Przepis na surówkę z kiszonej czerwonej kapusty krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, duża miska

Kapustę wypłucz, by pozbyć się zbyt słonego smaku lub pomiń ten krok.

Umieść kapustę w misce.

Obierz jabłko, umyj je i zetrzyj na tarce, dodaj do kapusty.

Posiekaj drobno cebulę i dodaj do kapusty z jabłkiem.

Wymieszaj kapustę, cebulę i jabłko z solą, pieprzem, cukrem i olejem.

Często zadawane pytania

Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
Koszt przygotowania dania
3.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
155 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Surówka z kiszonej czerwonej kapusty - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z kiszonej czerwonej kapusty

Dobry dodatek do obiadu to jest ta pyszna i łatwa surówka z kiszonej czerwonej kapusty. Bardzo szybko się ją przygotowuje, jest smaczna i zdrowa. Przepis na surówkę z kiszonej czerwonej kapusty warto zrobić, ponieważ stanowi wartościowy dodatek warzywny. Jest dobra do wielu pomysłów na obiadowe danie. Pasuje do mięs, ryb, sosów i wielu, wielu innych. Poza tym jest łatwa i szybka. To fajny sposób na urozmaicenie Twoich dań głównych. Gdy jeszcze nie jadłeś takiej propozycji, sprawdź jak zrobić surówkę z kiszonej czerwonej kapusty.

Surówka z kiszonej czerwonej kapusty to podobny pomysł na łatwą surówkę, którą robi się z kapusty kiszonej białej. Przepis na surówkę z kiszonej czerwonej kapusty zawiera, oprócz kapusty, cebulę, jabłko, sól, pieprz, cukier oraz olej. Jak zrobisz surówkę z kiszonej czerwonej kapusty, będzie doskonała do zrazów w sosie z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi lub kopytkami. Pyszna jest z rybą panierowaną, kotletami i wieloma innymi zestawami.

Jedzenie warzyw kiszonych jest zbawienne dla organizmu. Kiszona czerwona kapusia dobrze wpływa na zdrowie. Kiszona czerwona kapusta zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Jest także bogata w błonnik. Ponadto, przy kiszeniu czerwonej kapusty powstaje kwas mlekowy. Jest on bardzo korzystny dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Czerwona kapusta jest też źródłem przeciwutleniaczy. Warto wiedzieć, że kiszona kapusta czerwona ma dużą ilość soli. Przed wykorzystaniem jej w potrawie możesz ją wypłukać pod wodą. Zmniejszy się wtedy jej ilość. Jedzenie surówki z kiszonej czerwonej kapusty może być niekorzystne dla osób, które nie tolerują warzyw kapustnych. Mogą wtedy powstawać wzdęcia lub bóle brzucha.

Kapusta czerwona kiszona to dobry pomysł na zrobienie z niej pysznej surówki. Surówka z kiszonej czerwonej kapusty to dodatek do obiadu, który jest bardzo wartościowy. Jak zrobić surówkę z kiszonej czerwonej kapusty? Kiszoną kapustę czerwoną przepłucz w wodzie. Jeżeli nie przeszkadza Ci zbyt słony smak, nie musisz tego robić. Dodatkowo, do przepisu na surówkę z kiszonej czerwonej kapusty, możesz ją posiekać. Nie jest to jednak konieczne. Do gotowej kapusty zetrzyj na grubych oczkach tarki jabłko. Cebulę bardzo drobno posiekaj i wymieszaj z kapustą oraz jabłkiem. Dopraw sałatkę solą, cukrem, pieprzem i wymieszaj z olejem. Szybka i pyszna surówka jest już gotowa.

*Jeżeli ta ilość cukru jest dla Ciebie niewystarczająca, dodaj go więcej. Jeżeli masz słodkie jabłko, duża ilość cukru nie jest dobra. Sałatka mogłaby wyjść zbyt słodka.

Wartości odżywcze surówki z kiszonej czerwonej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
111.35 kcal
155.89 kcal
Białko
0.75 g
1.05 g

Węglowodany w surówce z kiszonej czerwonej kapusty

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
7.51 g
10.51 g
Węglowodany przyswajalne
5.21 g
7.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.30 g
3.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
9.12 g
12.76 g
Tłuszcze nasycone
1.32 g
1.84 g
Tłuszcze nienasycone
7.80 g
10.92 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z kiszonej czerwonej kapusty

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
1.08 µg (mcg)
1.51 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.14 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
9.26 mg
12.97 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.08 mg
0.11 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.03 mg
Niacyna
0.11 mg
0.16 mg
Foliany
16.91 µg (mcg)
23.67 µg (mcg)
Beta karoten
8.99 µg (mcg)
12.59 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kiszonej czerwonej kapusty

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
357.74 mg
500.84 mg
Potas
135.99 mg
190.39 mg
Wapń
21.50 mg
30.11 mg
Fosfor
17.90 mg
25.05 mg
Magnez
9.71 mg
13.60 mg
Żelazo
0.85 mg
1.20 mg
Cynk
0.15 mg
0.21 mg
Miedź
0.02 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kiszonej czerwonej kapusty 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z kiszonej czerwonej kapusty

Lista alergenów dla surówki z kiszonej czerwonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kiszonej czerwonej kapusty

Cena przygotowania surówki z kiszonej czerwonej kapusty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
300 g
czerwona kapusta
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jabłko
100 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 100 g
Cukier
6 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Olej lniany tłoczony na zimno
50 ml
15.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 ml
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z kiszonej czerwonej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób