Surówka z kiszonej kapusty z cebulą

Opublikowano: 27.03.2022 r., 20:05 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
surówka z kiszonej kapusty z cebulą
Surówka z kiszonej kapusty z cebulą
Połączenie kapusty kiszonej z innymi warzywami to najlepszy pomysł na włączenie kiszonej do naszej codziennej diety.
Przygotowanie 20 min
75 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka 1 sztuka (100 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty z cebulą krok po kroku

Kiszoną kapustę posiekaj na mniejsze kawałki.

Cebulę pokrój w drobne pióra, a marchewkę zetrzyj na tarce.

Wymieszaj wszystkie składniki, całość skropl oliwą z oliwek.

Surówkę dokładnie wymieszaj i obficie posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kiszonej kapusty z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat surówki z kiszonej kapusty z cebulą

Najlepsze dodatki do domowego obiadu to te przygotowane samodzielnie.

Surówka z kiszonej kapusty z cebulą nie dość, że jest niezwykle pyszna to jeszcze zdrowa.

Kapusta to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu, ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna.

I należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że są bezpiecznym produktem dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporności i cukrzyca typu 2. Dodatkowo kapusta jest źródłem błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka i zapobiega zaparciom.

Świetnie komponuje się tutaj cebula i marchewka, które dodają chrupkości całej surówce, wystarczy, że zetrzesz marchew na tarce, a cebulę pokroisz w pióra. Następnie wymieszaj wszystkie składniki i delikatnie skropl oliwą z oliwek.

Całą sałatkę posypuję obficie posiekaną natką pietruszki. To dodatkowa porcja witaminy C w naszym daniu.

Wykorzystane tutaj warzywa i owoce są niskoenergetyczne, a przy tym niezwykle bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C, a także cynk, fosfor, magnez, potas czy siarkę. Jednym słowem nasza surówka to bogactwo witamin.

Dodatkowo jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Nie warto kupować gotowych surówek, które mają często dodatek oleju, który podnosi nam kaloryczność całego dania.

Jak widzisz przepis na surówkę z kiszonej kapusty z cebulą, to bardzo łatwa sprawa poradzi sobie z nią każdy. Starte warzywa możesz połączyć z majonezem lub jogurtem greckim, ja pozostawiam na połączenie tych dwóch produktów. Śmiało możesz zdecydować się też na jogurt naturalny, wtedy surówka będzie miała mniej kcal. Skoro już wiesz jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty, koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj ją w swoim domu i podaj rodzinie do obiadu.

Alergeny w surówce z kiszonej kapusty z cebulą

Lista alergenów dla surówki z kiszonej kapusty z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z kiszonej kapusty z cebulą

Wartości odżywcze surówki z kiszonej kapusty z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Kapusta kiszona, jak i inne kiszonki powinny być włączane do naszej codziennej diety ze względu na korzystny wpływ na naszą mikroflorę jelitową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
42.07
75.73
Białko (g)
0.97
1.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
5.76
10.36
Węglowodany przyswajalne (g)
3.18
5.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.57
4.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
2.02
3.63
Tłuszcze nasycone (g)
0.38
0.69
Tłuszcze nienasycone (g)
1.63
2.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.38
2.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.47
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
178.57
321.43
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.41
31.33
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.70
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.33
0.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.30
45.53
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1819.26
3274.67
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
383.15
689.67
Potas (mg)
184.50
332.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.06
59.50
Fosfor (mg)
20.81
37.47
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.22
22.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.23
2.21
Cynk (mg)
0.21
0.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kiszonej kapusty z cebulą 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kiszonej kapusty z cebulą

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Marchewka
100 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
30.50