Marchewka po koreańsku

Opublikowano: 03.04.2023 r., 13:40 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
marchewka po koreańsku
Marchewka po koreańsku
Poznaj przepis na aromatyczną, pikantną marchewkę po koreańsku.
Przygotowanie 30 min
173 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka 10 sztuk (500 g)
  • Ocet jabłkowy 1 łyżka (20 ml)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Imbir korzeń 3 plasterki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, papryka ostra, czosnek, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
tarka, garnek mały, słoiki

Przepis na marchewkę po koreańsku krok po kroku

Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Posól i odstaw na 2 godziny, po czym odciśnij nadmiar płynu.

Imbir i czosnek zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj i wymieszaj z marchewką.

Dodaj ocet i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.

W małym rondelku dobrze rozgrzej olej, dodaj kolendrę i polej nim marchewkę.

Wymieszaj i przełóż do słoików.

Jak oceniasz przepis na marchewkę po koreańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,2% osób

Więcej informacji na temat marchewki po koreańsku

Marchewka po koreańsku to pomysł na pyszną surówką, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej i ostrych, pikantnych przypraw. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, można ją przechowywać w słoikach nawet przez kilka miesięcy, dzięki czemu za jednym razem zrobisz surówkę, której smakiem możesz cieszyć się przez długi czas. Jak zrobić marchewkę po koreańsku, aby była naprawdę najlepsza i dobra jako dodatek do każdego dania? Koniecznie poznaj nasz przepis na marchewkę po koreańsku, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie marchewki, oleju oraz dużej ilości przypraw. To właśnie one odpowiadają za to, że jest smaczna, aromatyczna, pikantna i ma smak i aromat charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej i koreańskiej. Tradycyjnie, do marchewki dodaje się dużą ilość czosnku, imbiru, kolendry, papryki mielonej słodkiej oraz ostrej. Ich ilość możesz jednak indywidualnie dopasować do swoich preferencji. Przyprawa do marchewki po koreański jest naprawdę wyrazista i pikantna, dlatego, jeśli wolisz nieco łagodniejsze smaki, możesz dodać jej mniejszą ilość. Jak zrobić marchewkę po koreańsku? Wystarczy zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 1-2 godziny, a następnie odcisnąć nadmiar wody. Do tak przygotowanej marchewki wystarczy dodać przyprawy, wymieszać i zalać ją gorącym olejem z kolendrą. Ważne, aby olej był naprawdę gorący, taki jak na przykład do smażenia frytek. Do marchewki po koreańsku najczęściej dodaje się olej rzepakowy lub słonecznikowy. Po wymieszaniu marchewka po koreańsku jest gotowa do zjedzenia lub przełożenia do słoików, jeśli planujesz ją dłużej przechowywać. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na marchewkę po koreańsku i dowiedzieć się jak ją zrobić krok po kroku.

Alergeny w marchewce po koreańsku

Lista alergenów dla marchewki po koreańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze marchewki po koreańsku

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na dużą ilość ostrych przypraw, na duże ilości marchewki po koreańsku powinny uważać osoby z refluksem, zgagą i trądzikiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
115.59
173.39
Białko (g)
0.98
1.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
9.29
13.93
Węglowodany przyswajalne (g)
6.85
10.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.44
3.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
8.65
12.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.80
1.19
Tłuszcze nienasycone (g)
7.86
11.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.51
8.27
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.34
3.52
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
695.83
1043.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.82
8.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.55
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.18
24.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6904.29
10356.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
58.42
87.62
Potas (mg)
289.50
434.25
Wapń (mg)
32.66
48.99
Fosfor (mg)
34.11
51.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.87
17.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
0.47
Cynk (mg)
0.24
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marchewki po koreańsku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marchewki po koreańsku

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
500 g
10 sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Ocet jabłkowy
20 ml
1 łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Imbir korzeń
15 g
3 plasterki
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 15 g
Koszt składników
24.00