Przepis na surówkę z marchewki i selera krok po kroku

Składniki
  • Marchewka 90 g
  • Seler korzeniowy 60 g
  • Jabłko 130 g
  • Sok z cytryny 15 ml
  • Oliwa z oliwek 15 ml 1,5 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, miska

Warzywa i owoc obierz, umyj i zetrzyj na tarce.

W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Surówka z marchewki i selera w białej misce, która stoi na drewnianym blacie. Obok znajdują się świeże warzywa.
surówka z marchewki i selera
Koszt przygotowania dania
3.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
136 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
32

Surówka z marchewki i selera - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z marchewki i selera

Surówka z marchewki i selera ze względu na swoją prostotę jest częstym dodatkiem do obiadu w polskich domach. Charakteryzuje się słodko-słonym smakiem. Ta pyszna, domowa surówka to świetny pomysł na porcje warzyw w Twoim obiedzie. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na stosunek warzyw do owoców. Warzyw powinno być 3 razy więcej niż owoców, czyli patrząc na te wspomniane wcześniej 400 g warzyw i owoców, to warzywa powinny stanowić 300 g a owoce 100 g. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Wróćmy jednak do tego, jak zrobić surówkę z marchewki i selera. Jest to bardzo proste i możesz ją zrobić w międzyczasie, gdy gotujesz resztę obiadu. Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych. Składa się z marchewki, selera korzeniowego, jabłka, soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz szczypty soli i pieprzu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny sałatka nie zrobi się brązowa, lecz zachowa swój pomarańczowo-biały kolor. Wszystkie warzywa i jabłko najpierw należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Do tak przygotowanych warzyw i owoców dodajemy przyprawy oraz oliwę z oliwek i mieszamy, aby składniki się połączyły. W ten prosty sposób mamy pyszną sałatkę z marchewki i selera. Jest to szybki i smaczny pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Dodatkowo ta surówka nie zawiera mleka, produktów mlecznych, ani gluten.

Dokładny przepis na surówkę z marchewki i selera znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze surówki z marchewki i selera

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (155g)
Energia (kalorie)
87.77 kcal
136.05 kcal
Białko
0.69 g
1.08 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w surówce z marchewki i selera

Na 100g
Na porcję (155g)
Węglowodany
10.60 g
16.43 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.42 g
13.05 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.18 g
3.38 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (155g)
Tłuszcz
5.04 g
7.81 g
Tłuszcze nasycone
0.93 g
1.44 g

Witaminy w przepisie na surówkę z marchewki i selera

Na 100g
Na porcję (155g)
Witamina B6
0.10 mg
0.15 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.46 mg
0.72 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
9.29 µg (mcg)
14.40 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z marchewki i selera

Na 100g
Na porcję (155g)
Sód
40.37 mg
62.57 mg
Potas
197.94 mg
306.80 mg
Wapń
20.76 mg
32.17 mg
Fosfor
37.00 mg
57.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
9.74 mg
15.10 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.31 mg
0.48 mg
Cynk
0.15 mg
0.24 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z marchewki i selera 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z marchewki i selera

Lista alergenów dla surówki z marchewki i selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania surówki z marchewki i selera

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Jabłko
130 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 130 g
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Oliwa z oliwek
15 ml
1,5 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Liczba porcji:
Razem
32.00
Łączny koszt
3.14
Jak oceniasz przepis na surówkę z marchewki i selera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób