Przepis na surówkę z cukinii krok po kroku

Składniki
  • Cukinia 400 g 1 średnia sztuka
  • Marchewka 90 g 2 sztuki
  • Majonez 20 g 2 łyżki
  • Jogurt naturalny 2% 20 g 2 łyżki
Przyprawy
sól, majeranek, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
tarka

Cukinię i marchew umyj.

Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Wymieszaj warzywa.

Jogurt wymieszaj z majonezem.

Starte warzywa wymieszaj z sosem jogurtowo-ziołowym i przyprawami.

Cukinie ułożone na blacie, obok miska, w której znajduje się starta cukinia.
Surówka z cukinii
Koszt przygotowania dania
3.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
81 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Surówka z cukinii - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z cukinii

Surówka z cukinii i marchewki do obiadu to idealny pomysł na szybki i smaczny warzywny dodatek, który urozmaici i wzbogaci każde danie. jej potencjał nie ogranicza się wyłącznie do dodatku obiadowego - Może stanowić również oddzielną przekąskę lub podwieczorek. Uniwersalne dodatki w postaci marchewki, jabłka i sosu jogurtowo-ziołowego sprawiają, że posmakuje całej rodzinie.

Przepis na surówkę z cukinii i marchewki jest bardzo prosty a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Jedyne czego potrzebujemy to cukinia, marchew, jabłko, jogurty naturalny niesłodzony oraz zioła - np. prowansalskie, suszone oregano, bazylia, czy czosnek granulowany. Cukinię, marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z cukinii surowej odsączamy nadmiar wody - jest to bardzo ważne, aby nie pomijać tego kroku. W przeciwnym wypadku cukinia puści sok i surówka stanie się bardzo wodnista. Niektóre przepisy doradzają jej wcześniejsze posolenie - rzeczywiście ułatwi to odsączenie nadmiaru wody, trzeba jednak pamiętać że nadmiar soli jest szkodliwy dla zdrowia, zwłaszcza dla osób z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek/ Idealnym sosem do surówki z cukinii jest jogurt czosnkowo-ziołowy - Jogurt naturalny bez dodatku cukru należy wymieszać z przyprawami i ziołami, świeżym lub suszonym, granulowanym, a na końcu ze wymieszać ze wszystkimi startymi warzywami - w ten sposób sałatka z cukinią jest gotowa do zjedzenia. Najlepiej przygotować ją tuż przed samym podaniem, aby warzywa nie puściły soków i nie straciły wartości odżywczej.

Przepis na sałatkę z cukinii z marchewką, jabłkiem i ziołowo-czosnkowym jogurtem sprawdzi się też jako dodatek np. do jajecznicy, jajek sadzonych, czy tostów na śniadanie. To bardzo dobre rozwiązanie dla osób pozostających na diecie, ponieważ jest niskokaloryczna, a jednocześnie bardzo sycąca i pożywna. Może stanowić także element diety osób z cukrzycą, czy insulinoopornością, a także dzieci - z pewnością posmakuje nawet niektórym niejadkom i przeciwnikom warzyw.

Wartości odżywcze surówki z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (170g)
Energia (kalorie)
47.94 kcal
81.50 kcal
Białko
1.29 g
2.19 g

Węglowodany w surówce z cukinii

Na 100g
Na porcję (170g)
Węglowodany
4.24 g
7.22 g
Węglowodany przyswajalne
3.01 g
5.13 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (170g)
Tłuszcz
3.19 g
5.42 g
Tłuszcze nasycone
0.75 g
1.27 g
Tłuszcze nienasycone
2.42 g
4.11 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.64 g
1.10 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.77 g
3.01 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na surówkę z cukinii

Na 100g
Na porcję (170g)
Witamina A
149.94 µg (mcg)
254.90 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.25 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E
0.33 mg
0.55 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
21.53 µg (mcg)
36.60 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
1497.68 µg (mcg)
2546.05 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z cukinii

Na 100g
Na porcję (170g)
Sód
46.55 mg
79.13 mg
Potas
252.08 mg
428.53 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
24.62 mg
41.86 mg
Fosfor
35.42 mg
60.21 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
15.66 mg
26.62 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.34 mg
0.57 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.29 mg
0.49 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.08 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z cukinii brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z cukinii

Lista alergenów dla surówki z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, majeranek, natka pietruszki świeża.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania surówki z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Majonez
20 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Jogurt naturalny 2%
20 g
2 łyżki
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
11.80
Łączny koszt
3.36
Jak oceniasz przepis na surówkę z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób