym, a na końcu ze wymieszać ze wszystkimi startymi warzywami - w ten sposób sałatka z cukinią jest gotowa do zjedzenia. Najlepiej przygotować ją tuż przed samym podaniem, aby warzywa nie puściły soków i nie straciły wartości odżywczej.
Przepis na sałatkę z cukinii z marchewką, jabłkiem i ziołowo-czosnkowym jogurtem sprawdzi się też jako dodatek np. do jajecznicy, jajek sadzonych, czy tostów na śniadanie. To bardzo dobre rozwiązanie dla osób pozostających na diecie, ponieważ jest niskokaloryczna, a jednocześnie bardzo sycąca i pożywna. Może stanowić także element diety osób z cukrzycą, czy insulinoopornością, a także dzieci - z pewnością posmakuje nawet niektórym niejadkom i przeciwnikom warzyw.
Wartości odżywcze surówki z cukinii
Energia i białka
(170g)
Węglowodany w surówce z cukinii
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy w przepisie na surówkę z cukinii
(170g)
Składniki mineralne w przepisie na surówkę z cukinii
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z cukinii
Lista alergenów dla surówki z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%