Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
tarka

Przepis na surówkę z cukinii krok po kroku

Cukinię i marchew umyj.

Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Wymieszaj warzywa.

Jogurt wymieszaj z majonezem.

Starte warzywa wymieszaj z sosem jogurtowo-ziołowym i przyprawami.

Cukinie ułożone na blacie, obok miska, w której znajduje się starta cukinia.
Surówka z cukinii - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - surówka z cukinii

W skrócie
Kalorii w porcji
81 kcal
Wielkość
jednej porcji
170 g
Indeks glikemiczny

Wartości odżywcze surówki z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
47.94
81.50
Białko (g)
1.29
2.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
4.24
7.22
Węglowodany przyswajalne (g)
3.01
5.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
2.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
3.19
5.42
Tłuszcze nasycone (g)
0.77
1.32
Tłuszcze nienasycone (g)
2.42
4.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.64
1.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.77
3.01
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Cholesterol (mg)
2.00
3.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
149.94
254.90
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.25
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.51
24.67
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.55
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.57
0.96
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.13
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.51
0.86
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.53
36.60
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1497.68
2546.05
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
46.55
79.13
Potas (mg)
252.08
428.53
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.62
41.86
Fosfor (mg)
35.42
60.21
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.66
26.62
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
0.57
Cynk (mg)
0.29
0.49
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z cukinii brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z cukinii

Lista alergenów dla surówki z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Więcej informacji na temat surówki z cukinii

Surówka z cukinii i marchewki do obiadu to idealny pomysł na szybki i smaczny warzywny dodatek, który urozmaici i wzbogaci każde danie. jej potencjał nie ogranicza się wyłącznie do dodatku obiadowego - Może stanowić również oddzielną przekąskę lub podwieczorek. Uniwersalne dodatki w postaci marchewki, jabłka i sosu jogurtowo-ziołowego sprawiają, że posmakuje całej rodzinie.

Przepis na surówkę z cukinii i marchewki jest bardzo prosty a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Jedyne czego potrzebujemy to cukinia, marchew, jabłko, jogurty naturalny niesłodzony oraz zioła - np. prowansalskie, suszone oregano, bazylia, czy czosnek granulowany. Cukinię, marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z cukinii surowej odsączamy nadmiar wody - jest to bardzo ważne, aby nie pomijać tego kroku. W przeciwnym wypadku cukinia puści sok i surówka stanie się bardzo wodnista. Niektóre przepisy doradzają jej wcześniejsze posolenie - rzeczywiście ułatwi to odsączenie nadmiaru wody, trzeba jednak pamiętać że nadmiar soli jest szkodliwy dla zdrowia, zwłaszcza dla osób z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek/ Idealnym sosem do surówki z cukinii jest jogurt czosnkowo-ziołowy - Jogurt naturalny bez dodatku cukru należy wymieszać z przyprawami i ziołami, świeżym lub suszonym, granulowanym, a na końcu ze wymieszać ze wszystkimi startymi warzywami - w ten sposób sałatka z cukinią jest gotowa do zjedzenia. Najlepiej przygotować ją tuż przed samym podaniem, aby warzywa nie puściły soków i nie straciły wartości odżywczej.

Przepis na sałatkę z cukinii z marchewką, jabłkiem i ziołowo-czosnkowym jogurtem sprawdzi się też jako dodatek np. do jajecznicy, jajek sadzonych, czy tostów na śniadanie. To bardzo dobre rozwiązanie dla osób pozostających na diecie, ponieważ jest niskokaloryczna, a jednocześnie bardzo sycąca i pożywna. Może stanowić także element diety osób z cukrzycą, czy insulinoopornością, a także dzieci - z pewnością posmakuje nawet niektórym niejadkom i przeciwnikom warzyw.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z cukinii

Koszt składników
11.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Majonez
20 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Jogurt naturalny 2%
20 g
2 łyżki
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 20 g
Koszt składników
11.80
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na surówkę z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób