Przepis na surówkę z kiszonej kapusty z majonezem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska

Kapustę kiszoną posiekaj na mniejsze kawałki.

Cebulę pokrój w pióra, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Wymieszaj warzywa z kapustą.

Dodaj majonez i delikatnie połącz całość.

Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie obficie posiekaj natką pietruszki.

surówka z kiszonej kapusty z majonezem
Surówka z kiszonej kapusty z majonezem
Koszt przygotowania dania
5.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
168 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Surówka z kiszonej kapusty z majonezem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z kiszonej kapusty z majonezem

Najlepsze dodatki do domowego obiadu to te przygotowane samodzielnie.

Surówka z kiszonej kapusty z majonezem nie dość, że jest niezwykle pyszna to jeszcze zdrowa, szybka i łatwa w przygotowaniu.

Kapusta to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu, ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna.

I należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że są bezpiecznym produktem dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporności i cukrzyca typu 2. Dodatkowo kapusta jest źródłem błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka i zapobiega zaparciom.

Świetnie komponuje się tutaj cebula i marchewka, które dodają chrupkości całej surówce, wystarczy, że zetrzesz marchew na tarce, a cebulę pokroisz w pióra. Następnie wymieszaj wszystkie składniki i delikatnie skropl oliwą z oliwek.

Całą sałatkę posypuję obficie posiekaną natką pietruszki. To dodatkowa porcja witaminy C w naszym daniu.

Wykorzystane tutaj warzywa i owoce są niskoenergetyczne, a przy tym niezwykle bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C, a także cynk, fosfor, magnez, potas czy siarkę. Jednym słowem nasza surówka to bogactwo witamin.

Dodatkowo jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Nie warto kupować gotowych surówek, które mają często dodatek oleju, który podnosi nam kaloryczność całego dania.

Jak widzisz przepis na surówkę z kiszonej kapusty z majonezem, to bardzo łatwa sprawa poradzi sobie z nią każdy. Starte warzywa możesz połączyć z majonezem lub jogurtem greckim, ja pozostawiam na połączenie tych dwóch produktów. Śmiało możesz zdecydować się też na jogurt naturalny, wtedy surówka będzie miała mniej kcal. Skoro już wiesz jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z majonezem, koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj ją w swoim domu i podaj rodzinie do obiadu.

Wartości odżywcze surówki z kiszonej kapusty z majonezem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
67.21 kcal
168.02 kcal
Białko
1.04 g
2.61 g

Węglowodany w surówce z kiszonej kapusty z majonezem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
5.45 g
13.62 g
Węglowodany przyswajalne
2.92 g
7.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.53 g
6.34 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
4.92 g
12.29 g
Tłuszcze nasycone
0.92 g
2.31 g
Tłuszcze nienasycone
3.99 g
9.98 g
Tłuszcze jednonasycone
1.09 g
2.73 g
Tłuszcze wielonasycone
2.90 g
7.25 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.03 g
Cholesterol
2.67 mg
6.67 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z kiszonej kapusty z majonezem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
101.22 µg (mcg)
253.06 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina C
17.40 mg
43.51 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Witamina E
0.27 mg
0.69 mg
Retinol
0.95 µg (mcg)
2.38 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.07 mg
Niacyna
0.26 mg
0.66 mg
Foliany
27.62 µg (mcg)
69.05 µg (mcg)
Beta karoten
1035.14 µg (mcg)
2587.86 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kiszonej kapusty z majonezem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
469.87 mg
1174.68 mg
Potas
189.24 mg
473.10 mg
Wapń
32.92 mg
82.30 mg
Fosfor
24.73 mg
61.83 mg
Magnez
13.43 mg
33.57 mg
Żelazo
1.30 mg
3.26 mg
Cynk
0.23 mg
0.58 mg
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kiszonej kapusty z majonezem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z kiszonej kapusty z majonezem

Lista alergenów dla surówki z kiszonej kapusty z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania surówki z kiszonej kapusty z majonezem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Majonez
40 g
4 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Marchewka
60 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
16.50
Jak oceniasz przepis na surówkę z kiszonej kapusty z majonezem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób