Surówka z marchewki i selera

Opublikowano: 29.08.2021 r., 16:38 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z marchewki i selera w białej misce, która stoi na drewnianym blacie. Obok znajdują się świeże warzywa.
Surówka z marchewki i selera
Surówka z marchewki i selera to bardzo dobra, domowa surówka do obiadu. Jest pysznym i zdrowym dodatkiem, który przygotujesz w zaledwie kilka minut.
Przygotowanie 15 min
136 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Marchewka (90 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Jabłko (130 g)
  • Sok z cytryny (15 ml)
  • Oliwa z oliwek 1,5 łyżki (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z marchewki i selera krok po kroku

Warzywa i owoc obierz, umyj i zetrzyj na tarce.

W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na surówkę z marchewki i selera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,6% osób

Więcej informacji na temat surówki z marchewki i selera

Surówka z marchewki i selera ze względu na swoją prostotę jest częstym dodatkiem do obiadu w polskich domach. Charakteryzuje się słodko-słonym smakiem. Ta pyszna, domowa surówka to świetny pomysł na porcje warzyw w Twoim obiedzie. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na stosunek warzyw do owoców. Warzyw powinno być 3 razy więcej niż owoców, czyli patrząc na te wspomniane wcześniej 400 g warzyw i owoców, to warzywa powinny stanowić 300 g a owoce 100 g. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Wróćmy jednak do tego, jak zrobić surówkę z marchewki i selera. Jest to bardzo proste i możesz ją zrobić w międzyczasie, gdy gotujesz resztę obiadu. Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych. Składa się z marchewki, selera korzeniowego, jabłka, soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz szczypty soli i pieprzu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny sałatka nie zrobi się brązowa, lecz zachowa swój pomarańczowo-biały kolor. Wszystkie warzywa i jabłko najpierw należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Do tak przygotowanych warzyw i owoców dodajemy przyprawy oraz oliwę z oliwek i mieszamy, aby składniki się połączyły. W ten prosty sposób mamy pyszną sałatkę z marchewki i selera. Jest to szybki i smaczny pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Dodatkowo ta surówka nie zawiera mleka, produktów mlecznych, ani gluten.

Dokładny przepis na surówkę z marchewki i selera znajdziesz powyżej.

Alergeny w surówce z marchewki i selera

Lista alergenów dla surówki z marchewki i selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze surówki z marchewki i selera

na 100g gotowej potrawy

Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
87.77
136.05
Białko (g)
0.69
1.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
10.60
16.43
Węglowodany przyswajalne (g)
8.42
13.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.18
3.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
5.04
7.81
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
1.44
Tłuszcze nienasycone (g)
4.11
6.38
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
243.68
377.70
Witamina B6 (mg)
0.10
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.96
1.49
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.07
Niacyna (mg)
0.46
0.72
Foliany (µg (mcg))
9.29
14.40
Beta karoten (µg (mcg))
2415.85
3744.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
40.37
62.57
Potas (mg)
197.94
306.80
Wapń (mg)
20.76
32.17
Fosfor (mg)
37.00
57.35
Magnez (mg)
9.74
15.10
Żelazo (mg)
0.31
0.48
Cynk (mg)
0.15
0.24
Miedź (mg)
0.04
0.06
Mangan (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z marchewki i selera 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z marchewki i selera

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Jabłko
130 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 130 g
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Oliwa z oliwek
15 ml
1,5 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
32.00