Surówka z marchewki i selera
- Marchewka (90 g)
- Seler korzeniowy (60 g)
- Jabłko (130 g)
- Sok z cytryny (15 ml)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (15 ml)
Przepis na surówkę z marchewki i selera krok po kroku
Warzywa i owoc obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z marchewki i selera
Surówka z marchewki i selera ze względu na swoją prostotę jest częstym dodatkiem do obiadu w polskich domach. Charakteryzuje się słodko-słonym smakiem. Ta pyszna, domowa surówka to świetny pomysł na porcje warzyw w Twoim obiedzie. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na stosunek warzyw do owoców. Warzyw powinno być 3 razy więcej niż owoców, czyli patrząc na te wspomniane wcześniej 400 g warzyw i owoców, to warzywa powinny stanowić 300 g a owoce 100 g. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Wróćmy jednak do tego, jak zrobić surówkę z marchewki i selera. Jest to bardzo proste i możesz ją zrobić w międzyczasie, gdy gotujesz resztę obiadu. Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych. Składa się z marchewki, selera korzeniowego, jabłka, soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz szczypty soli i pieprzu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny sałatka nie zrobi się brązowa, lecz zachowa swój pomarańczowo-biały kolor. Wszystkie warzywa i jabłko najpierw należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Do tak przygotowanych warzyw i owoców dodajemy przyprawy oraz oliwę z oliwek i mieszamy, aby składniki się połączyły. W ten prosty sposób mamy pyszną sałatkę z marchewki i selera. Jest to szybki i smaczny pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Dodatkowo ta surówka nie zawiera mleka, produktów mlecznych, ani gluten.
Dokładny przepis na surówkę z marchewki i selera znajdziesz powyżej.
Alergeny w surówce z marchewki i selera
Lista alergenów dla surówki z marchewki i selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze surówki z marchewki i selera
Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.