Surówka z marchewki

Opublikowano: 27.03.2021 r., 0:11 | Autor: Viviana Stanley-Kałuża
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
surówka z tartej marchewki w białej miseczce, w tle leżą marchewki
Surówka z marchewki
Surówka z marchewki to najprostszy przepis na surówkę do obiadu. Jest pyszna i szybka do wykoniania. Sprawdź jak ją zrobić i czym doprawić, by uzyskać tradycyjny smak.
Przygotowanie 5 min
73 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Marchewka 3 średnie sztuki (150 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (5 ml)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
tarka, obieraczka

Przepis na surówkę z marchewki krok po kroku

Marchewki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, a następnie przełóż do miski.

Dodaj sok z cytryny, szczyptę soli i olej. Wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat surówki z marchewki

Zastanawiasz się jak zrobić surówkę z marchewki, co dodać i czym ją doprawić? Świetnie trafiłaś/eś, bo wykorzystując ten przepis przygotujesz ją w 5 min!

Do obiadu standardowo zjada się jakiś warzywny dodatek – może to być sałatka lub surówka. Jeśli masz mało czasu na jej przygotowanie to surówka z marchewki będzie idealnym rozwiązaniem, ponieważ jest szybka do przyrządzenia, a przy tym naprawdę pyszna. Smakuje jak tradycyjna surówka z marchwi, której smak możesz pamiętać z dzieciństwa. Możliwe, że spotkałaś/eś się z różnymi rodzajami takiej surówki. Nic dziwnego – istnieje mnóstwo przepisów i pomysłów na to z jakimi dodatkami można ją łączyć. Zresztą sami możemy eksperymentować ze smakami – ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Ten konkretny przepis przedstawia jak przygotować podstawową wersję surówki z marchewki ale możesz ją oczywiście dowolnie rozbudować.

Wiesz już, że czas przygotowania podstawowej wersji surówki z marchewki jest ekstremalnie krótki ale czy trudno ją przygotować? Wręcz przeciwnie! Receptura jest naprawdę prosta. Przyrządza się ją z surowej marchewki, którą należy zetrzeć na tarce. Wielkość oczek jest tu bez znaczenia, wybierz taką jaką najbardziej lubisz. Jeżeli tarta marchew jest już gotowa to wystarczy ją doprawić solą i sokiem z cytryny oraz dodać olej rzepakowy.

Dodatek tłuszczu – w tym przypadku oleju rzepakowego – jest bardzo ważny, więc nie zapomnij o nim. Dlaczego? Marchewka jest bogatym źródłem witaminy A, która odgrywa znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, wzmacnia układ odpornościowy oraz zapobiega nadmiernemu starzeniu się komórek. Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach to znaczy, że jej efektywne wchłanianie do organizmu nie zajdzie bez dodatku tłuszczu. Dodatek oleju rzepakowego jest idealnym połączeniem, ponieważ jest to tłuszcz roślinny korzystnie wpływający na nasz organizm.

Surówka z marchewki będzie dobra do obiadu ale również jako przystawka do podania na stole. Warto podawać ją dzieciom od małego, jednak wtedy zrezygnuj z dodatku soli.

Alergeny w surówce z marchewki

Lista alergenów dla surówki z marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z marchewki

Wartości odżywcze surówki z marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
92.48
73.99
Białko (g)
0.86
0.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
8.92
7.13
Węglowodany przyswajalne (g)
6.36
5.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.55
2.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
6.29
5.03
Tłuszcze nasycone (g)
0.55
0.44
Tłuszcze nienasycone (g)
5.74
4.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.01
3.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.73
1.38
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
62.76
50.21
Potas (mg)
294.03
235.22
Wapń (mg)
30.18
24.15
Żelazo (mg)
0.28
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z marchewki brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z marchewki

Koszt składników
10.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
150 g
3 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Sok z cytryny
5 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
10.50