Przepis na surówka z młodej kapusty kiszonej krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, duża miska

Kapustę poszatkuj drobniej.

Odciśnij nadmiar wody.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Obierz jabłko ze skórki i zetrzyj na tarce.

Umieść składniki w misce, dopraw solą i pieprzem.

Wlej olej rzepakowy i wymieszaj dokładnie.

Surówka z młodej kapusty kiszonej podana w słoiczku ozdobnym.
Surówka z młodej kapusty kiszonej
Koszt przygotowania dania
1.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
164 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
32

Surówka z młodej kapusty kiszonej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z młodej kapusty kiszonej

Surówka z młodej kapusty kiszonej to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu dla całej rodziny. Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa. Młoda kiszona kapusta ma delikatniejszy smak i jest łatwiejsza do pogryzienia. Przepis na surówkę z młodej kiszonej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: młoda kapusta kiszona, cebula, jabłko, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę z młodej kiszonej kapusty? Kapustę poszatkuj drobniej. Odciśnij nadmiar wody. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Obierz jabłko ze skórki i zetrzyj na tarce. Umieść składniki w misce, dopraw solą i pieprzem. Wlej olej rzepakowy i wymieszaj dokładnie.

Jabłko to bardzo popularny na całym świecie owoc. Posiada różne odmiany, które różnią się nie tylko smakiem, ale również kolorem i konsystencją. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Młoda kapusta jest warzywem zawierającym małą ilość kalorii i dużą ilość błonnika pokarmowego. Dostępna jest w okresie od maja do sierpnia i warto korzystać z jej dostępności. Kapusta młoda ma bardzo delikatny smak i szybko się gotuje. Kiszona kapusta jest świetnym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych, które mają bardzo korzystny wpływ na nasz układ trawienny. Bakterie powstające podczas kiszenia, które jest procesem beztlenowym to bakterie kwasu mlekowego. Pomagają one odbudować naszą florę jelitową po antybiotykoterapii oraz codziennych złych wyborach żywieniowych, które mają siny związek z kolonizacją naszego jelita w dobre dla naszego zdrowia mikroby.

Podsumowując surówka z kapusty kiszonej to sprawdzony przepis na zdrowy dodatek do obiadu i nie tylko. Szybka surówka jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu. Kapusta z cebulą możesz zostać wzbogacona także marchewką i koprem ogrodowym. Surówka może być przechowywana w lodówce przez 2 dni i nie wpłynie to na jej walory smakowe.

Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty kiszonej

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z młodej kapusty kiszonej 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z młodej kapusty kiszonej

Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na surówka z młodej kapusty kiszonej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • młoda kapusta kiszona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania surówki z młodej kapusty kiszonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta kiszona
500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jabłko
300 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Jak oceniasz przepis na surówka z młodej kapusty kiszonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób