Surówka do grilla – pomysły i przepisy na surówki do dań z grilla
Surówka do grilla jest standardowym dodatkiem do grillowanych potraw. Pyszne i szybkie surówki doskonale pasują do mięsa, podbijając ich smak swoją świeżością, delikatnością i lekkością. Warzywne surówki na grilla są łatwe w przygotowaniu, więc nawet największy amator gotowania doskonale poradzi sobie z ich zrobieniem. W jaki sposób przyrządzić proste i możliwie tanie surówki na grilla? Jakiego rodzaju surówki sprawdzają się najlepiej do grillowanych mięs? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!
Surówka do grilla – sprawdź, która będzie najlepsza do mięsa!
W jakiej formie podawać surówkę na grilla? Kilka słów o sałacie w surówce
Sałata to zdecydowanie najlepszy składnik każdej surówki na grilla. Warzywo jest bowiem łatwo dostępne i tanie, a w dodatku fit, dlatego też powinno stać się obowiązkowym elementem każdej surówki. W sałacie znajduje się mnóstwo żelaza, wapnia, magnezu oraz błonnika – to właśnie dzięki niemu można wyregulować pracę jelit i usprawnić metabolizm w organizmie. Sałata zawiera też mnóstwo cennych dla organizmu witamin. Warto dodać, że dzięki sałacie surówki zyskują wiele cech prozdrowotnych, które ciężko przypisać innym daniom w aż tak ogromnej ilości. Dzięki nim można wobec tego pozytywnie wpłynąć na organizm, m.in. wyciszając się, gdyż sałata ma właściwości uspokajające. To dobra wiadomość dla ludzi borykających się z bezsennością. Jedzenie sałaty w surówkach pomoże również w lepszym trawieniu i działaniu całego układu pokarmowego. To dobra informacja, zwłaszcza że dania z grilla są przecież ciężkostrawne i niekiedy naprawdę tłuste. Sałata jest niskokaloryczna i niemal w całości składa się z wody. Właśnie dlatego jedzenie surówek na bazie tego warzywa polecane jest nie tylko dla równowagi przy grillowanym mięsie. Poleca się je również osobom dbającym o linię i jedzącym fit potrawy.
W jakiej formie można podać surówkę na grilla? Szybkie surówki zwykle podaje się jako poszarpaną sałatę, którą doprawia się różnymi sosami, oliwą z oliwek lub olejem. Następnie oprósza się ją przyprawami i wrzuca dowolne dodatki, w większości warzywne – ogórki, pomidory, cebulę, paprykę, kukurydzę, kiełki, rzodkiewkę, szczypiorek czy też pietruszkę. Wiele warzywnych surówek miesza się również z serami, np. ze słonym serem feta, mozzarellą, halloumi czy serem sałatkowym. Proste surówki najlepiej komponują się z daniami grillowymi, zwłaszcza z mięsem. Warto nauczyć się kilka przepisów na surówki, aby wzbogacić grilla i dzięki nim dostarczyć do organizmu cenne witaminy.
Z czym podawać surówki na grilla? Jakie przepisy będą najlepsze?
Podczas robienia surówek na grilla można popisać się zdolnościami kulinarnymi, ale też umiejętnością dobierania składników i łączenia ich ze sobą. Surówki powinny być kolorowe i zawsze robione ze świeżych, możliwie naturalnych składników. W każdej powinny znaleźć się warzywa, ale też przyprawy i dressing, sos albo inny produkt, który zespoli surówkę. Oprócz warzyw, które wymieniliśmy już w poprzedniej części tekstu, często robione są także surówki z kapustą pekińską, brokułami, kalafiorem lub oliwkami. Wiele osób do surówek dodaje też sery, o czym już wiesz. Warto dodać jednak, że część ludzi decyduje się robić surówki z dodatkiem… mięsa – zwykle chudego, np. drobiowego. Surówki do grilla z mięsem robi się jednak zdecydowanie najrzadziej, ponieważ mięso grilluje się przecież na ruszcie. Nie ma więc najmniejszej potrzeby powielania składników i przeciążania surówek dodatkową porcją mięsa.
Surówka nie może być monotonna i nudna. Wówczas po kilku razach szybko się z takiej rezygnuje. Nawet gdy surówka jest mocno klasyczna, czasem warto zmienić w niej przynajmniej jeden składnik, żeby ją urozmaicić i wprowadzić nowość na grilla. Goście i domownicy na pewno się ucieszą! Do tradycyjnej surówki można dodać ananasa, uprażone ziarenka słonecznika albo pestki granatu, żeby nabrała charakteru i niepowtarzalnego smaku. Najlepsze surówki do grilla przede wszystkim są jednak łatwe do utworzenia, szybkie w przygotowaniu, a także składające się z kilku niedrogich składników. Sztuką jest umiejętne połączenie produktów spożywczych, a nie wrzucenie do miski wielu rzeczy, które będą źle smakować i wcale się ze sobą nie skomponują.
Przepisy na pyszne surówki do grilla. Przygotuj je wszystkie, krok po kroku
Surówka powinna być lekka i urozmaicona!
Surówki na grilla stanowią jego nieodłączną część. Aby podkreślały smak grillowanego mięsa i jednocześnie nie przeciążały organizmu, który i tak ma problem z przetrawieniem niektórych dań z grilla, najlepiej zadbać o lekkość surówek. Powinny one stać się uzupełnieniem mięsa z grilla, podbijając jego smak. Ważne jednak, żeby surówka była nie tylko lekka, ale też urozmaicona. Wówczas będzie pewność, że znajdzie się w niej dużo cennych dla zdrowia witamin i składników odżywczych. Warto zadbać również o to, aby w surówkach znalazł się błonnik, który przyspieszy trawienie ciężkich dań z grilla i usprawni perystaltykę jelit. Urozmaicona surówka oznacza też ciekawe połączenia smaków, np. warzyw z bakaliami, ziarnami, orzechami albo owocami. Warto do surówek podawać też dodatki w postaci sosów, dressingów lub przypraw. Można też przegryzać je domowym chlebem z masłem czosnkowym.
Jeśli myślisz, że klasyka w przypadku surówek kompletnie się nie sprawdza, jesteś w błędzie. Tradycyjne surówki nadal są bardzo pożądane, więc nie należy od nich całkowicie odchodzić. Zawsze wspaniale sprawdza się np. surówka grecka, w której skład wchodzą warzywa (pomidory, ogórki, oliwki i cebula), a także ser feta, oregano i oliwa z oliwek. Warzywa wystarczy umyć i obrać, wymieszać je ze sobą w szklanym naczyniu, oprószyć fetą i oregano, a na samym końcu delikatnie skropić oliwą. Mogłoby się wydawać, że to zbyt prosta i zbyt banalna surówka. Jest jednak zupełnie inaczej! To jedna z ulubionych surówek, jakie serwowane są do grillowanego mięsa. Surówka grecka to klasyka, która cudownie komponuje się z żeberkami i karkówką z grilla.
Surówka do grilla z… resztek jedzenia
Ostatnio panuje moda na surówki typu zero waste. Co oznacza to wyrażenie? Otóż wykorzystywanie do przyrządzania surówek takich składników, które długo zalegają już w kuchni. Masz może w spiżarce albo lodówce pojedyncze warzywa, które niebawem trzeba będzie wyrzucić? Otwartą puszkę z kukurydzą, zaczęty słoik z oliwkami lub kawałek sera feta? A może zupełnie nie wiesz, co zrobić z niektórymi produktami spożywczymi? Włącz wyobraźnię i wymieszaj ze sobą niektóre składniki, przyrządzając z nich pyszną i pożywną surówkę na grilla. Wystarczy wymieszać produkty z majonezem, jogurtem naturalnym lub śmietaną, aby przygotować z nich smaczną surówkę do mięsnych dań.
Zero waste polega na tym, aby nie marnować jedzenia i ponownie je wykorzystywać. Dzięki temu żywność nie jest wyrzucana do śmieci, a więc nie marnuje się jej. Składniki pochodzące „z odzysku” warto uzupełnić aromatycznym sosem, dipem lub dressingiem. Możesz użyć w tym celu oliwy z oliwek, która jest podstawowym elementem łączącym warzywa w niemal każdej surówce. Składniki surówki świetnie zespoli również ocet balsamiczny lub jabłkowy, miód, sok z cytryny lub ciężkie jogurty (np. Skyr lub jogurt grecki). Całość należy oczywiście wymieszać przyprawami, które dodatkowo podkreślą i wydobędą smak każdej surówki. Zdecydowanie najlepiej sprawdza się klasyczny pieprz z solą, jednak warto użyć też od czasu do czasu oregano, bazylię, kminek, suszoną pietruszkę lub koperek.